Valikko Sulje

Jerusalemin rukouslista 13.6.2019

Netivyah

Joseph Shulam

Tällä viikolla Tooran lukujakso (Israelissa) on Behaalotecha (kun asetat paikoilleen) – nimisestä jaksosta Neljännestä Mooseksen kirjasta, luvut 8:1 – 12:16. Profeetoista luetaan Sakarja 2:14 – 4:7, ja meidän seurakunnassamme luemme Uudesta Liitosta Heprealaiskirjeestä 4:14 – 16 ja Ilmestyskirjasta 1:9 – 20. 

Kuten huomaatte, tämän tulevan sapatin pitkässä lukujaksossa puhutaan paljon lampunjalasta, joka valmistettiin Ilmestysmajaa varten ja siirrettiin myöhemmin Jerusalemin temppeliin. Ja vielä myöhemmin, sen jälkeen kun roomalainen kenraali Titus, josta tuli sittemmin keisari, oli hävittänyt Temppelin, Roomaan rakennettiin Tituksen riemukaari. Menora (lampunjalka) on erittäin näkyvästi esillä tässä riemukaaressa, jonka Titus rakennutti Jerusalemista saamansa voiton muistoksi.

Menora tuotiin Roomaan ja sitä kannettiin Rooman kaduilla Jerusalemin ja Juudean kukistumisen merkiksi.

Näin sanoo lukutekstimme Menoran (Temppelin lampunjalan) hoidosta:

                      ”Herra puhui Moosekselle: ´Sano Aaronille: Aseta lamput paikoilleen niin, että ne seitsemän lamppua luovat valoa lampunjalan etupuolelle.´ Aaron teki niin. Hän asetti lamput niin, että ne loivat valoa lampunjalan etupuolelle, Herran Moosekselle antaman käskyn mukaan. Lampunjalka oli tehty kullasta takomalla; sen runko ja kukatkin oli taottu. Mooses teetti lampunjalan aivan sen mallin mukaan, jonka Herra oli näyttänyt hänelle” (4 Mooses 8:1-4, RK).

Tässä lukujaksossa on muutamia kiinnostavia kohtia. Viikon jaksomme alkaa tällä tekstillä, mutta se päättyy Mirjamin ja Aaronin, Mooseksen siskon ja veljen, valitukseen. Valituksen aihe oli se, että Mooses oli yksin johtajana, ja hänen sisarustensa mielestä ei ollut oikein, että Jumala puhui suoraan yksinomaan Mooseksen kanssa.

Aaronista ja Mirjamista tuntui, että heilläkin oli suhde Jumalaan ja että heidätkin pitäisi ottaa mukaan niin sanottuun ”Israelin ylimpään johtoon”, jolle Jumala puhui suoraan. Tunnemme tämän tärkeän tarinan lopun: Mirjam sairastui spitaaliin. Hän katui, ja Mooses pyysi Jumalaa parantamaan hänen sisarensa ja Aaronin.

Mutta palatkaamme Menoraan. Ei ole sattumaa, että Ilmestyskirjassa Herran Enkeli paljastaa Johannekselle, että Vähä-Aasian seitsemän seurakuntaa ovat kuin seitsenhaarainen Menora, kuin Temppelissä oleva Menora.

Menora oli tehty puhtaasta kullasta. Se oli tehty yhdestä kultakimpaleesta, joka taottiin erityisen muotoiseksi; siinä oli keskellä varsi ja varren molemmin puolin kolme eripituista haaraa (Katso 2 Mooses 37).

2 Mooses 37:n ja 4 Mooses 8:n sanamuoto on mielenkiintoinen. ”Aseta lamput paikoilleen niin, että ne seitsemän lamppua luovat valoa lampunjalan etupuolelle.” Toisin sanoen, lampunjalka luo valoaan siten, että se voidaan nähdä lampunjalan etupuolella. Tämä lampunjalka ei ole tarkoitettu koriste-esineeksi Ilmestysmajaan tai Temppeliin, vaan se on lampunjalka, joka on suunniteltu valaisemaan voimakkaasti.

