Valikko Sulje

Jerusalemin rukouslista 1.3.2018

Netivyah

Jerusalemin rukouslista 1.3.2018

Joseph Shulam/ Puurim Jerusalemissa

Tämän sapatin lukuteksti on 2 Mooses 31:11 – 34:35, Parashat Ki – Tisa.

Tämä teksti on Tooran surullisimpia mutta samalla myös ihanimpia tekstejä. Surullisimpia se on siksi, että hetkellä, joka oli Israelin ja Jumalan välisen suhteen dramaattisimpia ja suurimpia, Israelin korkein hengellinen auktoriteetti, eli Aaron, Mooseksen veli, ja muu Israelin papisto, tekivät Kultaisen vasikan. Tämä hirvittävä teko ei tapahtunut missään hämärässä kellarissa. Kultaisen vasikan teki Siinain vuoren juurella Mooseksen veli ja hänen vierellään, yhteistyössä hänen kanssaan, seisoivat hänen perheensä, Leevin heimo ja kansan vanhimmat. Kultainen vasikka ei ollut mikään Aaronin keksimä vieras epäjumala. Kultainen vasikka edusti Haatoria, vanhaa egyptiläistä jumalatarta, joka yhdistettiin iloon, naisen rakkauteen ja äitiyteen. Haator oli Egyptin pääjumalatar monien vuosisatojen ajan. Hänellä oli naisen vartalo, ja hänen kasvonsa olivat kauniit naisen kasvot, mutta hänellä oli vasikan korvat. Kultainen vasikka kuvasi häntä. Aaron siis vei tavallaan Israelin kansan hengellisesti takaisin Egyptiin, takaisin hengelliselle reviirilleen ja mukavuusalueelleen. Mooses oli Siinain vuoren huipulla neuvottelemassa Jumalan kanssa ja ottamassa vastaan Tooraa, syömättä ja juomatta. Vuoren juurella sitävastoin syötiin ja juotiin, iloittiin ja palvottiin epäjumalaa. Ja kaikki tämä tapahtuu, kun on kulunut vain vähän aikaa siitä, kun he ylittivät Punaisen Meren kuivaa maata pitkin lähdettyään Egyptistä egyptiläisten rikkaudet mukanaan ja nähtyään Jumalan voiman hänen lyödessään Egyptin maata ja kansaa kymmenellä vitsauksella.

                      Jumalan armo näkyy tässä tekstissä yhtä runsaana kuin mitä se näkyy kaikissa Raamatun teksteissä ja tapahtumissa. Niitä kristittyjä, jotka luulevat, että Israelin Jumala ja Toora ovat pelkkää tuomiota eikä lainkaan armoa ja laupeutta niin kuin Uusi Testamentti, pyydän lukemaan Tooran uudelleen. Tässä lukujaksossa Jumala päättää hylätä Israelin ja jättää Mooseksen selviämään yksin näiden ihmisten kanssa. Mooses sai Jumalan jäämään ja jatkamaan edelleen Läsnäolollaan Israelin kansan johdattamista, heistä huolehtimista ja heidän siunaamistaan. Mutta vielä palavammin Mooses kaipaa saada nähdä Jumalan Kunnian, ja Jumala paljastaa Moosekselle ainakin osittain luontonsa sisintä olemusta.

                      ”Sitten HERRA laskeutui alas pilvessä, asettui vuoren huipulle Mooseksen läheisyyteen ja lausui HERRAN nimen. HERRA kulki Mooseksen editse ja huusi: ´HERRA, HERRA, on laupias ja armahtavainen Jumala, pitkämielinen ja täynnä armoa ja totuutta. Hän pysyy armollisena tuhansille ja antaa anteeksi pahat teot, rikkomukset ja synnit´” (2 Mooses 34:5-7a).

Älkää suostuko koskaan kuuntelemaan ketään kristittyä kiihottajaa, joka sanoo että Vanha Testamentti eli Toora on tuomion kirja ja että Uusi Testamentti on rakkauden ja armon kirja. Jumalan rakkauden suurin osoitus on Messias Jeshuua. Jeshuua on Tooran päämäärä ja tarkoitus, ja Hänen ristinuhrinsa perustuu niihin lupauksiin, jotka Jumala antoi Israelin kansalle Toorassa ja profeetoissa.

Tänä iltana Jerusalemissa juhlitaan Puurim-juhlaa. Jerusalemissa Puurim on huomenna, koska Jerusalem on linnoitettu kaupunki. Tel Avivissa ja muualla maassa Puurimia on vietetty tänään. Aiomme pitää tänä iltana seurakunnassa Puurim-pidot. Nämä Puurim-pidot ovat seurakunnassamme aina täynnä iloa ja juhlamieltä, hyvää ruokaa ja tietenkin naamioita ja naamioasuja. Naamioiden pitoon olemme saaneet tartunnan Euroopan kristityiltä, koska Puurim osuu joka vuosi hyvin lähelle karnevaaliaikoja Euroopassa ja Amerikoissa. Joten noista hullutuksista, joita karnevaalien aikana tehtiin Euroopassa, juutalaiset saivat kimmokkeen matkia vähän noita hullutuksia. Täytyy sanoa, että se ei ole tarpeellista, mutta se on hauskaa ja suo seurakunnallemme mahdollisuuden vaihtaa vapaalle.

