Valikko Sulje

Jerusalemin rukouslista, 14.3.2019

Joseph Shulam – Jerusalem, Israel

Tämän seuraavan sapatin lukukappale on itse asiassa se, jonka luin Bar Mitzvassani. Bar Mitzvani oli Jerusalemissa, kotiani lähellä olevassa synagogassa Jerusalemin etelä-puolella. Asuimme Betlehemin tiellä ja synagoga oli vain pienen matkan päässä kodistani – samassa rakennuksessa, jossa aloitin koulun ensimmäisen luokan.

Syntymäpäiväni on maaliskuussa. Tavallisesti syntymäpäiväni on paljon lähempänä purim -juhlaa, mutta tänä vuonna se on vähän aikaisemmin. Jokaisena vuotena olen opettanut tästä parashasta – 3. Moos. 1:1- 5:26.
 

Tämä Toora-jakso käsittelee uhrilakeja. Se alkaa kertomalla uhreista, jotka ovat sopivia ja niistä, jotka eivät sovi uhrattaviksi, ja kuinka tulee uhrata ja teurastaa uhrieläimet. 

Useimmat saarnaajat varsin harvoin lukevat, saarnaavat tai opettavat 3. Mooseksen kirjasta. Eivät varsinkaan ensimmäisistä luvuista, jotka käsittelevät kysymyksiä uhreista, jotka eivät ole niin ajankohtaisia kristityille nykyään eivätkä todellisuudessa käytännössä hyvin ajankohtaisia edes juutalaisille. Emme uhraa uhreja osana uskomme harjoittamista Jerusalemin temppelin hävittämisen jälkeen vuonna 70 jKr.


On monia kysymyksiä, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä tässä osassa 3. Mooseksen kirjaa. Haluan mainita vain muutamia, joita olen menneinä vuosina käsitellyt tästä tekstistä:
 
1. Uhrijärjestelmä ei ole ehdoton. Se on suhteellinen! Se suhteutuu siihen sosiaaliseen ja taloudelliseen tilanteeseen, mikä uhraajalla on. Se on riippuvainen synnintekijän varallisuudesta ja hänen kyvystään uhrata suuria eläimiä. Köyhän ei tarvitse tuoda härkää, lammasta tai vuohta tai edes kahta kyyhkystä. Hänelle riittää tuoda kourallinen öljyllä voideltua viljaa, ja tuolle henkilölle kourallinen viljaa on yhtä tehokas kuin rikkaan henkilön tuoma härkä.

2. Synti on myös suhteellista. Ei jokaista syntiä tarvitse sovittaa eläinuhrilla tai edes viljalla. Synnit luokitellaan niiden rangaistusten mukaan, jotka Toora vaatii. Myös se henkilö, joka tekee syntiä, otetaan huomioon, kun on kysymys Tooran vaatimasta rangaistuksesta.

3. On vähintään seitsemän erilaista uhria, ja joillain niistä ei ole mitään tekemistä synnin kanssa. On kiitosuhreja ja puhdistumisuhreja ja myös muita.

Haluan nyt vain puhua kanssanne tarpeesta uhrata! Uhraamisen tarve ilmenee suorassa suhteessa tarpeeseen rakastaa ja tulla rakastetuksi. Uuden testamentin kreikassa on kolme sanaa rakkaudelle, ja voin sanoa, että näin on myös Vanhan testamentin hepreassa. Kirjoitan Uuden testamentin kolmesta kreikkalaisesta sanasta.

Rakkauden korkein muoto on agape-rakkaus, se tarkoittaa epäitsekästä ja pyyteetöntä rakkautta. Agape-rakkaus on jumalallista rakkautta. Sitä, millä Jumala rakastaa meitä. Se on rakkautta, joka on puhdasta ja pyhää, vapaaehtoista, ja se on halukas uhrautumaan toisen ihmisen tai ihmisten tai päämäärän puolesta.

Toinen Uudessa testamentissa mainittu rakkauden laji on filia. Tämä on tosi hyvien ystävien välistä rakkautta. Tästä on saanut nimensä kaupunki, Philadelphia, joka nimi tarkoittaa ”veljellinen rakkaus”. Tällainen rakkaus haluaa myös vilpittömästi viettää aikaa ja seurustella sekä antaa ja vastaanottaa ystäviltä. 

