Valikko Sulje

Jerusalemin rukouslista 28.12.2018

Netivyah Jerusalemin rukouslista 28.12.2018

Joseph Shulam

Alamme lukea Toista Mooseksen kirjaa, Exodusta. Kaikissa maailman synagogissa luetaan Exoduksen ensimmäiset luvut. Tämä toinen Mooseksen kirja kertoo suurimman tarinan pelastuksesta, lunastuksesta ja vapauttamisesta orjuuden siteistä vapauteen, epäjumalanpalveluksesta uskoon yhteen Jumalaan, Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumalaan. Se on myöskin ”kerjäläisestä kuninkaaksi” kertomuksen tapaisia suuria historiallisia draamoja, joka sisältää kaikki kuviteltavissa olevat draaman ainekset. Minua ihmetyttää etenkin Amramin ja Jokebedin – Mooseksen isän ja äidin – asenne ja toiminta. Toisen luvun ensimmäiset jakeet vangitsivat huomioni:

                       ”Eräs Leevin sukua oleva mies otti vaimokseen (englantilainen teksti: ”meni ja otti vaimokseen”) leeviläisen tytön. Vaimo tuli raskaaksi ja synnytti pojan. Hän näki, että poika oli suloinen, ja piti sitä kätkössä kolme kuukautta. Mutta kun hän ei enää voinut pitää lasta kätkössä, hän otti kaisla-arkun, siveli sen maapihkalla ja piellä, asetti lapsen arkkuun ja laski arkun Niilin rantakaislikkoon” (2 Mooses 2:1-3). 

Teksti on kiinnostava. Sen tekee kiinnostavaksi sen sijainti: välittömästi sen edellä on julistus faaraon antamasta säädöksestä tappaa kaikki poikalapset ja hukuttaa heidät Niiliin. Meille annetaan muutamia mielenkiintoa herättäviä vihjeitä: 1) Amramista, Mooseksen isästä, sanotaan ”eräs Leevin sukua oleva mies”, ja hänen vaimostaan Jokebedistä ”leeviläinen tyttö”. Tämä leeviläinen, Aaronin, Mirjamin ja Mooseksen isä, ”meni”. Missä tämä leeviläinen oli ”mennäkseen” äkisti. Tässä vihjataan, että tämä leeviläinen – Mooseksen isä, joka tunnetaan nimellä Amram – jätti vaimonsa Jokebedin, koska hän ei pystynyt kuvittelemaan, että syntyisi poikavauva, joka pitäisi hukuttaa Egyptin virtaan. Mutta kun tämä leeviläismies tajusi, että faaraon suunnitelmana on tuhota Israel ja varastaa Herran Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille antamat lupaukset, tämä leeviläinen päättää palata vaimonsa luo ja siittää lapsen – poikalapsen – lapsen, joka oli terve ja kaunis lapsi. Leeviläinen nainen, Mooseksen äiti, päättää pitää tätä poikavauvaa piilossa kolme kuukautta. Nämä kolme kuukautta piilotetun vauvan kanssa olivat sekä suloisia että hirvittäviä. Suloisia, sillä tämä kolmen lapsen äiti sai näin tilaisuuden yhteyden luomiseen tähän vauvaan, joka syntyi osoituksena uhmasta ja faaraon ja Egyptin auktoriteetin hylkäämisestä. Tämän lapsen syntymä on kapina tämän maailman voimia ja valtoja vastaan, kolonialismin ja rasismin voimia vastaan, muukalaisten ja heikkojen ja ulkopuolisten orjuutusta vastaan. Meille tämän päivän ihmisille tämän teon sanoma on: Sinä, faarao, luulet voivasi estää Kaikkivaltiasta Jumalaa pitämästä lupauksiaan, jotka hän antoi Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille – ja Israelille. Nämä leeviläiset, mies ja vaimo, ja heidän vanhemmat lapsensa Aaron ja Mirjam, ovat nyt tällä hetkellä suureksi vaaraksi jokaiselle poikavauvalle, joka syntyy israelilaiselle naiselle – ota härkää sarvista ja tee lapsi. Tämä on se vauva, jota pidetään piilossa kolme kuukautta ja lasketaan sitten Niilin virran vietäväksi pienessä korissa ja jätetään historian käsiin –  Historiaa ohjaavan AINOAN JUMALAN käsiin. Mooseksen äiti toimii epätoivoisena luovan rohkeuden voimassa, ja pelastaa perhekuntansa ja tämän pienen vauvan luovuttamalla vauvan Jumalan käsiin, kun hän laskee arkun virran vietäväksi tietämättä minne lapsi joutuu ja miten ja kuka lapsen pelastaa ja miten lapsi kasvatetaan. Mooseksen äiti Jokebed ei pystynyt varmaan villeimmissäkään unelmissaan kuvittelemaan, että lapsi päätyisi Egyptin prinsessan, faaraon tyttären, käsiin ja että lapsi kasvaisi Egyptin prinssinä. 

