Valikko Sulje

Jerusalemin rukouslista 21.3.2019

Netivyah

Jerusalemin rukouslista 21.3.2019

Joseph Shulam, Jerusalem

Puurim on tärkeä juhla Israelissa. Silloin lapset ja aikuiset pukeutuvat hauskoihin naamiaisasuihin ja iloitsevat voitosta, jonka Jumala antoi muinaisen Persian (nykyisen Iranin) juutalaisille.

Raamatussa on kokonainen kirja, joka kertoo tarinan Puurimista. Länsimaissa tämä tarina tunnetaan Esterin tarinana. Vähältä piti, ettei Esterin kirjaa hyväksytty Raamatun kaanoniin.

Siihen vaikuttivat seuraavat objektiiviset syyt:

                      1. Jumalan nimeä ei mainita missään muodossa Esterin kirjassa.

                      2. Kirjan siveellisyysnormit eivät ole korkeinta tasoa. Mordokai, Esterin setä, neuvoo Esteriä                       salaamaan juutalaisuutensa. Mordokai lähettää hänet Persian kuninkaan yhdeksi           jalkavaimoksi elämään kuninkaan palatsin haaremissa.  Kuninkaan palatsin ruoka ei tietenkään ollut kosher, puhdasta, ja koska Esterin oli salattava juutalaisuutensa, hän ei voinut noudattaa mitään juutalaisilta edellytettyjä raamatullisia vaatimuksia.

Uudessa Testamentissa mainitaan kaikki raamatulliset juhlat Puurimia lukuunottamatta. Siellä ei ole ainuttakaan lainausta Esterin kirjasta. Sama pätee Qumranin laajaan kirjastoon. Qumranista ja Kuolleen Meren ympäristöstä on löydetty katkelmia kaikista muista heprealaisen Raamatun kirjoista paitsi Esterin kirjasta.

                      Vuonna 70 tapahtuneen Jerusalemin Temppelin hävityksen jälkeen juutalaiset rabbit taistelivat ankarasti säilyttääkseen Esterin kirjan yhtenä Raamatun kirjoista.

Raamatullisten juhlien klassinen kaava soveltuu myös Esterin kirjaan. Pakanat vihaavat meitä. He haluavat tappaa meidät! Jumala vapauttaa meidät, me voitamme ne, jotka vihaavat meitä, käykäämme siis aterioimaan!

                      Puurin noudattaa tätä kaavaa. Haaman, vallassa toinen Persian kuninkaan jälkeen, suunnitteli juonen hävittääkseen kaikki juutalaiset laajasta Persian valtakunnasta. Tuohon aikaan kuningas Ahasveros (hepreaksi Hashverosh) hallitsi 128 (127?) maata; alue ulottui nykypäivän Turkista aina keskiseen kaakkois-Aasiaan. Nykyisissä Azerbaitsanin, Georgian, Armenian ja Kazakstanin valtioissa puhutaan yhä muinaiselle parsin-kielelle sukua olevia kieliä.

                      Paha Haaman oli amalekilaisen Agagin jälkeläinen. (Agag oli kuningas, jonka hengen kuningas Saul säästi, niin että profeetta Samuel tuli ja katkaisi Agagin kaulan.) Vanha Israelin ja amalekilaisten välillä kytevä vihollisuus pulpahti pintaan persialaisen Haamanin juoniessa juutalaisten surmaamista Persian valtakunnassa. 

Vaikka Jumalan nimeä ei mainita avoimesti Esterin kirjassa, Jumalan käden jälki (jumalallinen kaitselmus) näkyy selvästi. Juutalaiset Mordokai ja Ester, Persian kuninkaan Artakserkseen rakastettu kuningatar, onnistuivat kumoamaan Haamanin allekirjoittaman ilkeän säädöksen (joka antoi Persian valtakunnalle luvan tappaa kaikki juutalaiset). Eikä vain kumoamaan, vaan setänsä Mordokain ja kuninkaan avustuksella Esterin onnistui pelastaa Persian juutalaiset ja kääntää tämä katala juoni päinvastaiseksi: juutalaiset saivat luvan tappaa 500 persialaista Suusanissa, Persian pääkaupungissa, ja juhlia näin voittoa ja vapautumista juutalaisten vihollisista.