Mielestäni Ilmestyskirjan mainitsema Herran Enkeli käyttää Jerusalemissa olevan Herran Temppelin seitsenhaaraista lampunjalkaa vertauskuvallisesti. Noissa Ilmestykirjan seitsemässä seurakunnassa oli hyvin vakavia ongelmia. Kaikki ne erosivat jonkin verran toisistaan. Mutta vaikeuksineenkin ja vakavine ongelmineenkin ne olivat yhtä kaikki osa lampunjalkaa, jonka tarkoitus oli luoda valoa etupuolelle. He olivat kaikesta huolimatta niistä ihmisistä muodostuva ruumis, joiden puolesta Messias kuoli ja nousi ylös kuolleista. He loivat yhä valoa, vaikka heillä olikin ongelmia.

Vaikka Herra sanoo Laodikean seurakunnalle, joka oli yksi vakavimmin vaikeuksissa olevista: ”Minä oksennan sinut suustani”, Hän kuitenkin kehottaa Laodikean seurakuntaa:

                      ”Kaikkia niitä, joita rakastan, minä nuhtelen ja kuritan. Ahkeroi siis ja tee parannus! Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen sisälle hänen luokseen ja aterioin hänen kanssaan ja hän minun kanssani. Joka voittaa, sen minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niin kuin minäkin olen voittanut ja istuutunut Isäni kanssa hänen valtaistuimelleen” (Ilm.3:19-21).

Yksilöihmisten tavoin yhteisöilläkin (seurakunnilla) voi olla ongelmia, vakaviakin ongelmia, mutta ongelmineenkin ne ovat osa Herran lampunjalkaa. Kuka muu voisi olla maailman valona? Vanhassa Liitossa Herra antoi Israelille käskyn olla maailman valona.

                      ”Näin sanoo Herra: ´Liian vähän on sinulle, että olet palvelijani ja palautat ennalleen Jaakobin sukukunnat ja tuot takaisin Israelin varjeltuneet. Minä asetan sinut valoksi pakanoille, ja niin minulta tulee pelastus maan ääriin asti”(Jesaja 49:6, katso myös 42:1-6).

Tärkeä kysymys onkin: näemmekö itsemme osana jotain suurempaa kuin me itse? Jotain, joka ei ole täydellistä (kaikki kynttilät eivät ole saman kokoisia)? Ehkä meillä kaikilla on vakavia ongelmia, mutta meillä on myös jotain yhteistä.

                      Meidät on tehty Herran puhtaasta kullasta, ja kyllä, meitä on taottu, olemme kärsineet ja joskus olemme olleet alasti häpeässämme. Mutta Israelin Herra Jumala seisoo yhä ovemme takana, ja Hän kolkuttaa ja kolkuttaa ja kolkuttaa odottaen, että avaamme sydämemme oven niin, että Hän voi astua sisään aterioimaan kanssamme.  Yhteenkuuluvuus Herraan palkitaan tekstissämme runsaasti: ”Joka voittaa, sen minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niin kuin minäkin olen voittanut ja istuutunut Isäni kanssa hänen valtaistuimelleen.”

Tahdotko sinä olla Herran kanssa Hänen valtaistuimellaan ja nauttia yhteydestä Pojan ja Isän kanssa? Sinun on ahkeroitava ja avattava sydämesi ovi, ei vain pelastuaksesi, vaan ollaksesi osa kultaista Menoraa, joka on läpikuultava ja antaa valoa maailmalle, edistää yhteyttä, etsii totuutta ja liittyy Israeliin ollakseen maailman valona…

Etsithän Herraa näistä Tooran luvuista: 4 Mooses 8, 2 Mooses 37, Jesaja 42:1-6, 49:6 ja Ilmestyskirja 1-3.

(Tässä kohtaa valokuva, jossa Joseph Shulam ja kiinalainen pastori suorittavat profeetallisen teon hyvin vanhan oliivipuun varjossa Golanin kukkkuloilla. Ei-juutalainen ”oksastaa itsensä” juutalaiseen, Paavalin Roomalaiskirjeen luvussa 11 olevan vertauksen mukaisesti.)

Israel on taas poliittisessa pyörityksessä. Meillä oli vaalit vasta kaksi kuukautta sitten, ja nyt kahden kuukauden päästä on uusi vaalikierros, koska pääministerimme ei voinut, tai ei ehkä halunnut muodostaa hallitusta sellaisella kokoonpanolla, joka ei miellyttänyt häntä ja hänen puoluettaan. Joten nyt sitten vain odottelemme uusia vaaleja.

