Valikko Sulje

Jerusalemin rukouslista 25.4.2019


Joseph Shulam, Jerusalem, Israel

Pääsiäisaika päättyy tämän viikon perjantaina. Tulevana sapattina alamme taas lukea normaalit viikoittaiset lukujaksot Toorasta ja Profeetoista, ja meidän seurakunnassamme luemme jakson myös Uudesta Testamentista.

Tämän seuraavan sapatin lukujakso on Kolmannesta Mooseksen kirjasta, 16:1 – 18:30, Profeetoista luetaan 1 Samuel 20:18-42. Uudesta Testamentista luemme Matteus 15:10-20.

Kolmannen Mooseksen kirjan luvussa 16 annetaan Suuren Sovituspäivän, Jom Kippurin, viettoa koskevat säännöt. Tähän päivään liittyi Toorassa erittäin epätavallinen seremonia. Siinä kerrotaan syntipukin tarina.

Syntipukki on ainoa uhri, jota ei uhrata alttarilla Herran Temppelissä. Se päästetään erämaahan. Suuri Sovituspäivä on päivä, jolloin meitä käsketään koettelemaan sieluamme, ja sen tulkitaan tarkoittavan paastoa ruoasta, juomasta ja kaikesta muusta lihalle mielihyvää tuottavasta.

Sovitus ei ole koske meidän henkilökohtaisia syntejämme yksilöinä. Suuren Sovituspäivän sovitus koskee Israelin koko kansan tekemiä syntejä.

Israelin ylimmäinen pappi kasaa Israelin synnit syntipukin kannettavaksi laskemalla kätensä pukin pään päälle ja tunnustamalla kansakunnan synnit. Syntipukki päästetään erämaahan, jossa se kuolee, ja niin Israelin synnit päätyvät tämän pukin vieminä erämaahan.

Jerusalemin Temppelin aikana tähän seremoniaan kuului osana leikata kirkkaanpunainen nauha kahteen osaan. Toinen osa nauhasta sidottiin Jerusalemin Temppelin porttiin. Toinen punaisen nauhan kappale sidottiin pukin sarviin. Kun pukki kuoli erämaassa, Temppelin porttiin sidottu punainen nauha muuttui valkoiseksi. Kuten Jesaja 1:18sanoo:

”Tulkaa, käykäämme oikeutta keskenämme, sanoo Herra. Vaikka teidän syntinne ovat             verenpunaiset, ne tulevat lumivalkeiksi. Vaikka ne ovat purppuranväriset, ne tulevat villanvalkoisiksi.

Vuonna 30 AD Jerusalemin Temppelin toiminnassa tapahtui muutos. Näin sanoo Talmud näistä Jerusalemin tapahtumista. (Talmud on kokoelma Rabbien Tooraa koskevia tutkielmia. Näistä tutkielmista käy ilmi, mitä tapahtui 200-luvulta BC aina 300-luvulle AD.)

Kahdessa Talmudin tutkielmassa meillä on keskustelu siitä mitä Temppelissä tapahtui vuonna 30 AD  – 40 vuotta ennen Jerusalemin Temppelin hävitystä. Seuraavaksi ote Babylonian Talmudista, tutkielma Rosh Hashana 31b:

”Temppelin hävityksen jälkeen, Rabban Yohanan b. Zakkai laati säännön ´… niiden 40 vuoden aikana, joina hän ”opetti”, tuohon aikaan punainen lanka oli jo lakannut vaihtamasta väriä.”

Toinen viite on Babylonian Talmudissa tutkielmassa Yoma 39a.

Toisin sanoen, meillä on todistus rabbiinisessa kirjallisuudessa – apostolisen ajan aikainen todistus, jossa sanotaan, että vuonna 30, eli 40 vuotta ennen Jerusalemin Temppelin hävitystä, joitain niistä päätoiminnoista, jotka liittyvät Suureen Sovituspäivään, oli lakannut, ja että punainen nauha (lanka) lakkasi muuttumasta valkoiseksi, niin kuin sillä oli tapana, vuosia ennen Temppelin hävitystä vuonna 70 AD.