Puurim naamiaisasuihin pukeutumisineen osuu osittain päällekkäin Euroopan karnevaalikauden kanssa, jota vietetään suunnilleen samaan aikaan. Katolinen kirkko antoi Euroopassa pakanoille luvan heittäytyä harjoittamaan kaikkia lihan himoitsemia nautintoja kolmen päivän ajan ennen paastonaikaa, jotta he pystyisivät pitämään paaston (eli olla syömättä lihaa Pääsiäistä edeltävän kuukauden).

                      Euroopan juutalaiset viettivät Puurimia samaan aikaan ja he ”lainasivat” naamiaiskäytännön. Joten nyt Puurimissa on hauskinta naamioasuihin pukeutuminen, ja aikuisille ortodoksijuutalaisille runsas alkoholin käyttö. Mutta perinteen mukaan Esterin kirjaa luetaan ääneen ja aina kun Haamanin nimi mainitaan, soivat kaikenlaiset pillit ja muut ääntäpäästävät protestiksi.

                      Jotain samankaltaista on tapahtumassa nykyaikana Amerikan juutalaisten keskuudessa Joulun ja Hanukkan suhteen. He ovat keksineet yhtäkkiä ottaa käyttöön Hanukkana Hanukka-pensaan, jota voisi kutsua toisella nimellä joulupuuksi.

Omassa seurakunnassamme vietämme Puurim-juhlaa kaikkine perinteisine ”juhlaan kuuluvine” merkkeineen: syömme ”Haamanin korvia”, nostamme metelin kun hänen nimensä mainitaan Esterin kirjaa luettaessa ja pukeudumme naamiaisasuihin. Vaikka kaikki tämä on hyvin kevyt versio siitä, mitä ortodoksijuutalaisissa synagogissa tapahtuu, on juhla kuitenkin tilaisuus iloita ja juhlia voittoa, jonka Jumala antoi Persian juutalaisille niistä, jotka mielivät tuhota heidät.

Englanninkielisessä kirjeessä on tässä linkki katsomaan välähdyksiä vuoden 2015 Puurim-juhlasta.

Nyt kun vaalit ovat vauhdilla lähestymässä, pyydän teitä taas rukoilemaan Jumalan armoa Israelille. Ymmärrän, että Herra antaa meille ansaitsemamme hallinnon, mutta näissä huhtikuun 9.päivän eduskuntavaaleissa tarvitaan todella välttämättä Jumalan väliintuloa.

                      Näin nimenomaan vallasta kynsin ja hampain kiinni pitävien ihmisten valheiden, petosten, vihan ja ahneuden tähden. Pelastaakseen nahkansa jotkut poliitikot ovat valmiita uhraamaan koko maan edun, jopa tämän kansan turvallisuuden, oman vallanhimonsa alttarille.

Kun tutkitte Raamatusta Israelin profeettoja, näette, että juuri tämä on yleisin syy siihen, miksi Jumala rankaisee Israelia. Hän antaa heille johtajia, jotka vaikuttavat kansassa itsekkyyden lisääntymistä ja moraalin tason heikkenemistä. 

Rukoilen ja pyydän teitä rukoilemaan, että näissä tulevissa vaaleissa Jumalan luota lähtevä armo saisi vaikuttaa Israelia johtavien valintaan ja nimittämiseen. Tätä kansaa uhkaavat mahtavat vihollisnaapurit niin läheltä kuin kaukaa, emmekä tarvitse tällaisena aikana jakautumisia emmekä vihapuheita. Emme tarvitse kansalaistemme kesken vihaa emmekä syyttelyä. Israelin täytyy olla yhtenä miehenä naapureitamme vastaan, jotka Esterin kirjan pahan Haamanin tavoin pyrkivät tuhoamaan ja tappamaan meidät.

