Valikko Sulje

Jerusalemin rukouslista 10.7.2019

Netivyah

Joseph Shulam

Tämän viikon Toorajakso (Israelissa) on 4 Mooses 22:2-25:9. Sen nimi on BALAK, koska Mooabin kuningas Baalak ei pystynyt voittamaan Israelia, ja hän tahtoi tuhota Israelin kansan, ennen kuin he saapuisivat Kanaanin maahan. Hän näki, ettei hän voisi kukistaa Israelia, ja siksi hän tahtoi värvätä avukseen taivaalliset voimat saavuttaakseen haluamansa voiton.

Bileamistä tuli kaikkien aikojen emäroisto Raamatun kertomusten historiassa ja juutalaisessa kansanaperinteessä. Neljännestä Mooseksen kirjasta aina Ilmestyskirjaan ja rabbiiniseen kirjallisuuteen asti Bileam on se Raamatun historian pahis.

Mutta sankari tässä Bileamin tarinassa on aasi. Bileam, kansainvälistä kuuluisuutta nauttiva pakanaprofeetta, jonka kuninkaat kutsuvat lausumaan loitsujaan Israelin kukistamiseksi, osoittautuu aasiaan vähäisemmäksi profeetaksi. Aasi näkee Herran enkelin ja kuulee enkelin äänen, Bileam sitä vastoin ei näe eikä kuule.  Aasi puhuu Bileamille, joka ei kuule, mitä Jumala sanoo. Joten tämän viikon rukouslistassa saamme ottaa opiksemme aasista.

Baalakista ja Bileamista kertova tarina käsittää 95 jaetta lukujaksostamme. Aasista kertoo vain 14 jaetta 95:stä, ja kuitenkin juuri näihin jakeisiin keskittyy Baalakin ja Bileamin tarinan muistiinpainuvin osa. Tämä Raamatun kertomus on haaste kaikille Raamatun kommentaattoreille useastakin syystä. Vastaan (V) jokaiseen seuraavista kysymyksistä (K):

K:                  Puhuuko Jumala pakanaprofeetoille? 

V:                   Kyllä, Hän puhuu! Näemme, että Jumala puhuu tässä kertomuksessa Bileamille ja neuvoo häntä, mitä hänen tulee tehdä ja mitä sanoa. Meidän tulee muistaa, että Israelin Jumala on kaikkien kansojen Jumala. Hän on valinnut Israelin edustamaan Itseään kaikille kansoille, koska Hän välittää heistä ja tekee työtä palauttaakseen heidät taas luokseen.

K:                  Tunnistavatko nämä Bileamin kaltaiset pakanaprofeetat Herran, Maailmankaikkeuden Luojan, äänen?

V:                   Ilmeisesti. Mutta heidän toimintansa on sellaista, että enimmäkseen he eivät välitä Jumalan ohjeista, ja heidän motiivinsa ovat väärät. Joonan tarina on osoitus tästä periaatteesta.

K:                  Onko näillä pakanaprofeetoilla Jumalaan sellainen suhde, joka vaatii kuuliaisuutta?

V:                   Kyllä, kuten kaikki ihmiset, pakanat ovat velvoitetut kuuliaisuuteen Kaikkivaltiaalle, ja heidänkin velvollisuutensa on kuulla ja totella.

K:                  Miksi Jumala vihastuu Bileamiin ja lähettää enkelinsä estämään häntä lähtemästä kiroamaan Israelia?

V:                   Jumala vihastuu Bileamiin, koska Hän tietää, mitä Bileam ajattelee sydämessään. Jumala tietää, että Bileamin aikomuksena on ottaa vastaan kulta, jonka Baalak lupasi hänelle, jos hän kiroaa Israelin.

K:                  Miksi Herra ei pysäytä Bileamin jollain muulla tavalla, esimerkiksi lähettämällä salaman iskemään hänet kuoliaaksi?

V:                   Koska Bileam on Jumalan käytössä, eikä hän ole vielä toimittanut tehtäväänsä.

K:                  Miksi aasi näkee ja kuulee Herran enkelin? Miksi Bileam, väärä profeetta, ei kuule eikä näe enkeliä?