Vuonna 30 AD tapahtui jotain, joka muutti sen keskeisen tavan, jonka mukaan Temppelissä toimittiin ennen vuotta 30.  Merkki, joka muuttamalla punaisen valkoiseksi ilmoitti, milloin sovitus oli oikeasti tapahtunut, lakkasi toimimasta.

Tämä on hyvin tärkeää, rakkaat veljet ja sisaret. Se todistaa siitä, että suuria muutoksia on tapahtunut Israelin suhteessa Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Herra Jumalaan, yksi sukupolvi – 40 vuotta – ennen kuin roomalaiset hävittivät Temppelin vuonna 70 AD. Israelin kansa on yhä elossa ja he ovat yhä Jumalan valittu kansa, mutta eläinuhrilla suoritettu sovitustoimi jää mykäksi!

Kaikissa maailman synagogissa luetaan tänä sapattina 3 Mooses 16:1 – 18:30. Miksette lukisi yhdessä juutalaisen kansan kanssa nämä samat tekstit?

Tämä auttaa teitä samastumaan Israelin kanssa ja oppimaan joka vuosi lisää Jumalan Sanasta, Toorasta, Profeetoista ja Uudesta Liitosta, jonka maailman Luoja antoi Israelille, ja kaikille muiden kansojen (pakanakansojen) ihmisille, jotka ovat liitetyt Israeliin Messiaan uhrin kautta (katso Efes.2:11-14).

Pääsiäisaika on aina hyvin kiireistä aikaa Jerusalemissa. Kaikkialta maailmasta tulee ihmisiä Jerusalemiin viettämään Pääsiäistä, ja meidän seurakuntamme on aina ääriään myöten täynnä ennen Pääsiäistä ja sen aikana ja vähän sen jälkeenkin.

En pysty edes muistamaan, kuinka monesta maasta vieraiden joukossa oli edustajia seurakunnassamme viime sapattina, epäilen että yhtä monta on tänä tulevanakin sapattina. Luulisin, että meillä oli vieraita maailman kaikilta mantereilta.

Jeshuan ja apostolien aikana oli vähän niin kuin muinoin Toisen Temppelin aikana. Siksi Jeshua ja apostolit viettivät paljon aikaa ja yönsä Betanian kylässä. Tämä kylä sijaitsee Öljyvuoren toisella puolella. Kestää noin puolitoista tuntia kävellä ylös Öljyvuorelle ja alas Kidronin laaksoon ja sieltä ylös Jerusalemiin ja Temppeliin.

Flavius Josefus, juutalainen historioitsija, joka kirjoitti Juutalaissodan historian jaJuutalaisten Muinaisajat, sanoo, että Jerusalemin asukasluku kolminkertaistui juhla-aikoina. Normaalivuoden aikana Jerusalemissa asui noin 120.000 ihmistä, siitä voitte laskea, kuinka monta ihmistä oli Jerusalemissa palvomassa Herraa, Israelin Jumalaa, juhla-aikoina.

Nyt tilanne ei ole noin paha, mutta Pääsiäisjuhlan aikaan missään Jerusalemin hotellissa ei ole nykyään vapaita huoneita. Eilen minulta meni kaksi tuntia ennen kuin pääsin kotoani Jerusalemiin. Tavallisesti matkan tekee sapattina 20 minuutissa. Ja itse Jerusalemissa liikenne oli aivan yhtä kauhea!

Jerusalem on hyvin erityinen ja siitä tulee yhä erityisempi tulevaisuudessa. Maailman silmät katsovat Jerusalemiin, mutta tärkeämpää on, että Herra Jumalan silmät katsovat Jerusalemiin.

Netivyan 40-vuotisjuhlakiertueella on vielä vapaita paikkoja. Tämä kiertuehan ei ole mikään tavallinen turistimatka Israeliin, vaan se on erikoismatka erityisine tapahtumineen ja paikkoineen, joista Netivyan vieraat pääsevät nauttimaan.

Kiitämme Jumalaa Hänen armostaan ja hyvyydestään, kun Hän on sallinut meidän palvella Häntä 40 vuoden ajan. Valitsimme 40-vuotispäivän Egyptistä vapautumisen ja erämaassa vietettyjen 40 vuoden tähden. Näemme tämän astumisena palvelutyömme toiseen kauteen, jossa meillä on vetovastuussa uuden polven johtajat ja uudistettu näky siitä tehtävästä, joka Jumalalla on Israelille ja Jeshuan opetuslapsille. 

