Valikko Sulje

Nöyrä isoppi

Dr. Linda Olsvig-Whittaker

Science and Management Division, Israel Nature and Parks Protection Authority, 3 Am Ve Olamo Street, Jerusalem 95463, Israel

Psalmit 51:9 – ”Puhdista minut isopilla, että minä puhdistuisin, pese minut, että minä lunta valkeammaksi tulisin.”

2.Moos. 2:22 – ”Ja ottakaa isoppikimppu, kastakaa se vereen, joka on maljassa, ja sivelkää ovenpäällinen ja molemmat pihtipielet sillä verellä, joka on maljassa. Älköönkä kukaan menkö ulos talonsa ovesta ennen aamua.”

3.Moos. 14:51-57 – ”Ja ottakoon setripuun, isoppikorren ja helakanpunaisen langan ja elävän linnun, kastakoon ne teurastetun linnun vereen ja raikkaaseen veteen ja pirskoittakoon sitä taloon seitsemän kertaa. Näin hän puhdistakoon talon linnun verellä ja raikkaalla vedellä, elävällä linnulla, setripuulla, isoppikorrella ja helakanpunaisella langalla. Ja sitten hän päästäköön elävän linnun lentämään ulkopuolelle kaupunkia kedolle. Kun hän näin on toimittanut talolle sovituksen, on se puhdas. Tämä on laki kaikkinaisesta pitalitaudista ja syyhelmästä, pitalista vaatteissa ja taloissa, nystyröistä, ihottumista ja vaaleista pilkuista, neuvoksi siitä, milloin mikin on saastainen, milloin puhdas. Tämä on laki pitalista.”

4.Moos. 19:6-7 – ”Mutta pappi ottakoon setripuuta, isoppikorren ja helakanpunaista lankaa ja viskatkoon ne tuleen, missä hieho palaa. Sitten pappi pesköön vaatteensa ja pesköön ruumiinsa vedessä; sitten menköön leiriin. Mutta pappi olkoon saastainen iltaan asti.”

1.Kun. 4:33 – ”Hän puhui puista, Libanonin setripuusta alkaen isoppiin asti, joka kasvaa seinän vieressä. Hän puhui myös karjaeläimistä, linnuista, matelijoista ja kaloista.”

Joh. 19:28-30 – ”Sen jälkeen, kun Jeesus tiesi, että kaikki jo oli täytetty, sanoi hän, että kirjoitus kävisi toteen: ’Minun on jano’. Siinä oli astia, hapanviiniä täynnä; niin he täyttivät sillä hapanviinillä sienen ja panivat sen isoppikorren päähän ja ojensivat sen hänen suunsa eteen. Kun nyt Jeesus oli ottanut hapanviinin, sanoi hän: ’Se on täytetty’, ja kallisti päänsä ja antoi henkensä.”

Käväisin Nabatean Petrassa, Jordaniassa eräänä syksyisenä päivänä, kun minulle tuli yllättäen vatsakipuja enkä pystynyt jatkamaan matkaryhmäni kanssa kauemmaksi. Beduiinipoliisit ottivat minut kyytiin, mutta eivät vieneet minua lääkäriin tai hotelliini, vaan kalliolla sijaitsevalle teltalleen, josta avautui näköala muinaisille raunioille. He rohkaisivat minua juomaan useita kuppeja vahvaa teetä, joka oli maustettu hyväntuoksuisella yrtillä. Huolimatta teen karvaasta mausta, join sitä noin kolme täyttä lasillista ja voin välittömästi paremmin. Muutaman tunnin kuluttua olin jo täysin toipunut. Sain myöhemmin tietää, että nämä beduiinit olivat laittaneet teeheni ”za’ataria”, raamatullista isoppia, jota paikalliset käyttävät perinteisenä lääkkeenä kaikenlaisiin infektioihin ja sairauksiin. Siitä lähtien olen huomannut sen tehokkaaksi useimpiin vatsaongelmiin ja myös moniin muihin sairauksiin.

Raamatun isoppi, hepreankielellä ”ezov” ja arabiaksi ”za’atar”, on melko erilainen Euroopan Hyssop officianalisista, jota ei esiinny Vähä-Aasian alueilla. Sen sijaan se yleensä määritetään Origanum syriacumiksi (aikaisemmin Majorana syriaca, jota englannin kielellä kutsutaan Syyrian isopiksi), joka kuuluu minttuheimoon, ja on näin lähisukua meiramille, timjamille ja etenkin oreganolle (Zohary 1982).

Syyrian isoppi on matala, tiheä, harmaahko ja hyvänhajuinen pensas (nro. 1), joka kasvaa melko hyvin matalassa, köyhässä maaperässä kallioilla, tosin se ei oikeastaan kasva seinien vieressä kuten 1.Kun. 4:33 kertoo. Sitä tavataan kohtalaisen yleisenä alavassa pensasmaassa Galileasta Negevin ylängöille. Ajaessani kerran jeepillä Har Musassa, Hebron kukkuloiden eteläisessä osassa isoppia kasvoi niin runsaana, että ajaessani sen ylitse, siitä vapautui pistävä haju kuin olisin ajanut pitsan pinnalla. Tehokas ainesosa on lehtien rakkuloista haihtuva öljy; josta johtuen koko kasvilla on voimakkaasti tuoksuva balsaminen tuoksu.