V:                   Koska Bileam oli niin himonsa ja ahneutensa vallassa, että hänen omat suunnitelmansa sokaisivat hänen mielensä niin täysin, ettei hän pystynyt näkemään mitään muuta kuin miten saavuttaa oma päämääränsä ja tyydyttää ahneutensa.

K:                  Jos Jumala kerran antoi Bileamille luvan mennä siunaamaan Israelia kiroamisen sijaan, miksi Hän on yhä vihainen Bileamille? (”Bileam nousi aamulla, satuloi aasintammansa ja lähti matkaan Mooabin ruhtinaiden kanssa. Mutta kun Bileam lähti matkaan, syttyi Jumalan viha, ja Herran enkeli asettui tielle estämään häntä. Bileam ratsasti aasintammallaan, kaksi palvelijaa mukanaan”, 4 Ms 22:21-22,RK).

V:                   Jumala antoi Bileamille luvan koetellakseen tätä, nähdäkseen tottelisiko hän Jumalaa vai ei. Jumala haluaa aina käännyttää ihmiset, myös maailman johtajat. Herra tietää, mitä meidän sydämessämme on. Hän näki Bileamin sydämen ja tiesi, ettei tällä ollut aikomustakaan siunata Israelia. Siksi Hän lähetti enkelinsä.

K:                  Miksei Herran enkeli tuo Bileamille ja hänen aasilleen yhtään uutta ohjetta? (Itse asiassa enkeli toistaa sen, mitä Herra oli jo sanonut Bileamille: ”Ja Herran enkeli sanoi Bileamille: ´Mene  näiden miesten kanssa, mutta puhu ainoastaan se, minkä minä sinulle puhun. ´Niin Bileam jatkoi matkaa Baalakin ruhtinaiden kanssa”, 4 Ms 22:35, RK).

V:                   Herra suhtautuu ihmiskuntaan kärsivällisesti, jopa vihamiehiinsä ja Israelin vihamiehiin. Ja jopa Israeliin, valittuun kansaansa. Hän varoittaa useammin kuin yhden kerran, mutta lopulta, kun synnin malja on täysi, nuija paukahtaa pöytään ja Herran tuomio julistetaan, ja historia osoittaa Jumalan oikeudenmukaisuuden.

K:                  Mikä ero on ahneen, väärän pakanaprofeetan ja yksinkertaisen aasin välillä, jolle Herra Jumala antaa ilmoituksen yhden enkelinsä kautta?

V:                   Tämä kysymys on minulle hyvin tärkeä, koska me näemme tänä päivänä, niin kuin Johanneksen Ilmestyksen aikoina, samankaltaisia ilmiöitä evankelisen kristillisyyden hengellisellä alueella.  Päättäjiä, jotka ilmoittautuvat Israelin ystäviksi oman ahneutensa tyydyttämiseksi. Ei heitä ole monia, mutta he ovat huomattavia. Joskus nimetön ”aasi” voi nähdä sen, mitä kuuluisat VIP päättäjät eivät näe, ja juuri nämä Jumalan yksinkertaiset miehet pelastavat päivän.

K:                  Mitä sellaista voimme oppia tästä tarinasta, mikä auttaisi meitä kuulemaan Herralta, ymmärtämään Herraa paremmin ja olemaan kuuliaisia Herralle?  Silloinkin, kun Herran ilmoitus ei ole oikein meidän mieleemme?

V:                   Jokainen voi olla Jumalan käytössä, jopa aasi!  Jos kuulet Jumalan puhuvan, älä sano itsellesi: ”Minä olen yksinkertainen, eihän nyt Jumala voi puhua minun kaltaiselleni yksinkertaiselle ihmiselle.” Vaan sano itsellesi: ”Minä olen yksinkertainen ihminen, eikä minulla ole korkeita oppiarvoja yliopistosta, mutta Jumala on puhunut minulle, ja minä aion tehdä, mitä Hän käskee minun tehdä! Minä julistan Herran totuutta rakkaudella, vaikka tuntuukin oudolta, että kaiken Herra on puhunut minulle!”