Ilmoittautukaa matkalle Netivyan sivuilla.

 Rukoilkaa Castelo de Videssä toukokuun puolivälissä pidettävän konferenssin puolesta. Tarvitsemme rukoustukeanne ja myös taloudellista tukeanne, jotta tästä konferenssista tulisi sellainen kuin Jumala haluaa.

Vetoan erityisesti eurooppalaisiin veljiimme ja sisariimme, että tulisitte tähän konferenssiin, sillä Katolinen Inkvisitio oli yleisesti ottaen Euroopan ongelma. Veljet Italista, Espanjasta, Saksasta, Suomesta ja Hollannista, tehkää kaikkenne, että pääsette tulemaan Castelo de Videen mukaan tähän tapahtumaan, jonka tarkoitus on palauttaa Marrano/Anussim-juutalaisille heidän identiteettinsä ja tuoda heidät kotiin Israeliin. Teettehän parhaanne päästäksenne tulemaan tähän tilaisuuteen, joka on tärkeä Israelin tulevaisuudelle ja inkvisition uhrien jälkeläisten ennalleen saattamiselle ja heidän paluulleen Israelin maahan. Ottakaa yhteys Danieliin Netivyassa lisätietoja saadaksenne.

Voitte käydä Castelo de Viden kaupungin sivuilla katsomassa ohjelman. Ohjelma ei ole lopullinen, mutta saatte kuvan siitä, miten tärkeitä ihmisiä konferenssiin on tulossa.

Castelo de Viden sivut: http://bneianussim2019.castelodevide.pl

Ruotsissa asuu meille hyvin rakas perhe, jotka ovat rukoilleet uskollisesti Israelin ja Netivyan puolesta. Rukoilkaa tämän Luccan perheen puolesta. He ovat rukoilleet Israelin puolesta ja seisseet Israelin rinnalla monia vuosia. Nyt useammalla tämän perheen jäsenellä on terveydentilaan liittyviä haasteita. He tarvitsevat rukouksiamme.

Kallis sisaremme Ruby Little Oklahomassa kärsii kemoterapian jälkivaikutuksista. Rubyn on nyt päätettävä, jatkaako hän vielä kemoterapiaa vai ei. 

Eli Levi on Cincinnatissa, jossa häntä hoidetaan. Hän saa parhaillaan toista kemoterapiahoitoa syöpään, ja tämä hoito on jo puolivälissä. Muistakaa Eliä rukouksissanne.

Ettehän unohda rukoilla perheeni ja etenkin rakkaan vaimoni Marcian puolesta, ja Danan ja Noaamin ja kaikkien tällä rukouslistalla olevien puolesta – että Jumala saisi kunnian heidän elämässään ja heidän parantumisestaan. Rukoilkaa poikani Barryn ja hänen perheensä puolesta.

Muistakaa Efimin leskeä, Elena Litvakia rukouksissanne. Rukoilkaa myös Eddie Santoron puolesta!

Kantakaamme kaikki Robert (Bob)Weineria, veljeä ja Jeshuan juutalaisten opetuslasten johtajaa USAssa, Israelin Herra Jumalan kasvojen eteen ja rukoilkaamme hänelle parantumista ja voimia kestää sydänleikkaus.

Netivya on saanut monia kiitollisuutta osoittavia kiitoskirjeitä yli 200:lta Israelin Puolustusvoimissa palvelevalta sotilaalta. Kiitos teille kaikille siitä, että seisotte Netivyan ja sotilaittemme rinnalla. Olemme erityisen kiitollisia kumppanuudesta rakkaiden veljiemme kanssa New Beginnings seurakunnassa Dallasissa, Teksasissa.

Kiitämme teitä sydämestämme lahjoituksistanne uuden pakettiauton ostoa varten. Lähes viikoittain joku lahjoittaa varoja Netivialle pakettiauton ostoa varten. Jumala vastaa tähän rukouspyyntöön. Tarvitaan, että vielä muutama veli ja sisar avustavat tuntuvasti, ja sitten voimme ostaa auton ja käyttää sitä Jumalan kunniaksi ja Jerusalemin asukkaiden ja pyhien palvelemiseksi.