                      Herra oli valmistanut tehtävään oikean henkilön. Hän valitsi kaikkein vähiten mieleen tulevan ihmisen. Ihmisen, josta ei olisi voinut kuvitellakaan, että hän olisi se, joka löytäisi Niilissä ajelehtivan korin ja korissa olevan heprealaisen poikavauvan, pelastaisi tämän lapsen ja kasvattaisi tämän lapsen Egyptin prinssinä. Faaraon oma tytär – nimetön nainen – nainen, josta tulee koko Raamatun tärkein nainen. Jumala toteutti suunnitelmansa juuri tämän pakananaisen, egyptiläisen, kautta. Pakananainen, joka oli kasvanut Egyptin suurissa palatseissa, syönyt kultalusikoilla, nukkunut silkkilakanoilla – hänet Jumala ilmeisesti valitsi löytämään tämän heprealaisen vauvan.

                      Rabbit olettavat, että faaraon tytär oli jo kääntymässä heprealaiseen uskoon. He tulkitsevat, että hän ei mennyt Niilin vetten äärelle vain kylpeäkseen tai leikkiäkseen, vaan suorittaakseen joka kuukausi toimitettavan puhdistusseremonian, rituaalisen veteen upottautumisen. Siksi faaraon tyttären kanssa olevat hovineidot eivät astuneet veteen hänen kanssaan.

Tämä nimetön nainen on se nainen, joka pelasti Mooseksen ja kasvatti hänet vauvasta lähtien Egyptin prinssinä ja faaraon lapsenlapsena. Hän pelasti Israelin pyhän historian ja Jumalan lupausten täyttymisen Israelille ja koko maailmalle. Tämän pakananaisen laupeuden teon ja heprealaisen poikavauvan pelastamisen kautta meillä on pelastus orjuudesta ja valmistautuminen koko maailman pelastumiseen heprealaisen pojan kautta, joka syntyi Beetlehemissä ja joka naulittiin ristiin Jerusalemissa, ja jonka nimi on Jeshua.  Tämä egyptiläinen nainen on ratkaiseva tekijä historiassa. Hän toimii oikein ja pelastaa heprealaisen vauvan, joka pelastaa Israelin ja antaa meille Tooran Jumalalta ja kantaa heprealaiset lapset Luvatun Maan porteille. Koko tarina avautuu tästä tapahtumaketjusta, joka johtaa maailman Pelastajaan, Daavidin poikaan ja Abrahamin poikaan.

Israel tarvitsee paljon rukousta näinä päivinä. Pääministerimme Benjamin Netanyahu on hajottanut hallituksen ja määrännyt uudet vaalit pidettäväksi 9.4.2019. Koko Lähi-itä kiehuu, kun USA on siirtämässä joukkojaan pois Syyriasta. Ensimmäisen kerran yli 100 vuoteen USAlla ei ole enää joukkoja missään Lähi-idän alueella (Keijon kommentti: USA:n joukot jäävät vielä Irakiin). Israelissakin kiehuu, sekä sisäisten asioiden että Syyrian tapahtumien vuoksi. Venäjä on nyt ainoa maailmanvalta, jolla on sotilas- ja siviilijoukkoja Lähi-idässä. Iranilla on nyt vapaat kädet ja maasilta kootakseen joukkoja ja rakentaakseen nykyaikaisia aseita aivan Israelin rajan läheisyydessä ja aseistaakseen Hizbollahia. Tilanne on hyvin vaarallinen; koska tahansa voi syttyä suuri paikallinen sota raskaissa ja vaikeissa olosuhteissa. Tarvitsemme rukouksianne. Rukoilettehan seuraavien asioiden puolesta:

1.                   Viisautta, taivaallista viisautta, Israelin hallitukselle ja pääministerillemme Benjamin Netanyahulle, että heillä olisi työkalut hyvän tekemiseen Israelin hyväksi, ja että aloitettaisiin vakavammat rauhaan pyrkimiset arabi/palestiinalaisnaapuriemme kanssa.

2.                   Rukoilkaa Syyrian tilanteen puolesta, ja että venäläiset, varsikin Putin, heräisivät ja lopettaisivat Iranin tunkeutumisen Syyriaan ja Libanoniin tarkkoine asejärjestelmineen, joilla voidaan iskeä kaikkialle Israeliin hyvin tarkasti. Jumala voi tehdä tämän monin tavoin. Hän voi käyttää myös Venäjää pysäyttämään Iranin niin että se lakkaa uhkaamasta Israelia.

3.                   Rukoilkaa, että Israelissa vallitseva kauhea ilmapiiri ja moraalin lasku muuttuisi, että huhtikuun uudet vaalit toisivat muassaan uuden suvaitsevaisuuden ja avoimuuden ja rauhaan pyrkimisen aallon sekä Israelissa että Israelin ulkopuolella.

4.                   Rukoilkaa, että me, Messias Jeshuan opetuslapset, löydämme keinoja tehdä työtä yhdessä ja lisätä paikallisten uskovien vaikutusta Israelissa.

5.                   Rukoilkaa erityisesti Netivyan ja Roeh Israel seurakunnan puolesta, että meillä olisi oikea henki ja oikeat mahdollisuudet ja keinot jatkaa Herran työn tekemistä tässä suuressa Israelin maassa. Rukoilkaa, että voimme ottaa lisää perheitä ruokajakelumme piiriin, että voimme enentää opiskelijoille myöntämiemme stipendien määrää ja kirjoittamiemme ja julkaisemiemme kirjojen ja lehtien määrää, samoin kuin Juudan ja minun tekemien videoiden määrää, jotka ravitsevat veljiä ja sisaria kautta maailman. Tarvitsemme rukouksianne ja taloudellista tukeanne.

6.                   Netivyan uusi pakettiauto on jo puoliksi meidän! Rukoilkaa, että saisimme tämän auton käyttöömme ennen huhtikuun pääsiäisjuhlia.

7.                   Rukoilkaa Portugalin Castelo de Videssä 17-19.5.19 pidettävän kansainvälisen konferenssin ja konferenssia seuraavan nelipäiväisen rukousmatkan puolesta. Rukousmatkalla käydään paikoilla, joissa Inkvisitio kidutti ja poltti juutalaisia vuosien 1497 ja 1821 välisenä aikana. Toiveemme on, että tämä konferenssi saisi avata sekä juutalaisten että kristittyjen ja toivottavasti myös Israelin valtion silmät, että Israel avaisi ovensa ja ottaisi vastaan takaisin kotiin monet miljoonat juutalaiset Inkvisition uhrit. Tämä olisi seuraava suuri Israeliin muuttoaalto, Alija, ja Negevin autiomaan uudelleen asuttaminen profeetta Obadjan profetian mukaan.

                      Rukoilkaa Netivyan 40-vuotisjuhlakiertueen puolesta, että siitä tulisi menestys ja että me kaikki täällä Jerusalemissa voisimme osoittaa teille ilomme ja kiitollisuutemme rukouksistanne ja tuestanne. Henkilökuntamme on valmistanut linkin, jota klikkaamalla saatte lisätietoja Netivyan 40-vuotisjuhlakiertueesta. 

Muistakaa rakasta veljeämme Jacob Damkania ja pyytäkää, että Herra antaisi hänelle voimia ja parantaisi hänet.