Ruby Little lähetti seuraavan kaksi viikkoa sitten. Liitän sen vielä tähän muistuttamaan meitä kaikkia, että velvollisuus ja etuoikeus rukoilla veljiemme ja sisartemme puolesta on väkevä etuoikeus, jota meidän on käytettävä. 

”Tasan vuosi sitten minulla diagnosoitiin non-Hodkinin follikulaarinen lymfooma. Jumalalle kiitos, kasvain on kutistunut 15,3 cm:stä 1,7:ään. Kasvainta yritetään estää tulemasta agressiiviseksi ja leviämästä Rituksimabilla, mutta en tahdo kestää sitä. Haluan ilmaista kiitollisuuteni ja kiittää teitä kaikista rukouksistanne puolestani.”

Marcia ja minä olemme nyt USAssa, tällä hetkellä Thousand Oaksissa, Kaliforniassa. Olemme mukana UMJC:n konferenssissa, joka pidetään hyvin lähellä paikkaa, jossa tyttäremme Danah asuu tyttärentyttäremme Noaamin kanssa. Daniel Stern liittyy joukkoomme ensi viikon alkupuolella. Pyydän teitä rukoilemaan Danielin ja Juudan puolesta, ja koko seurakuntamme puolesta Israelissa nyt kun Daniel ja minä olemme poissa sieltä.  Rukoilkaa Juudan ja muiden johtajien puolesta, että Jumala siunaisi heitä armollaan ja johdatuksellaan.

Tyttärentyttärellemme tehtiin nielurisaleikkaus, josta hän toipuu hyvin. Kiitos teille kaikille, jotka rukoilitte Noaamin ja Danan puolesta näinä parina viikkona. Rukoilkaa Marcian vanhempien puolesta. He ovat vanhoja ja sairaita ja asuvat vuorilla, toisella puolella Tennesseetä. Muistakaa heitä erityisrukouksin heidän ikänsä ja sairautensa huomioonottaen.

Israelin politiikka on yhä samalla tolalla, täysin sekaisin. Israel tarvitsee uskollisten kristittyjen esirukouksia: rukoilkaa Herran armoistuimen edessä Hänen lupaustensa täyttymistä ja Messias Jeshuan pikaista paluuta Jerusalemiin panemaan kaikki asiat kohdalleen ja perustamaan ikuisen Kuningaskuntansa! Tämä tulee tapahtumaan ilman demokraattisia vaaleja! Siitä tulee kaikkein suurenmoisin Kuningaskunta ja se on oleva ikuinen, ei edes tuloveroa eikä ostoskeskuksia. Kiitos ikuisuuden Herralle!

Kuvioihin on tullut mukaan uusi elementti, sotarummut Israelin ja Iranin välille.  Tilanne on äärimmäisen vakava. Siksi kaikkien Jeshuan opetuslasten ja jokaisen Raamattuun uskovan täytyy rukoilla ja rukoilla ja rukoilla kaiken Herraa puuttumaan asioihin, niin kuin vain Hän voi, ja pysäyttämään tämän vakavan suhteiden huononemisen Lähi-idässä.

Syy on selvä; on olemassa Israelin vihollisten ja Jumalan vihollisten rintama, jotka julistavat päämääränsä ja valmistautuvat pyyhkäisemään pois Israelin maailman kartalta. Nämä eivät ole vain Iranin tyhjiä uhkailuja, vaan Turkkikin puhuu samaa kieltä. Venäjä on kaiken keskellä, ja USA puhuu kovilla äänenpainoilla ja tekee läsnäolonsa tiettäväksi.

Tämä kaikki vaatii kiihkeää Taivaan porttien kolkuttamista ja rukoilemista, että löytyisi se yksi vastuuntuntoinen aikuinen, joka voi tehdä jotain rauhoittaakseen tilanteen ja pysäyttääkseen tämän järjettömän kehityksen, joka voi johtaa suinpäin uuteen maailmansotaan, joka saattaisi viedä meidät Sakarjan kirjan lukuun 12! 

Rukoilkaa Kiinassa olevan Emma-sisaren puolesta ja lisätkää mukaan kallis sisar Deborah Ruth, joka asuu myöskin Beijingissä, Kiinassa. 

