Valikko Sulje

Jerusalemin rukouslista 13.2.2020

Netivyah

Joseph Shulam

Tulevan sapatin Toorajakso on Yitro (Jetro), 2. Moos. 18:1-20:23. Tämä lukujakso on minulle erittäin tärkeä. Se opettaa meille periaatteen, joka kaikkien ihmisten pitäisi omaksua. Jetro oli Mooseksen appi, Mooseksen midianilaisen vaimon, Sipporan, isä.

Jetro, Midianin pappi, näki, miten kovasti Mooses joutui tekemään työtä johdattaessaan Israelin lapsia Siinain erämaan halki luvattuun maahan, Kanaanin maahan. Jetro näkee kuinka kovilla Mooses oli yrittäessään johdattaa yksin Israelia.

”Mutta kun Mooseksen appi näki kaiken, mitä hän teki kansan vuoksi, hän kysyi: ´Mitä sinä teet tälle kansalle? Miksi sinä istut yksin ja koko kansa seisoo ympärilläsi aamusta iltaan?´ Mooses vastasi apelleen: ´Siksi, että kansa tulee luokseni pyytämään Jumalalta neuvoa. Kun heillä on jokin riita-asia, he tulevat luokseni, ja minä jaan oikeutta heidän ja heidän lähimmäistensä välillä sekä ilmoitan heille Jumalan lait ja opetukset.´ Silloin Mooseksen appi sanoi hänelle: ´Tässä asiassa et toimi viisaasti. Sinä uuvutat täysin sekä itsesi että tämän kansan, joka on kanssasi, sillä tämä tehtävä on sinulle liian raskas, sinä et voi suoriutua siitä yksinäsi. Kuule nyt, mitä minä sanon. Minä neuvon sinua, ja Jumala on oleva sinun kanssasi. Edusta sinä kansaa Jumalan edessä ja saata sen asiat Jumalan eteen. Kehota heitä noudattamaan lakeja ja opetuksia ja tee heille tiettäväksi tie, jota heidän on kuljettava, ja se, mitä heidän on tehtävä´”(2. Moos. 18:14-20,RK).

Tässä 2. Mooseksen kirjan tekstissä on suuri opetus, joka meidän pitäisi omaksua ja oppia: että Jetron kaltaisella pakanapapillakin voi olla annettavaa, häneltäkin me voimme ammentaa viisautta. Tämä on hyvin tärkeä pointti taistelussa uskonnollisia ennakkoluuloja vastaan; sitä kautta voimme saada kunnioitusta ja käytännön viisautta, joka arvioidaan siinä olevan viisauden perusteella eikä rodullisten tai etnisten ennakkoluulojen perusteella.

Mooses otti vastaan Jetron neuvon ja oppi midianilaiselta apeltaan. Juutalainen sananlasku kuuluu: ”Ota vastaan totuus sen suusta, joka sen sanoo.” Eli arvioi totuus totuuden perusteella; sillä, kenen suusta se tulee, ei ole merkitystä.

Tämä on arvokas opetus. Kunpa olisin oppinut sen 40 vuotta sitten enkä vasta nyt 74-vuotiaana. Ei minun toki nytkään ole liian myöhäistä omaksua tätä viisautta ja toimia sen mukaan.

Psalminkirjoittaja kirjoitti kauan sitten näin Jumalan Sanan merkityksestä elämällemme ja menestyksellemme, nyt ja iankaikkisuuteen:

”Herran opetus on täydellinen, se virvoittaa sielun. Herran todistus on luotettava, se tekee yksinkertaisesta viisaan. Herran asetukset ovat oikeat, ne ilahduttavat sydämen. Herran käskyt ovat selkeät, ne valaisevat silmät. Herran pelko on puhdas, se pysyy iäti. Herran säädökset ovat todet ja vanhurskaat kaikki tyynni. Ne ovat halutummat kuin kulta, kuin puhtaan kullan paljous, makeammat kuin hunaja, kuin kennosta valuva hunaja” (Ps.19:8-11,RK).

Olisinpa oppinut delegoinnin periaatteen 40 vuotta sitten. Nyt 74-vuotiaanakaan ei ole liian myöhäistä soveltaa tätä periaatetta.

Huomatkaa tämä psalmin 19 teksti ja ajatelkaa sitä todellista hyötyä ja viisautta, jonka ihminen voi saada Jumalan Sanasta. Herran laki tekee meistä viisaita, ja se saa sydämemme iloitsemaan. Se on puhdas ja tahraton, se valaisee silmämme. Se mitä voimme saada Herran Sanasta, on parempaa kuin kulta ja makeampaa kuin hunaja. Kuinka paljosta jäämmekään paitsi ja kuinka paljon menetämme elämänlaadustamme siksi, että emme ota omaksemme näitä elämän lahjoja, jotka Jumalan Sana voi antaa meille.

Minulla on monta uutta rukouspyyntöä:

Rukoilkaa rakkaan vaimoni Marcian puolesta. Hän on kotona Israelissa ja minä olen USAssa 10 päivää opettaakseni Lanierin Kirjastossa Houstonissa, Teksasissa, tänä viikonloppuna ja ensi viikolla osallistun Borough Park symposiumiin New York Cityssä. Muistakaa minua ja terveysongelmiani rukouksissanne.

Michelle, rakas sisar Brasiliasta, on tullut Israeliin opiskelemaan hepreaa Heprealaisessa yliopistossa Jerusalemissa. Saapuessaan tänne hän sai elämänsä ensimmäisen munuaiskivikohtauksen. Hän tarvitsee Herran parantavaa kosketusta ja ohjausta ja viisautta.