Rukoilkaa edelleen Portugalissa 17-23.5.19 pidettävän konferenssin ja siihen liittyvän kiertomatkan puolesta. Voitte vielä ilmoittautua ja saada majapaikan (tällä viikolla Lissabonissa olevan Osiris-matkojen Anan Mendesin täytyy varmistaa hotellihuonevaraukset).

                      Vetoan etenkin Euroopassa asuviin veljiin ja sisariin: tulkaa tähän konferenssiin, koska yleisesti ottaen Katolinen Inkvisitio oli Euroopan ongelma. Veljemme Italiasta, Espanjasta, Saksasta, Suomesta ja Hollannista, tehkää kaikkenne päästäksenne Castelo da Videen mukaan tähän tapahtumaan Marrano/Anussim-juutalaisten identiteetin palauttamiseksi ja heidän saamisekseen kotiin Israeliin.

                      Voitte kysyä neuvoa, miten päästä osallistumaan tähän konferenssiin, Danielilta Netivyassa, linkki englanninkielisessä kirjeessä.

Rukoilkaa Brasiliassa olevien veljiemme ja sisartemme puolesta. Brasiliassa tapahtuu ihania asioita, mutta veljillämme on myös haasteita. Olemme iloisia, että olemme taas kotona Jerusalemissa pitkän Brasilian matkamme jälkeen.  Olemme iloisia myös siksi, että saamme olla osa sellaista veljien ja sisarten muodostamaa suurenmoista joukkoa, jotka ovat niin ihanasti omistautuneet Herralle ja raamatullisen uskon palauttamiselle ja elämälle Jeshuan opetuslapsina.

Meillä on Ruotsissa asuva rakas perhe, Luccan perhe. He ovat uskollisia Israelin ja Netivyan rukouskumppaneita. Heidän poikansa Marcuksen perhe on vakavasti sairaana, ja pyydän teitä rukoilemaan Marcus Luccan perheen puolesta, hänen äitinsä Tertun ja isänsä Tapion puolesta, joilla on myös vakavia terveysongelmia.

Jotkut ihmiset kokevat sairautta ja fyysisiä ja terveydellisiä vaikeuksia, joita Herra voi käyttää Omaksi Kunniakseen. Rukoilen näiden veljien ja sisarten puolesta Ruotsissa ja Ruby Littlen puolesta Oklahomassa, Eli Levin puolesta Cincinnatissa, ja rakkaiden veljiemme puolesta Israelissa, ja vaimoni Marcian puolesta, ja Danan ja Noaamin puolesta, ja kaikkien tällä listalla olevien puolesta – että heidän elämänsä ja parantumisensa toisi kunniaa Jumalalle.

Olemme hyvin kiitollisia antamastanne avusta uuden pakettiauton ostoon Netivyalle. Vanha vaunu on kyntänyt maata ristiin rastiin viemässä upeita, 80 litran vetoisia sotilasreppuja lahjaksi sotilaille. Nämä reput olivat täynnä hyvää syötävää ja makeisia ja käytännöllisiä tavaroita, jotka siunaavat näitä israelilaisia sotilaita, jotka ovat Jeshuan opetuslapsia tässä maassa.

                      Monet ovat jo lahjoittaneet runsaskätisesti auton ostoon, mutta olemme vasta puolivälissä tavoitetta, ja esitän nyt pyyntöni niille, jotka eivät ole vielä ehtineet lahjoittaa omaa panostaan, jotta saisimme uuden auton tämän 15 vuotta vanhan auton tilalle. Tämä pakettiauto on välttämätön Hamotzi-ruoanjakeluohjelmallemme, nuorisotyöllemme ja palvelemaan vanhempaa sukupolvea, joka tarvitsee kuljetuksen päästäkseen jumalanpalvelukseen, sekä moniin muihin tärkeisiin tarkoituksiin, joilla palvelemme seurakuntaa ja Jerusalemin köyhiä.