1900-luvulla raamatullisen isopin luokittainen tunnistus oli hieman ongelmallista, mutta useat vihjeet auttoivat sitä. Eräs mielenkiintoinen tosiasia vihjeiden joukossa oli samarialainen perinne, jossa jopa nykyään ripotellaan pääsiäisuhrin verta käyttämällä isopin varsia, joka pitää yhtä 2.Moos. 12:21-22 kanssa.

Lisäksi Syyrian isopilla on useita antiseptisiä ominaisuuksia, joihin sopivat raamatulliset ja rabbinistiset perinteet. Tietokonehakuni ”Biologisista käsitteistä” paljasti useita ajankohtaisia tutkimuksia, joista suurin osa löytyi Israelista, Libanonista ja Egyptistä, joissa isoppia tavataan runsaasti. Tutkimukset käsittelivät sitä, voiko isoppia käyttää sienitulehduksia vastaan, hyönteismyrkkynä ja löytyykö siitä syövän vastaisia yhdisteitä. Paikalliset arabit hauduttavat yleisesti teetä Syyrian isopin lehdistä vatsa- ja suolisto-ongelmiin. Sama tee jäähdytettynä ja levitettynä ihon päälle auttaa lievittämään monenlaisia ihoinfektioita.

Isopin yhdistämistä puhdistumiseen sovellettiin myös hengelliseen puhdistumiseen (kts. 3.Moos. 14:4, 4.Moos.19:6). Rabbeilla oli lisäselitys isopin parantaviin voimiin raamatullisen spitaalin hoidossa (Rabinowitz, 1977): kasvin symbolinen nöyryys (kts. 1.Kun.4:33). Kommentoiden tätä jaetta Midrash (Ecclestiastes Rabah 7) vertaa jaloa setripuuta isoppiin, joka on vaatimattomin kasveista; ne ovat sidottu yhteen spitaalista puhdistautumiseen, joka on ”rangaistus siitä, kun on ollut ylpeä ja ylimielinen kuten setripuu. Kun hän alentaa itsensä alhaiseksi kuin isoppi, hän tulee lopullisesti parannetuksi.” Lääkinnällisten käyttöjen lisäksi isoppi on erittäin suosittu mauste arabialaisessa ruoanlaitossa ja sitä käytetään paljon kuten oreganoa. Isoppia voidaan sekoittaa oliiviöljyyn ja käyttää dippinä leivälle. Kuivattuja lehtiä, hienonnettuina ja sekoitettuina sumakin, seesaminsiemenien ja suolan kanssa, käytetään kuivana ja sekoitettuna ”za’atar”-mausteena. Sitä sirotellaan lihan tai valkoisen juuston päälle antamaan makua ja katukauppiaat maustavat sillä pieniä leipiä, joita myyvät kärryistään.

Vaikkakin Syyrian isoppi pitäisi normaalisti olla hyvin yleinen Vähä-Aasian alueella, rajoittamaton sadonkorjuu johti lähes sen suku-puuttoon kuolemiseen. Nykyään Syyrian isoppia suojellaan lainmukaisesti Israelissa ja suojelulait kieltävät sen keräämisen luonnosta ilman lupaa. Toisaalta hiljattain kehitetty kaupallinen teollisuus kasvattaa jalostettua za’ataria puutarha- ja kasvihuoneolosuhteissa, ei ainoastaan tyydyttäen paikallisen kysynnän mutta myös tehden Raamatun isopista vientituotteen saataville erikoiskauppoihin ulkomaille.

Lähdeluettelo

  • Rabinowitz, L.I., 1977, Torah and Flora. Sanhendrin Press, New York
  • Zohary, M., 1982, Plants of the Bible, Cambridge University Press
  • Zohary, M. and N. Feinbrun-Dothan, 1978, Flora Palaestina, Vol. 3. Israel Academy of Sciences and Humanities, Jerusalem

Elämäkerrallinen huomautus

Tohtori Linda Olsvig-Whittaker on ekologi Tieteen ja Suojelun osastolla Israelin Nature and Parks Authorityssa Jerusalemissa. Hän saavutti tohtorin arvon ekologiassa ja evoluutiobiologiassa Cornell Yliopistossa (1980) ja toimi tutkijana ja luennoitsijana Mitrani-keskuksen aavikkoekologiassa Ben Gurionin Yliopistossa, Israelissa vuosina 1984-1994, ennen liittymistään INPA:han. Hänen tutkimustyöhönsä sisältyy villivehnän ja ohran eliögenetiikka. Hän on Roeh Israel messiaanisen seurakunnan jäsen Jerusalemissa.

Meal-Masterin ™ v8.05 resepti
Otsikko: Zahtar – Lähi-idän mauste
Luokat: Sekoitukset, Lähi-itä
Reseptistä tulee 1 tarjoilu
50 g seesaminsiemeniä
25 g maasumakkia
25 g kuivattua, jauhettua Syyrian isoppia

Resepti: Jill Norman * Web File 4/97 Hyväntuoksuinen sekoitus Pohjois-Afrikasta, jota myös löydetään Turkista ja Jordaniasta. Sitä ripotellaan lihapullien tai vihannesten päälle ja käytetään dippinä. Sitä voidaan sekoittaa tahnaan oliiviöljyn kanssa ja levittää leivälle ennen paistoa.

Paahda kuivana seesaminsiemenet keskilämpöä korkeammalla muutaman minuutin ajan sekoittaen usein. Anna viilentyä, sitten sekoita sumakin ja isopin kanssa. Säilö ilmatiiviiseen purkkiin, seos säilyy 3-4 kuukautta.

Lähde: Jill Norman, ”The Complete Book of Spices”, Viking Studio Books, 19, ISBN 0-670-83437-8