Kolmas rakkauden muoto on eros, eroottinen rakkaus. Se on rakkautta, joka on riippuvainen siitä, mitä otat ja mitä annat, ja mitä saat ja mitä jaat. Se ei ole rakkautta, joka ei etsi omaa hyötyä kuten agape, ja se ei ole kuten filia, jossa on kysymys ystävyydestä ja ystävien välisestä kanssakäymisestä. Eros on rakkautta, joka tarvitsee ja vaatii voittoa ja etua. 

Kaikki nämä kolme rakkauden lajia uhraavat. Agape, jumalallisena rakkautena, antaa parasta ilman mitään vaikutinta, että saisi itselle hyötyä. Syy siihen, että joku uhraa ja vaikutin uhraamiseen ovat ensiarvoisen tärkeitä ja aivan ratkaisevia asioita siinä, miten Herra vastaanottaa ne uhrit, jotka me annamme Kuningaskunnan hyväksi.

Voimmeko me rakastaa Jumalaa ja rakastaa perheitämme, veljiämme ja sisariamme uhraamatta mitään rakkautemme kohteiden hyväksi? Kertomus laupiaasta samarialaisesta osoittaa, mitä merkitsee rakastaa ihmisiä. Samarialainen, jota ei pidetty juutalaisten ystävänä, huolehti juutalaisesta, joka oli haavoittunut ja joutunut pahoinpidellyksi Jerikon tiellä. Hän nosti hänet ylös ja vei majataloon ja halusi maksaa tämän ryöstetyn ja haavoittuneen muukalaisen asumisen ja lääkinnällisen huolenpidon.
 
Meitä kaikkia käsketään antamaan ruumiimme eläväksi uhriksi (Room. 12). Apostoli Paavali huomautti, että ruumiimme antaminen eläväksi uhriksi on ainoa järkevä asia, joka voimme tehdä vastauksena Jeshuan uhriin syntiemme puolesta ja siihen, että hän antaa meille uuden elämän, uuden syntymän, toivon ja lupauksen ikuisesta elämästä.
 

Kuinka voit mennä seurakuntaan, viettää siellä noin tunnin ja panna kolehtiin vain jotain, joka ilmaisee sen, että olet osa seurakuntaa etkä jokin vapaamatkustaja? Tietenkin voit antaa jotakin, se voisi olla jopa 10 %. 
 
Nykyisin ihmiset antavat shekkejä. Shekeissä lukee heidän nimensä. Ihmiset, jotka laskevat rahan, tulevat tietämään, mitä sinä annoit. Niinpä sinun on pysyttävä ajan mukana ja toimittava tilanteen vaatimalla tavalla.
 
Mutta voitko sanoa vilpittömästi, että uhraat? Sinulla on hyviä projekteja, joiden uskot olevan hyväksi Jumala kuningaskunnalle ja maailman pelastukselle, ja sinä uhraat näihin projekteihin.
 
Kuvittele nyt eläväsi aikana, jolloin oli temppeli Jerusalemissa, ja sinä uhraisit eläimen, härän tai lampaita tai vuohia tai lintuja! Sinä toisit eläimesi, ja aivan ensiksi pappi tutkisi eläimen, onko se terve, vahingoittumaton ja virheetön. Jos eläimeltä on jalka poikki tai jos sillä on ihosairaus tai se hengittää raskaasti – sinun uhriasi ei hyväksyttäisi.
 
Jumalan Sana käskee meitä antamaan ja antamaan uhrautuvasti, antamaan elämämme eläväksi uhriksi. Samat vaatimukset, joita israelilaisilla oli Toorassa, ovat voimassa meille tänä päivänä. Meidän on annettava Herralle sellaista, mikä on virheetöntä ja vahingoittumatonta.
 