Israel ja USA tarvitsevat rukouksiamme, ja koko maailma tarvitsee kipeästi rukoustamme. Täällä Jumalan hyvän maan päällä ei ole ainuttakaan paikkaa, jossa ei olisi hyvin vaikeita haasteita, eikä koko maailmassa ole ainuttakaan paikkaa, jossa Jumalan kansalla, Jeshuan opetuslapsilla ei olisi hyvin vakavia haasteita.

Nostakaamme kaikki silmämme Herran puoleen, sillä vain Häneltä voi tulla meille lunastus ja pelastus. Rukoilkaamme, että Hän tulee pian takaisin hakemaan morsiamensa.

Rukoilkaa Israelin puolesta, rukoilkaa meidän netivyalaisten ja Roeh Israel seurakunnan puolesta.

Rukoilkaa rakkaan Emma-sisaremme puolesta Kiinassa. Hänen aviomiehensä, vahva mies, kävi nukkumaan eikä herännyt. Hän kuoli nukkuessaan, mikä on ihana tapa lähteä kohtaamaan Maailman Luoja, mutta hänen perheelleen tilanne ei ole helppo. Otamme osaa Emman suruun hänen puolisonsa kuoleman johdosta. Muistakaa rukouksin Rubya ja Eliä, ja muita syöpäsairaita, että he paranisivat.

Muistakaa Netivyaa rukouksissanne. Jumalaa, Jeshuaa ja Israelia rakastavat veljet ympäri maailmaa ovat muistaneet meitä lahjoituksin, ja uuden pakettiauton ostoon tarvittava summa on lähes koossa. Mutta lähes koossa ei ole tarpeeksi, Pyydämmekin niitä, jotka eivät ole vielä antaneet panostaan auton ostoon, kunnostautumaan ja auttamaan Netivyaa saaman auton.

                      Auto on välttämätön ihmisten- niin nuorten kuin vanhempienkin –  kuljettamiseen ja HaMotzi-ruuanjakeluohjelman tavaroiden kuljetukseen. Tämä pakettiauto ei tule yksityiseen käyttöön, eikä vanha autokaan ollut yksityiskäytössä. Se palveli yhteisöä ja ruuanjakeluohjelmaa yli 15 vuotta.

Yrittäkää päästä mukaan Netivyan 40-vuotisjuhlakiertueelle ja seminaariin marraskuussa 2019. Siitä tulee epätavallinen ja runsassisältöinen, ja se sisältää paljon hyviä yllätyksiä osallistujille. Tämä matka on juhlamatka, ei mikään poliittinen tapahtuma. Se on ajatuksia antava, eikä mikään viihde-esitys.

                      Mukana on tietenkin myös viihdettä, ja erityisiä tapahtumia, toivottavasti jopa jokunen poliittinen henkilökin, mutta kaiken kaikkiaan juhlasta tulee erityinen. Siinä on kyse yhteydestä ja eri puolilta maailmaa tulevien veljiemme oksastamisesta Abrahamin siemeneen ja Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin maahan.

Pyydän teitä kaikkia rukoilemaan palavasti Anusimien Alijan ja paluun puolesta; hengellistä paluuta pois kristinuskon turmeltuneista suuntauksista takaisin Jumalan sanan puhtaille lähteille, ja fyysistä paluuta Alijan muodossa tänne esi-isiemme maahan, Siioniin, Jerusalemiin.

                      Ettehän unohda rukoilla perheeni puolesta, etenkin rakkaan vaimoni Marcian ja Danan ja Noaamin puolesta, ja kaikkien tällä rukouslistalla olevien puolesta – että Jumalan kunnia tulisi esiin heidän elämässään ja heidän parantumisessaan. Muistakaa poikaamme Barryä perheineen rukouksissanne.

                      Muistakaa rukouksin Tri Altamiron leskeä ja perhettä. Tri Altamiro oli Brasiliassa olevan sisarseurakuntamme jäsen, ja häneltä jäi tyttäriä ja vaimo.

                      Rukoilkaa Efimin lesken, Elena Litvakin puolesta.

Muistakaamme rakasta veljeä ja Jeshuan juutalaisten opetuslasten johtajaa USAssa, Robert (Bob) Weineriä Israelin Herran Jumalan edessä ja pyytäkäämme hänelle parantumista ja voimia sydänleikkaukseen.