Muistakaa Netivyaa rukouksissanne. Jumalaa, Jeshuaa ja Israelia rakastavat veljet ympäri maailmaa ovat muistaneet meitä lahjoituksin, ja uuden pakettiauton ostoon tarvittava summa on lähes koossa. Mutta lähes koossa ei ole tarpeeksi, Pyydämmekin niitä, jotka eivät ole vielä antaneet panostaan auton ostoon, kunnostautumaan ja auttamaan Netivyaa saaman auton. Auto on välttämätön ihmisten- niin nuorten kuin vanhempienkin –  kuljettamiseen ja HaMotzi-ruuanjakeluohjelman tavaroiden kuljetukseen. Tämä pakettiauto ei tule yksityiseen käyttöön, eikä vanha autokaan ollut yksityiskäytössä. Se palveli yhteisöä ja ruuanjakeluohjelmaa yli 15 vuotta.

Yrittäkää päästä mukaan Netivyan 40-vuotisjuhlakiertueelle ja seminaariin marraskuussa 2019.  Tarkoituksemme on varata käyttöömme yksi suuri turistibussi, johon mahtuu 55 ihmistä. Tämä luku alkaa olla kohta täynnä, joten kehotan niitä, joita kiinnostaa tulla mukaan, ilmoittautumaan välittömästi ja suorittamaan tarvittavat maksut. 

Matkasta tulee epätavallinen ja runsassisältöinen, ja se sisältää paljon hyviä yllätyksiä osallistujille. Tämä matka on juhlamatka, ei mikään poliittinen tapahtuma. Se on ajatuksia antava, eikä mikään viihde-esitys.            Mukana on tietenkin myös viihdettä, ja erityisiä tapahtumia, toivottavasti jopa jokunen poliittinen henkilökin, mutta kaiken kaikkiaan juhlasta tulee erityinen. Siinä on kyse yhteydestä ja eri puolilta maailmaa tulevien veljiemme oksastamisesta Abrahamin siemeneen ja Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin maahan.

Pyydän teitä kaikkia rukoilemaan palavasti Anusimien Alijan ja paluun puolesta; hengellistä paluuta pois kristinuskon turmeltuneista suuntauksista takaisin Jumalan sanan puhtaille lähteille, ja fyysistä paluuta Alijan muodossa tänne esi-isiemme maahan, Siioniin, Jerusalemiin.

Ettehän unohda rukoilla perheeni puolesta, etenkin rakkaan vaimoni Marcian ja Danan ja Noaamin puolesta, ja Barryn, Bethin ja Joeyn puolesta, ja kaikkien tällä rukouslistalla olevien puolesta – että Jumalan kunnia tulisi esiin heidän elämässään ja heidän parantumisessaan.

Rukoilkaa Efimin lesken, Elena Litvakin puolesta ja sisar Altamiron, tri Altamiron lesken, puolesta Belo-Horizontessa. Veljemme Bob Weiner tarvitsee vielä rukouksiamme. Muistakaa rakasta veljeämme Jacob Damkania rukouksissanne. 

Rukoikaa tohtori Songin ja hänen rakkaan vaimonsa, tohtori Kimin puolesta. He ovat korealaisia veljiä, joita kunnioitan ja rakastan erityisesti. Muistakaa rukoilla myös toisen korealaisten veljien ja sisarten ryhmän puolesta, jotka rakastavat Jumalaa ja Israelia ja tekevät työtä Israelin ja juutalaisen kansan pelastumisen hyväksi.

Rukoilkaa koko Abu-Eidin perheen puolesta. Rukoilkaa edelleen Huchin perheen Lion-vauvan puolesta DFW:ssä. Rukoilkaa erityisesti Ann Westin puolesta. Hän on 99-vuotias ja rukoilee edelleen joka päivä Israelin pelastusta. Liittäkää Annin poika Roger perheineen mukaan rukouksiinne.

Rukoilkaa Helsingissä olevan juutalaisen veljemme Hillelin puolesta, ja Keijon ja Salmen puolesta Nokialla, ja Tim Tuckerin, Anne-Mirjamin, Satu-Marian, Sini-Tuulian, Eveliinan, Anna-Maijan, Erkki ja Sirpa Murron ja Eva H:n puolesta. He ovat kaikki Suomesta.