Muistakaa rakasta veljeämme Jakob Damkania rukouksissanne.

Tri M. Song Koreasta ja koko hänen perheensä tarvitsevat rukouksemme. 

Muistakaa rukouksin kallista sisarta, Courtneytä.              Rukoilkaa Um Abu-Eidin puolesta. 

Rukoilkaa edelleen DFW:ssä asuvan Huchin perheen Lion-vauvan puolesta. Pikku-Lion voi paremmin, mutta vielä ei olla läheskään selvillä vesillä.

Rukoilkaa Helsingissä asuvan juutalaisen veljemme Hillelin puolesta, Keijon ja Salmen puolesta Nokialla, ja Tim Tuckerin, Anne-Mirjamin, Satu-Marian, Sini-Tuulian, Eveliinan, Anna-Maijan, Erkin ja Sirpan ja Eva H:n puolesta. 

Rukoilkaa Pattyn, Andrean ja Tineken puolesta. He asuvat Hollannissa ja kaipaavat Jumalan parantavan käden kosketusta. 

Rukoilkaa Julian ja Victorin puolesta. Sveitsissä on kallis sisar, Paula, joka on ennakkoluulojen uhri. Rukoikaa taivaallista läpimurtoa Paulan elämään.

Rukoilkaa Kiinassa asuvan kalliin sisaren, Zhou Wenrilanin puolesta.

Rukoilkaa Chennaissa asuvan pastori Isaacin puolesta, Rukoilkaa että hän paranee munuaistaudista.

Pyydän teitä myös rukoilemaan kalliin Ema-sisaren puolesta. Hänellä on suuri taakka suuresta koulusta, jonka hän on rakentanut Kiinaan. Nyt pyydämme Herraa siunaamaan Ema-sisarta ja hänen puolisoaan ja koulua.

Margareta kertoi minulle hiljattain, että hän tuntee teidän rukoustenne vaikutuksen. Muistakaa Margaretaa edelleen rukouksin.

Viekää rukouksin Herran eteen seuraavat veljet ja sisaret, jotka tarvitsevat Herran parantavan käden armollista kosketusta: George, Gary, Melanie ja Aharon Hook ja Nancy.  Ja seurakuntamme jäsenet: Sarit, David S, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Zvi D ja Elisheva ja Jonathan B ja hänen vaimonsa Aviva. Ja rakkaat sisaremme Laurel, Orna, Sima ja Aviva.  Rukoilkaa erityisesti erään kummipoikani, David B. A:n ja hänen perheensä puolesta.

Nämä eri puolella maailmaa asuvat veljet ja sisaret tarvitsevat rukoustanne, esirukouksianne ja parantumista: Paulo, Noami, Marcelon vanhemmat, Curita Sensei, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä ja perheensä. Rukoilkaa Hongkongissa olevien Louisan ja Tonyn puolesta. Muistakaa Goh-veljeämme ja hänen perhettään rukouksin.

Rukoilkaa sisar Christyn puolesta Koreassa ja veli Michael Knezevichin puolesta. Sulkekaa rukouksiinne Portugalissa asuva Ismael Alves ja Keniassa asuva Asher Gabriel.

Toivon teille kaikille, jotka seisotte Israelin rinnalla ja rukoilette Jerusalemin puolesta, Herran parhaimpia siunauksia ja kaikkien Hänen lupaustensa täyttymistä Hänen uskollisille lapsilleen. Sillä Herra on armollinen ja pitkämielinen ja hyvä kaikille, mutta varsinkin niille, joilla on uskoa ja jotka kuulevat Hänen sanansa ja toimivat sen mukaan.

Niitä, jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, sanotaan viisaiksi. Niitä, jotka vain kuulevat hänen sanansa mutta eivät toimi sen mukaan, sanotaan tyhmiksi. Pyrkikäämme olemaan viisaita eikä koskaan tyhmiä! Paras on vielä edessäpäin! Israel pelastuu!

Kiitos teille kaikille, että rukoilette Jerusalemin puolesta ja seisotte rinnallamme tässä pyhässä tehtävässämme, Hyvän Sanoman tuomisessa tälle maalle!

Joseph Shulam