Rukoilkaa brasilialaisten veljiemme puolesta, etenkin Marcelo Guimaraesin ja hänen perheensä puolesta, Har Zion seurakunnan johtajien, Teaching from Zion Ministryn, ja Chesed veEmet (armo ja totuus) seurakunnan ja Sar El seurakunnan johtajien puolesta. Saimme nauttia näiden mahtavien veljien ja sisarten vieraanvaraisuudesta Belo-Horizontessa ja Vitoriassa ja Curitibassa, ja pyydämme teitä rukoilemaan näiden brasilialaisten seurakuntien jäsenten ja johtajien puolesta, ja monien muiden yhteisöjen ja seurakuntien puolesta, jotka seisovat rinnallamme ja rukoilevat meidän ja Israelin puolesta.

                      Muistakaa rakasta veljeämme Jakob Damkania rukouksissanne. Hän ei ole vielä entisellään, mutta niin kuntoutunut, että pääsee kotiin sairaalasta, mikä ilahduttaa häntä.

                      Tri M. Song Koreasta. Hän ja koko hänen perheensä ovat olleet mitä uskollisimpia rukoustaistelijoita Alijan ja Israelin ja Netivyan puolesta. Pyydän teitä kaikkia liikekannalle, aikaanne, perhettänne ja ystäviänne, ja kantakaa tohtori Songia ja hänen perhettään rukouksin. Pyytäkää, että Herra parantaisi hänet, vahvistaisi hänen henkeään ja perhettään.

                      Muistakaa rukouksin kallista sisarta, Courtneytä.

                      Olette rukoilleet Amirin, Amiran pojan puolesta. Hän on 30-vuotias, 3 lapsisen perheen isä. Kiitos että olette rukoilleet hänen puolestaan, hän on nyt menehtynyt syöpään eikä ole enää kanssamme maan päällä. Hänen perheensä kiittää teitä rukouksistanne Amirin puolesta ja siunaa kaikkia, jotka rukoilivat Herraa parantamaan Amirin. Olkoon Herran nimi siunattu ja kiitetty ikuisesti. Jatkakaa rukoustanne Amirin isoäidin, Um Abu-Eidin puolesta. Hän on suloinen arabi / palestiinalaisvanhus. 

                      Rukoilkaa edelleen DFW:ssä asuvan Huchin perheen Lion-vauvan puolesta. Pikku-Lion voi paremmin, mutta vielä ei olla läheskään selvillä vesillä.  

                      Rukoilkaa Helsingissä asuvan juutalaisen veljemme Hillelin puolesta, Keijon ja Salmen puolesta Nokialla, ja Tim Tuckerin, Anne-Mirjamin, Satu-Marian, Sini-Tuulian, Eveliinan, Anna-Maijan, Erkin ja Sirpan ja Eva H:n puolesta. 

                      Rukoilkaa Pattyn, Andrean ja Tineken puolesta. He asuvat Hollannissa ja kaipaavat Jumalan parantavan käden kosketusta. 

                      Rukoilkaa Jerusalemissa asuvien Julian ja Victorin, kalliin sisaren ja veljen, puolesta, että Jumala auttaisi heitä ja parantaisi heidät. 

                      Sveitsissä on kallis sisar, Paula, joka on ennakkoluulojen uhri. Rukoikaa taivaallista läpimurtoa Paulan elämään.

                      Rukoilkaa Kiinassa asuvan kalliin sisaren, Zhou Wenrilanin puolesta. Intiassa, Chenaissa, on kallis veli Isaac, joka rakastaa syvästi Herraa ja Israelia. Hänellä on munuaistauti, ja hän joutuu käymään dialyysissä monta kertaa viikossa. Rukoilkaa lääketieteellistä ihmettä pastori Isaacille ja rukoilkaa hänen palvelutyönsä puolesta Jumalan Kuningaskunnassa.