Israelin hallitus on pulassa. Suuri joukko poliitikkoja, kenraaleja ja suurliikemiehiä on rikostutkinnan kohteena epäiltynä lahjusten otosta ja muusta sopimattomasta käytöksestä. Tämän vuoksi hallituksemme vakaus horjuu. Israel tarvitsee rukouksianne. Pyydän Jumalaa siivoamaan tallit ja puhdistamaan hallituksemme moraalittomuudesta ja synnistä ja siunaamaan tätä kansaa rehellisillä poliitikoilla, joilla on näky paremmasta Israelista, Israelista, jossa vallitsee todellinen uskonnon vapaus, ja jolla on omatunto, ja joka kunnioittaa samanarvoisina kaikkia vähemmistöjä. Verrattuna muihin Lähi-idän valtioihin ja useimpiin maailman maihin Israel on juuri nyt yksi parhaita ja demokraattisimpia vapaita maita, mutta uskon, että Israel pystyy paljon parempaan, ja tähän Israel tarvitsee sellaiset johtajat, jotka ovat rohkeita ja joilla on profeetallista näkyä. Rukoilkaa Israelin puolesta, niin valtiona kuin maana, ja että sen johtajat tunnustaisivat syntinsä eivätkä vetäisi koko maata pitkittyneeseen taisteluun poliitikkojen ja heidän vaimojensa eloonjäämisen puolesta.

Eräällä rakkaalla sisarellamme Vitoriassa, Brasiliassa, on todettu vakava syöpä. Hänen nimensä on Rita, ja hänen miehensä nimi on Alfredo. Rukoilkaa Ritan puolesta, ja pyytäkää, että Herra parantaisi hänet kokonaan syövästä. Rita kuului alkuperäisenä jäsenenä seurakuntaan, jonka nimi oli ennen Vitorion Netivyah-seurakunta. Meidän täytyi aloittaa Vitoriassa uusi seurakunta. Mukaan tulivat lähes kaikki alusta mukana olleet nuoret, jotka hyväksyivät Ennalleen asettamisen raamatullisen periaatteen, ja jotka kastettiin Vitorian poliisipäällikön uima-altaassa vuonna 1998. Uuden seurakunnan nimi on Chesed ve Emet, Armo ja Totuus. Rukoilkaa Armo ja Totuus-seurakunnan johtajien puolesta.  Heillä on oma rakennus, ja heidän kokouksensa muistuttavat paljon meidän omaamme Jerusalemissa, lisämaustetta antaa brasiliaistyylinen ylistys. Seurakunta kasvaa ja monet Vitorian evankeelisen yhteisön johtajat arvostavat sitä.

Rukoilkaa Netivjan ja Hamotsi-ruokajakelumme puolesta. Pääsiäisaika on lähestymässä ja Pääsiäisenä me tahdomme tehdä vähän enemmän kuin se tavallinen, maukas ruoka ja hyvä palvelu, jota tarjoamme koko vuoden. Pääsiäisen viettokäsky ei koske vain juutalaisia ja israelilaisia, vaan Paavali ulottaa sen koskemaan Korinton seurakuntaa. Useimmat kristityt, jotka ovat yhä hautautuneina ´Roomalaiskatolisen perinnepaljouden´ alla, on opetettu olemaan välittämättä apostoli Paavalin selvästä tekstistä ja käskystä: 

                      ”Puhdistakaa pois vanha hapate, että olisitte uusi taikina, niin kuin te olettekin happamattomia; onhan meidän pääsiäislampaamme, Kristus, teurastettu. Viettäkäämme siis juhlaa, ei vanhassa hapatuksessa eikä ilkeyden ja pahuuden hapatuksessa vaan puhtauden ja totuuden happamattomuudessa” (1 Kor.5:7-8).

Ainoa Apostoli Paavalin tekemä ero on, että talon puhdistaminen hapatuksesta ei riitä, vaan meidän on puhdistettava sydämemmekin ilkeyden ja pahuuden hapatuksesta. Käsky on selvä: ”Viettäkäämme siis juhlaa…” Tässä ei todellakaan sanota: ”Mutta kristittyjen ei tule viettää Pääsiäisjuhlaa.” Heti Puurimin jälkeen aloitamme Pääsiäisjuhlan valmistelun – valmistaudumme juhlimaan Egyptistä lähtöä ja Jumalan Karitsaa, joka on meidän puolestamme uhrattu Pääsiäislammas. Rukoilkaa siis Jerusalemin Pääsiäisen puolesta; muistakaa sitä ylimääräistä työtä ja palvelua, jota henkilökunnaltamme ja vapaaehtoisilta vaaditaan, ja niitä ruokia, joilla tahdomme siunata Jerusalemin vähäosaisia tänä Pääsiäisenä.