Meidän on tänä aikana uhrattava ja elettävä uhrautuvaa elämää, mikä merkitsee sitä, että meidän täytyy antaa Herralle parhaamme. Tämä siksi, että hän on arvollinen saamaan, ei vain kiitoksemme, laulumme ja palvontamme, vaan siksi, että hän on myös arvollinen saamaan parhaamme – parhaimman elämästämme, ajastamme ja myös varoistamme.
 
Vaikka temppeliä ei ole meidän aikanamme olemassa, silti on tarve elää Herralle ja hänen kuningaskunnalleen uhrautuvaa elämää, saada aikaan muutosta hyvään maailmassa. Tämä merkitsee ajan, palveluksen, rahan ja kykyjen uhraamista ja tarpeessa olevista huolehtimista. 
 
On monia tapoja uhrata Herralle ja hänen kuningaskunnalleen! Jos sinusta ei tunnu, että uhraat jotakin Herralle ja hänen kuningaskunnalleen ja hyvien uutisten levittämiselle – rukoile Jumalaa ja kysy häneltä, mitä sinun olisi tehtävä ja kuinka uhrata Jumalan kuningaskunnan hyväksi!
 
Kun Israelin parlamenttivaalien ajankohta, 9.4., lähestyy, maassa ilmenee lisääntyvässä määrin vihaa, jakaantumista ja polarisoitumista. Näyttää siltä kuin kaikki olisivat kaikkia vastaan. Valeuutiset leviävät Israelissa. On valheellista uutisointia, valheellista omistautumista, valheellisia poliittisia puolueita ja huijaripoliitikkoja.
 
Israel tarvitsee hartaita esirukouksianne. Tämä maa on tärkeä Jumalan kuningaskunnalle. Tämä kansakunta ja tämä maa on historian näyttämö ja historian viimeisen luvun näyttämö.
 
On muutamia uusia rukouspyyntöjä, jotka haluaisin jakaa kanssanne:
 

Rukoilkaa veljiemme ja sisartemme puolesta Brasiliassa. Brasiliassa tapahtuu monia suuria asioita, mutta on myös joitain haasteita, joita veljemme kohtaavat. Olemme niin onnellisia, kun olemme taas kotona Jerusalemissa pitkä Brasilian matkamme jälkeen. Olemme myös onnellisia siksi, että olemme osa niin ihanaa veli- ja sisarjoukkoa, joka on niin suurenmoisesti omistautunut Herralle ja raamatullisen uskon ennallistamiselle ja elämälle Jeshuan opetuslapsina.
 
Meillä on hyvin rakas Ruotsissa asuva perhe, joka rukoilee uskollisesti Israelin ja Netivyan puolesta. Luccan perhe. Heidän poikansa Marcuksen perhe on vakavasti sairas, ja pyydän teitä rukoilemaan Marcus Luccan perheen puolesta ja hänen äitinsä Tertun ja isän, Tapion, puolesta, joilla molemmilla on vakavia terveysongelmia.
 
On monia, jotka kärsivät sairaudesta ja joilla on fyysisiä ja terveydellisiä vaikeuksia, joita Jumala voi käyttää omaksi kunniakseen, ja rukoilen näiden veljien ja sisarten puolesta Ruotsissa, ja Ruby Littlen puolesta Oklahomassa, Eli Levin puolesta Cincinnatissa, ja rakkaiden veljiemme puolesta Israelissa, ja Marcian, rakkaan vaimoni, ja Danan ja Noaamin ja kaikkien näiden tällä rukouslistalla olevien puolesta – jotta Jumala tulisi kirkastetuksi heidän elämässään ja heidän paranemisessaan.
 
Arvostamme kovasti lahjoitusta pakettiauton ostamista varten Netivyalle. Vanha pakettiauto on kyntänyt ympäri maata kuljettaen ihania armeijakelpoisia selkäreppulahjoja, joihin mahtuu 80 litraa tarvikkeita. Nämä reput olivat täynnä tavaroita ja makeisia sekä käytännöllisiä tarvikkeita, jotka tulevat siunaamaan Israelin sotilaita, jotka ovat osa Jeshuan opetuslapsijoukkoa tässä maassa.
 