                      Pyydän teitä myös rukoilemaan Kiinassa asuvan kalliin sisaren puolesta, joka tekee niin paljon Jumalan valtakunnan työtä. Hänen nimensä on Ema! Hänellä on suuri taakka suuresta koulusta, joka tarvitsee Herran siunausta ja että Herra avaisi kaikki siunauksen ovet ja mahdollistaisi menestyksen niin fyysisessä kuin hengellisessä maailmassa.

                      Lisään listaan ultra-ortodoksijuutalaisen seurakunnan kalliin ja tärkeän johtajan, jolla on työkykyä rajoittava vakava sairaus. Hän on vilpitön totuuden etsijä ja hän tutkii Raamattua kokonaisuudessaan. Rukoilkaa, että hän paranee ja rukoilkaa varjelusta ja Jumalan Pyhän Hengen johdatusta tälle kalliille, pyhitetylle johtajalle. 

                      Margareta on rakas ortodoksijuutalainen nainen. Muistakaa häntä rukouksin. Voin kertoa, että Herra on armahtanut Margaretaa ja hänen kauhea tilanteensa on parantunut merkittävästi. Jatkakaamme rukoilemista hänen ja hänen perheensä puolesta!                      

                       Viekää rukouksin Herran eteen nämä seurakuntaamme kuuluvat veljet ja sisaret, jotka tarvitsevat Herran parantavan käden armollista kosketusta: George, Gary, Melanie, Aharon Nancyn ja Donin poika.  Sarit, David S, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana,Yehuda H, Hannah, nuori Gabriela, Zvi D ja hänen vaimonsa, ja etenkin Nancy. Nancy on toipumassa aivoverenvuodosta. Herra oli armollinen ja Nancy tulee toipumaan täydellisesti Jumalan avulla.

                      Nämä eri puolella maailmaa asuvat veljet ja sisaret tarvitsevat rukoustanne, esirukouksianne ja parantumista: Paulo, Noami, Marcelon vanhemmat, Curita Sensei, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä ja perheensä.

                      Rukoilkaa parantumista Ritva Huhtalalle ja sisar Oksaselle. 

                      Rukoilkaa Hongkongissa olevien Louisan ja Tonyn puolesta. 

                      Kannan erityistä huolta veli Gohista ja hänen perheestään, ja sisar Christystä, sisar Laurelista ja veli Michael Knezevichistä.  

                      Nämä kaikki ovat ihmisiä, joiden puolesta te rukoilette, mutta tahtoisin teidän tietävän, että nämä ovat myös ihmisiä, jotka rukoilevat Israelin ja Netivyan puolesta ja ovat tukemassa sekä Israelia että Netivyaa.

                       Lisään vielä yhden veljen Brasiliasta, joka asuu nyt Portugalissa. Hänellä on vakavia perheongelmia. Hänen nimensä on Ismael Alves.

                      Toivon teille kaikille, jotka seisotte Israelin rinnalla ja rukoilette Jerusalemin puolesta, Herran parhaimpia siunauksia ja kaikkien Hänen lupaustensa täyttymistä Hänen uskollisille lapsilleen. 

                      Sillä Herra on armollinen ja pitkämielinen ja hyvä kaikille, mutta varsinkin niille, joilla on uskoa ja jotka kuulevat Hänen sanansa ja toimivat sen mukaan. Niitä, jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, sanotaan viisaiksi. Niitä, jotka vain kuulevat hänen sanansa mutta eivät toimi sen mukaan, sanotaan tyhmiksi. Pyrkikäämme olemaan viisaita eikä koskaan tyhmiä!

Kiitos teille kaikille, muistakaa, että me täällä Jerusalemissa rakastamme ja arvostamme teitä!

Joseph Shulam