Rukoilkaa, että Netivja saisi varat uuteen autoon. Muutamat veljet ovat jo antaneet panoksensa tähän tarkoitukseen. Meillä on paku, jonka ostimme vuonna 2002 saksalaisten veljien avustuksen turvin. Sillä kuljetamme ihmisiä kokouksiimme, ja suurimman osan aikaa se on ruokapalvelun käytössä; joka viikko siihen ladotaan ruokatarpeita ja ostoksia, joilla siunaamme ihmisiä, jotka tulevat Hamotsiin saadakseen osansa teidän tarjoamastanne siunauksesta ja rakkaudestanne Israeliin, Jerusalemiin ja meihin Netivjalaisiin. Teidän avullanne me voimme osoittaa Jumalan rakkautta Jerusalemin asukkaille.

Rukoilkaa Marcian terveyden puolesta. Hänen sokeritautinsa ei pysy hallinnassa. Rukoilkaa, että Jumala koskettaisi häntä armossaan ja parantaisi hänen sairautensa: sokeritaudin, nivelreuman ja muistiongelmat. Tämä on hyvin tärkeää minulle ja meidän perheellemme, mutta myös palvelutyölle.

Rukoilkaa rakkaan, vanhan, hurskaan Um Abu Eid-nimisen musliminaisen puolesta. Hän sairastaa ja tarvitsee Jumalan laupeutta. Rukoilkaa nuoren naisen puolesta, joka sairastaa syöpää. Hänen nimensä on Tineke. Pyydän teitä rukoilemaan edelleen pastori Georgen ja hänen vaimonsa Bidan puolesta. He asuvat Belo-Horizontessa ja ovat kumpikin hyvin sairaita, ja kumpikin on erityinen ja arvostettu Jumalan palvelija. Bida on todellinen elävä ihme. Herra kuuli pyhien rukoukset. Bidan aivoista poistettiin 1/3. Leikkauksen jäljiltä kaikki hänen kykynsä ja taitonsa ovat tallella ja vahingoittumattomat. Hän puhui miehelleen ja muillekin välittömästi leikkauksen jälkeen. Joten rakkaat veljet, Herra kuulee teidän rukouksenne ja pyhien rukoukset ja vastaa niihin usein myönteisesti.

Rukoilkaa edelleen näiden veljien ja sisarten puolesta, jotka kamppailevat tämän maailman ongelmien kanssa ja tarvitsevat jumalallista viisautta ja apua saadakseen paremman työpaikan ja työtä. Heillä on lisäksi muita ongelmia, ei fyysistä sairautta, vaan koettelemuksia elämässään: herra Jung ja sisar Lee. Rukoilkaa Tonyn ja Luizan, H.K:ssa olevien rakkaiden veljiemme puolesta. Erityistä huolta kannan rakkaasta veljestämme Goh´sta ja hänen perheestään, sekä sisar Christystä, sisar Laurelista ja veli Michael Kenzevicistä ja Abe Sanista perheineen, johon kuuluu myös satavuotias anoppi Sadako San, Japanissa. 

Muistakaa rukouksissanne edelleen seuraavia:

Jerusalemissa Gary, joka joutuu käymään vielä kokeissa. Tällä kertaa kyse on hänen sydämestään. Kantakaa Garya ja hänen perhettään Herramme armoistuimen eteen. 

Aharon (Donin ja Nancyn poika) kärsii yhä aivokasvaimesta. Muistakaa häntä ja hänen perhettään. Muistakaa Yuri Marianenkoa (eturauhassyöpä); ihania vanhempia veljiämme ja sisariamme unohtamatta: Ahuva Ben Meir, David Stern,joka on nyt sairaalassa ja tarvitsee paljon rukousta ja parantavaa ihmettä Jumalalta; Marcia Shulam, Sarit, Miriam, Ilana ja Lea. Veljemme Yehuda H kaipaa myös Jumalan parantavaa kosketusta. Ja rukoilkaa erään rakkaan pariskunnan puolesta.

Kannamme Herran eteen seuraavat: Ruby, Clara, Paulo, Naomi, Tim Tucker, Anne-Mirjami, Satu-Maria, Anna-Maija, Sini-Tuulia, Erkki ja Sirpa, Keijo ja Salme, Eveliina, Eva H, Liz Georgiassa ja Marcian vanhemmat Horace ja June. Kannamme erityisesti Jumalan armoistuimen eteen Marcelon isän ja äidin Belo-Horizontesta.

Rukoilemme seuraavien rakkaiden veljien ja sisarten puolesta: Pastori Curita Tokiossa, Toru San, Yumin aviomies, ja Yumin isä Ohara Sensei, Shoko San, Takeo Sensei ja Tomoko San, ja Sadako San, kaikki Japanista. 

Jumala siunatkoon teitä kaikkia ja pitäköön Abrahamille antamansa lupaukset ja siunatkoon kaikkia niitä, jotka siunaavat Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin lapsia. Pitäköön hän teidät terveinä, iloisina ja onnellisina kaikessa mitä Herra tekee teidän elämässänne ja teitä ympäröivässä maailmassa!

Joseph Shulam