                      Muistakaa rukouksin kallista sisarta, Courtneya. Courtneylla on monia terveyteen liittyviä ongelmia, ja pyydän teitä kaikkia rukoilemaan tämän kalliin sisaren puolesta, että hän parantuisi kaikista vaivoistaan.

                      Rukoilkaa edelleen DFW:ssä asuvan Huchin perheen Lion-vauvan puolesta. Pikku-Lion on saanut kemoterapiaa ja voi jo paremmin.

                      Rukoilkaa Helsingissä asuvan juutalaisen veljemme Hillelin puolesta. Rukoilkaa Pattyn, Andrean ja Tineken puolesta. He asuvat Hollannissa ja kaipaavat Jumalan parantavan käden kosketusta. Rukoilkaa Julian ja Victorin, kalliin sisaren ja veljen, puolesta, että Jumala auttaisi heitä ja parantaisi heidät. Sveitsissä on kallis sisar, Paula, joka on ennakkoluulojen uhri. Rukoikaa taivaallista läpimurtoa Paulan elämään.

                      Rukoilkaa Kiinassa asuvan kalliin sisaren, Zhou Wenrilanin puolesta. Intiassa on kallis veli Isaac, joka rakastaa syvästi Herraa ja Israelia. Hänellä on munuaistauti, ja hän joutuu käymään dialyysissä monta kertaa viikossa. Hän on pastori ja seurakunnan johtaja kotikaupungissaan. Pyydän teitä kaikkia rukoilemaan, että Herra parantaisi hänet.

                      Rukoilkaa Margaretan puolesta, tämän kalliin sisaren, jolla on hätää ja ahdistusta uskonsa tähden. 

                      Rukoilkaa Kenneth ja Margarite G:n puolesta Tennesseessä. He ansaitsevat Jumalan armon ja me olemme etuoikeutettuja voidessamme rukoilla näiden rakkaiden, äidin ja pojan, puolesta, joilla on kärsimystä.

                      Rukoilkaa Um Abu-Eidin puolesta. Hän on kallis iäkäs arabisisar. Rukoilkaa, että hän paranisi ja saisi voimia.

                      Rukoilkaa seuraavien veljien ja sisarten puolesta, jotka voivat jo paremmin, mutta tarvitsevat yhä Jumalan laupiaan käden parantavaa kosketusta: George, Gary, Melanie, Aharon, Yuri Marianenko, Sarit, Ahuva, Leah, Ilana, Miriam, Yehuda H, David Stern, Paulo, Noami, Tim Tucker, Anne-Mirjami, Satu-Maria, Sini-Tuulia, Eveliina, Anna-Maija, Erkki ja Sirpa, Keijo ja Salme, Eva H ja Pekka, Horace ja June (Marcian vanhemmat), Marcelon vanhemmat, Curita Sensei, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San,Sadako San, Yumi ja hänen isänsä, pastori Oharah Okinawassa. Louisa ja Tony Hong Kongissa. Rukoilkaa parantumista Ritva Huhtalalle ja sisar Oksaselle. Kannan erityistä huolta veli Gohista ja hänen perheestään, ja sisar Christystä, sisar Laurelista ja veli Michael Knezevichistä. Lisään vielä yhden veljen Brasiliasta,joka asuu nyt Portugalissa. Hänellä on vakavia perheongelmia. Hänen nimensä on Ismael Alves.

                      Jos te rukoilisitte niiden puolesta, joiden tiedätte tarvitsevan tätä rukousta, niin Herra kätkee varmasti suojelukseensa ne, joiden puolesta te rukoilette ja joiden puolesta minä rukoilen. Tässä maailmassa eläminen on jo kyllin vaikeaa, ja työhön ja liiketoimiin liittyvät paineet tekevät sen vielä vaikeammaksi. Ja niin kuin me rukoilemme paljon hengellisten asioiden ja terveyteen liittyvien asioiden puolesta, meidän on tärkeä rukoilla myös veljillemme taloudellista tasapainoa ja siunausta.            

                                             Rukoilkaa rauhaa Jerusalemille ja uskokaa Jumalan lupauksiin!

                                                                                                             Joseph Shulam