Monet ovat jo antaneet avokätisesti, mutta olemme nyt puolivälissä päämääräämme. Pyydänkin lahjoitusta niiltä, jotka eivät vielä ole lahjoittaneet tähän erityisprojektiin, jotta voimme saada uuden pakettiauton tämän 15 vuotta vanhan tilalle. Pakettiauto on väline Hamotzi –ruoanjakeluohjelmaa varten, nuorisotyötä varten ja niiden vanhempien ihmisten kuljettamista varten, jotka osallistuvat jumalanpalvelukseen seurakunnassa. Autoa tarvitaan myös lukuisiin muihin tärkeisiin käyttötarpeisiin, jotka palvelevat yhteisöä ja Jerusalemin kaupungin vähäosaisia.
 
Aika on rekisteröityä ja tehdä varaukset konferenssiin Portugalissa. Se pidetään 17. – 19.5. ja rukouskiertue 19. – 23.5. Ei ole enää montaa päivää jäljellä tehdä varaukset hotelleihin ja kiertueelle.
 
Aika tehdä varaukset konferenssiin Portugalissa on loppumassa.
 
Voitte rekisteröityä konferenssiin täällä(You can register for the conference here), rekisteröityminen on maksuton. Hotellit maksavat, mutta ne eivät ole kalliita tuolla alueella Portugalia.
 
Jos tarvitsette lentolippuja ja jos haluatte liittyä neljän päivän kiertueelle, teidän on otettava kiireesti yhteys Ana Mendekseen täällä (urgently contact Ana Mendes here).

Rukoilkaa brasilialaisten veljien puolesta, etenkin Marcelo Guimaraesin ja hänen perheensä puolesta ja Har Zion seurakunnan johtajien puolesta, Teaching from Zion -järjestön puolesta ja Hesed VeEmet (armo ja totuus) seurakunnan johtajien puolesta ja Sar El seurakunnan puolesta. 

Olemme nauttineet näiden ihanien veljien ja sisarten vieraanvaraisuudesta Belo-Horizontessa, Vitoriassa ja Curitibassa, ja haluamme pyytää teitä rukoilemaan näiden seurakuntien jäsenten ja johtajien puolesta Brasiliassa ja monien muiden yhteisöjen ja seurakuntien puolesta, jotka seisovat rinnallamme ja rukoilevat meidän ja Israelin puolesta.Muistakaa rakasta veljeämme Jakob Damkania rukouksissanne. Hän ei ole vielä entisellään, mutta niin kuntoutunut, että pääsee kotiin sairaalasta, mikä ilahduttaa häntä.

Tri M. Song Koreasta. Hän ja koko hänen perheensä ovat olleet mitä uskollisimpia rukoustaistelijoita Alijan ja Israelin ja Netivyan puolesta. Pyydän teitä kaikkia mobilisoimaan itsenne, aikanne, perheenne ja ystävänne, ja kantakaa tohtori Songia ja hänen perhettään rukouksin. Pyytäkää, että Herra parantaisi hänet, vahvistaisi hänen henkeään ja perhettään.

Muistakaa rukouksin kallista sisarta, Courtneytä.

Lisään kaksi hyvin tärkeää rukouspyyntöä: Amir, Amiran poika, on nuori mies, isä ja aviopuoliso, ja eräiden hyvin läheisten arabi/palestiinalaisystäviemme veljenpoika. 

Rukoilkaa myös Amirin isoäidin puolesta nimeltä UM Abu-Eid. Hän on rakas vanha arabi/palestiinalainen.  

Rukoilkaa edelleen DFW:ssä asuvan Huchin perheen Lion-vauvan puolesta. Pikku-Lion voi paremmin, mutta vielä ei olla läheskään selvillä vesillä.

Rukoilkaa Helsingissä asuvan juutalaisen veljemme Hillelin puolesta, Keijon ja Salmen puolesta Nokialla, Tim Tuckerin, Anne-Mirjamin, Satu-Marian, Anna-Maijan, Sini-Tuulian, Erkin ja Sirpan, Eveliinan, Eva H.:n puolesta. 

Rukoilkaa Pattyn, Andrean ja Tineken puolesta. He asuvat Hollannissa ja kaipaavat Jumalan parantavan käden kosketusta. 