Rukoilkaa rakkaan sisaremme Lean puolesta, joka matkustaa tällä viikolla Suomeen. Hän on niitä suomalaisia vapaaehtoisia, jotka tulivat Israeliin v 1973 sodan aikana, ja hän on palvellut juutalaista kansaa vapaaehtoisena sairaanhoitajana monia vuosia. Hän täytti juuri 88 vuotta. 

Rukoilkaa Pattyn, Andrean ja Tineken puolesta. He asuvat Hollannissa ja kaipaavat Jumalan parantavan käden kosketusta. Rukoilkaa Julian ja Victorin puolesta. Sveitsissä on kallis sisar, Paula, joka tarvitsee taivaallisen läpimurron. Tahdon lisätä myös Barryn ja Dalian, kalliit veljet, jotka asuvat Tiberiaksessa ja kärsivät sairaudesta ja kivusta. He tarvitsevat rukousta ja apua.

Tahtoisin lisätä listaamme erään rakkaan veljen. Hän on rakkaan suomalaisen Netivyaa tukevan perheen poika, Aaron Tani. Hänellä on diabetes. Aaronilla on perhe ja lapsia. Hän tarvitsee kiireesti rukouksiamme! Rukoilkaa Aaron Tanin puolesta.

Rukoilkaa Kiinassa asuvan kalliin sisaren, Zhou Wenrilanin puolesta. Rukoilkaa Intiassa, Chenaissa olevan pastori Isaacin puolesta. Hän tarvitsee parantumista munuaisviasta. 

Viekää rukouksin Herran eteen seuraavat veljet ja sisaret, jotka tarvitsevat Herran parantavan käden armollista kosketusta: George, Gary, Melanie ja Aharon ja Nancy Hook.  Ja seurakuntamme jäsenet: Sarit, David S, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Zvi

D ja Batsheva ja Jonathan B ja hänen vaimonsa Aviva. Ja rakkaat sisaremme Laurel, Orna, Sima ja Aviva.  Muistakaa erityisrukouksella yhtä kummipoikaani, David B.A.ta ja hänen perhettään ja etenkin Elhanan ja Julie Davidin isää ja äitiä, rakkaita ystäviäni ja veljiäni. Muistakaa rukouksin koko perhettä.

Nämä eri puolella maailmaa asuvat veljet ja sisaret tarvitsevat rukoustanne, esirukouksianne ja parantumista: Paulo ja Noami, Marcelon vanhemmat Belo-Horizontessa, Brasiliassa, Curita Sensei, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä ja perheensä.

Tämä rukouslista on hyvin erityinen, koska me emme rukoile vain fyysisesti sairaiden veljien ja sisarten puolesta. Me rukoilemme niiden terveiden veljien ja sisarten puolesta, jotka siunaavat Jumalan Kuningaskuntaa. Mutta he tarvitsevat sitä ekstraa ”sitä jotain” menestyäkseen ja ollakseen suuremmaksi siunaukseksi Herralle ja Hänen Kuningaskunnalleen.

Rukoilkaa Hongkongissa olevien Louisan ja Tonyn puolesta. Muistakaa Goh-veljeämme ja hänen perhettään rukouksin.           Rukoilkaa sisar Christyn puolesta Koreassa ja veli Michael Knezevichin puolesta. Sulkekaa rukouksiinne Portugalissa asuva Ismael Alves ja Keniassa asuva Asher Gabriel.

Toivon kaikille teille, jotka seisotte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, parhaita Herran siunauksia ja Hänen kaikkien lupaustensa täyttymistä Hänen uskollisille lapsilleen.

Ne jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, ovat niitä, joita kutsutaan viisaiksi. Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme olemaan viisaita eikä tyhmiä. Paras on edessä!

Israelin Herra Jumala, ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa.

Joseph Shulam

PS Netivyan 40-vuotisjuhlakiertueella tämän vuoden marraskuussa on vielä tilaa. Tulkaa juhlimaan Jumalan armoa ja hyvyyttä kanssamme. Ilmoittautukaa nettisivullamme.