Rukoilkaa rakkaiden veljiemme ja sisartemme puolesta Kiinassa ja etenkin Wuhanin kaupungissa. Rukoilkaa myös Kiinan ja Hubein maakunnan hallituksen puolesta, jotta heillä olisi viisaus ja ymmärrys siitä, kuinka pysäyttää tämä koronaviruksen aiheuttama pandemia. Rukoilkaa myös, että virus pysyisi pääosin Kiinan rajojen sisällä eikä leviäisi maailmalle.

Rukoilkaa Paulan ja hänen lastensa puolesta. Hän on rakas nuori sisar, jolla on kaksi lasta, ja hän asuu Suomessa. Hänen miehensä on jättänyt hänet ja hän on nyt yksin pienten lasten kanssa.

Kallis sisar Cynthia on saanut erittäin karun lääkärinlausunnon kokeista, joita hänelle on täytynyt tehdä. 

Rukoilkaa Jimmyn, Netivyah USAn hallituksen jäsenen, puolesta. Hänelle suoritetaan avoin sydänleikkaus tänä perjantaina Dallasissa, Teksasissa. On hyvin tärkeää, että rukoilette Jimmyn puolesta ja leikkauksen tekevien lääkärien ja siinä avustavien hoitajien puolesta. Voidelkaa jokainen armolla ja pitäkää Jimmy rukouksissanne.

Jae-niminen kallis veli, joka asuu nyt New York Cityssä, tarvitsee nyt työpaikan. Hän on harras veli ja hänellä on perhe ja lapsia. Jae ei ole ollut töissä pitkään aikaan, ja nyt meidän on aika yhtyä rukoukseen ja rukoilla Jaen puolesta, että Herra avaa ovet työmaailmaan niin että Jae saa hyvän työpaikan ja pystyy elättämään perheensä.

Tässä olivat uudet rukouspyynnöt sen pitkän listan lisäksi, jonka puolesta rukoilemme viikottain.

Rukoilemme niiden puolesta, jotka odottavat elämäänsä ja perheittensä elämään Jumalan parantavaa voimaa:

 Rachel- Jingyung Lee, Hannah Yoshida, Tiz H., Lion H., Ilana Avrahamov, Michael Shiffmanin äiti, Ruby L., sisar Angela Taiwanilla, Marcia ja Joseph Shulam, Danah ja Noaam Shulam Sanders, Barry Shulam ja perhe, June Sanders, Ann West, Um Mahmud Abu-Eid ja Jimmy Abu-Eid, Keijo ja Salme, Tim Tucker, Satu-Maria, Sini-Tuuli, Eveliina, Erkki ja Sirpa Murto, Eva H., Patty, Andrea, Julia ja Victor, Hillel Helsingistä, Aaron Tani, Zhou Wenrilan, Paulo, Marcelo ja hänen isänsä, Curita Sensei, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä, George, Gary, Melanie, Sarit, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Zvi D. Ja Batsheva, Jonathan B ja hänen vaimonsa Aviva ja heidän uusi vauvansa, pastori Isaac Chennaissa Intiassa, ja Louisa ja Tony Hongkongissa.

Seuraaville rukoilemme siunausta elämään ja liiketoimiin:

Roger W., Ema, Deborah Ruth, Lydia, Sima, Laurel, Orna, David S., Daniel, Ayla, Hillel, Elhanan, Tony, tri Song, Michael Knezevich, Ismael Alves, Asher Gabriel, M. Ahuva.

Suuri rukousaihe on vielä Israelin valtio. Luulen että modernin demokratian historiassa ei ole ollut koskaan vielä maata tai valtiota, jossa on ollut kolmet kansalliset vaalit yksi toisensa jälkeen alle vuoden sisällä. Israel on samanlainen maa kuin kaikki muut maat ja me olemme samanlaisia ihmisiä kuin kaikki muut ihmiset maailmassa. 

Israelin valtio kirjoittaa taas historiaa, mutta tällä kerralla ei mitään onnellista historiaa. Se johtuu tämän maan johtajien henkilökohtaisesta kunnianhimosta ja henkilökohtaisesta piittaamattomuudesta tämän kansakunnan ihmisten hyvinvoinnista, henkilökohtaisesta halusta olla ykkönen ja aina huipulla.

 Israel tarvitsee rukouksianne! Israel tarvitsee tukeanne! Israel tarvitsee Jumalaa! Nyt enemmän kuin koskaan ennen tämän valtion perustamisen jälkeen, valtion, joka nousi Espanjan ja Portugalin inkvisition tuhkista ja Euroopan natsikuolemanleireillä kuolleiden miljoonien juutalaisten tuhkista.

 Israelin kansa ansaitsee parempaa, ja me rukoilemme, että Herra puuttuu asioihin näissä seuraavissa vaaleissa, jotka pidetään 2.3.2020. Israelin kansa tarvitsee Jumalan apua, ja poliitikkojen on riisuttava päästään tummat lasinsa ja nähtävä todellisuus ja se, että tarvitaan vakaa hallitus, jolla on vastassaan Israelin nykyhistorian vaikeimpia aikoja. 

Anna johtajillemme viisautta ja poliitikoillemme aito rakkaus kansaan ja maahan. Rukoilkaa kanssamme Israelin puolesta kansana ja ainoan juutalaisen valtion puolesta maan päällä.

Toivotan teille kaikille, jotka seisotte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, Herran parhaimpia siunauksia ja kaikkien Hänen lupaustensa toteutumista Hänen uskollisille lapsilleen. Niitä, jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, kutsutaan viisaiksi! Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa, mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme kaikki olemaan aina viisaita eikä koskaan tyhmiä. Paras on edessä!

Israelin Herra Jumala ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa.

Joseph Shulam