Rukoilkaa Jerusalemissa asuvien Julian ja Victorin, kalliin sisaren ja veljen, puolesta, että Jumala auttaisi heitä ja parantaisi heidät. 

Sveitsissä on kallis sisar, Paula, joka on ennakkoluulojen uhri. Rukoilkaa taivaallista läpimurtoa Paulan elämään.

Rukoilkaa Kiinassa asuvan kalliin sisaren, Zhou Wenrilanin, puolesta. 

Intiassa, Chenaissa, on kallis veli Isaac, joka rakastaa syvästi Herraa ja Israelia. Hänellä on munuaistauti, ja hän joutuu käymään dialyysissä monta kertaa viikossa. Rukoilkaa lääketieteellistä ihmettä pastori Isaacille ja rukoilkaa hänen palvelutyönsä puolesta Jumalan Kuningaskunnassa.

Pyydän teitä myös rukoilemaan Kiinassa asuvan kalliin sisaren puolesta, joka tekee niin paljon Jumalan valtakunnan työtä. Hänen nimensä on Ema! Hänellä on suuri taakka suuresta koulusta, joka tarvitsee Herran siunausta ja että Herra avaisi kaikki siunauksen ovet ja mahdollistaisi menestyksen niin fyysisessä kuin hengellisessä maailmassa.

Rukoilkaa Margaretan puolesta, hän on ortodoksijuutalainen. Voin kertoa, että Margareta on saanut armon Herralta ja hänen kauhea tilanteensa on parantunut dramaattisesti. Meidän on vain syytä muistaa häntä ja hänen perhettään rukouksin.   

Seuraavat henkilöt kuuluvat Jerusalemin seurakuntaamme ja tarvitsevat Jumalan parantavan ja vahvistavan käden kosketusta: George, Gary, Melanie ja Aharon (Nancyn ja Donin poika), Sarit, David S, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana,Yehuda H, Hannah, nuori Gabriela, Zvi D ja hänen vaimonsa, ja erityisesti Nancy. Nancy toipuu CVA:sta (halvauksesta). Herra oli armollinen ja Nancy tulee paranemaan täysin tästä halvauksesta Jumalan avulla. 

Nämä veljet ja sisaret ympäri maailmaa tarvitsevat esirukouksianne ja paranemista: Paulo, Noami, Marcelon vanhemmat, Curita Sensei, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä ja perheensä.   

Rukoilkaa parantumista Ritva Huhtalalle ja sisar Oksaselle. 

Rukoilkaa Hongkongissa olevien Louisan ja Tonyn puolesta. 

Kannan erityistä huolta veli Gohista ja hänen perheestään, ja sisar Christystä, sisar Laurelista ja veli Michael Knezevichistä. Nämä kaikki ovat ihmisiä, joiden puolesta te rukoilette, mutta tahtoisin teidän tietävän, että nämä ovat myös ihmisiä, jotka rukoilevat Israelin ja Netivyan puolesta ja ovat tukemassa sekä Israelia että Netivyaa. 

Lisään vielä yhden veljen Brasiliasta, joka asuu nyt Portugalissa. Hänellä on vakavia perheongelmia. Hänen nimensä on Ismael Alve.

Toivon teille kaikille, jotka seisotte Israelin rinnalla ja rukoilette Jerusalemin puolesta, Herran parhaimpia siunauksia ja kaikkien hänen lupaustensa täyttymistä hänen uskollisille lapsilleen. Sillä Herra on armollinen ja pitkämielinen ja hyvä kaikille, mutta varsinkin niille, joilla on uskoa ja jotka kuulevat Hänen sanansa ja toimivat sen mukaan. 

Niitä, jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, sanotaan viisaiksi. Niitä, jotka vain kuulevat hänen sanansa mutta eivät toimi sen mukaan, sanotaan tyhmiksi. Pyrkikäämme olemaan viisaita eikä koskaan tyhmiä!

Kiitos teille kaikille, muistakaa, että me täällä Jerusalemissa rakastamme ja arvostamme teitä!

Joseph Shulam