            Rukoilkaa rakkaan veljemme Jacob Damkanin puolesta.

Tri Song on saanut hyvän lausunnon hänelle tehdyistä lääketieteellisistä kokeista. Kiitämme Herraa näistä hyvistä tuloksista. Mutta rakkailla veljillämme ja sisarillamme Koreassa on ratkaisua odottavia hallinnollisia kysymyksiä. Tästä aiheutuu epäilemättä paljon stressiä tri Songille ja hänen perheelleen ja muille veljillemme Koreassa. Rukoilkaa KIBIn ja uusien nousevien yksiköiden puolesta, että ne palvelevat Jumalaa ja ovat siunaukseksi ja valoksi Israelille.

Rukoilkaa Courtneylle parantumista ja voimia.

                      Rukoilkaa Um Abu-Eidin puolesta.

Rukoilkaa edelleen Huchin perheen Lion-vauvan puolesta DFW:ssä. Pikku Lion voi paremmin, mutta hän ei ole vielä läheskään selvillä vesillä.

                      Erityinen rukouspyyntö Ann Westin puolesta. Hän on kallis sisar, joka on rukoillut vuosikausia Israelin pelastusta. Nyt hän tarvitsee rukouksemme.

                      Rukoilkaa Helsingissä olevan juutalaisen veljemme Hillelin puolesta, ja Keijon ja Salmen puolesta Nokialla, ja Tim Tuckerin, Anne-Mirjamin, Satu-Marian, Sini-Tuulian, Eveliinan, Anna-Maijan, Erkki ja Sirpa Murron ja Eva H:n puolesta. 

                      Rukoilkaa Pattyn, Andrean ja Tineken puolesta. He asuvat Hollannissa ja kaipaavat Jumalan parantavan käden kosketusta. 

                      Rukoilkaa Julian ja Victorin puolesta. 

Sveitsissä on kallis sisar, Paula, joka tarvitsee taivaallisen läpimurron. 

                      Rukoilkaa Kiinassa asuvan kalliin sisaren, Zhou Wenrilanin puolesta.

 Rukoilkaa Intiassa, Chenaissa olevan pastori Isaacin puolesta. Hän tarvitsee parantumista munuaisviasta. 

                      Pyydän teitä myös rukoilemaan kalliin Ema-sisaren puolesta. Hänellä on suuri taakka suuresta koulusta, jonka hän on rakentanut Kiinaan. 

                      Margareta kertoi minulle hiljattain, että hän tuntee teidän rukoustenne vaikutuksen. Margareta soitti minulle eilen ja sanoi, että hän on saanut lääkäreiltään puhtaat terveen paperit. Tämä on todellinen ihme, ja me jatkamme rukoilemista hänen puolestaan.    

                       Viekää rukouksin Herran eteen seuraavat veljet ja sisaret, jotka tarvitsevat Herran parantavan käden armollista kosketusta: George, Gary, Melanie ja Aharon Hook ja Nancy.  Ja seurakuntamme jäsenet: Sarit, David S, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Zvi D ja Elisheva ja Jonathan B ja hänen vaimonsa Aviva. Ja rakkaat sisaremme Laurel, Orna, Sima ja Aviva. Muistakaa erityisrukouksella kummipoikaani David B.A.ta ja hänen perhettään.

                      Nämä eri puolella maailmaa asuvat veljet ja sisaret tarvitsevat rukoustanne, esirukouksianne ja parantumista: Paulo, Noami, Marcelon vanhemmat Belo-Horizontessa, Brasiliassa, Curita Sensei, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä ja perheensä.

Tämä rukouslista on hyvin erityinen, koska me emme rukoile vain fyysisesti sairaiden veljien ja sisarten puolesta. Me rukoilemme niiden terveiden veljien ja sisarten puolesta, jotka siunaavat Jumalan Kuningaskuntaa. Mutta he tarvitsevat sitä ekstraa ”sitä jotain” menestyäkseen ja ollakseen suuremmaksi siunaukseksi Herralle ja Hänen Kuningaskunnalleen.

                      Rukoilkaa Hongkongissa olevien Louisan ja Tonyn puolesta. 

Muistakaa Goh-veljeämme ja hänen perhettään rukouksin. 

                      Rukoilkaa sisar Christyn puolesta Koreassa ja veli Michael Knezevichin puolesta. Sulkekaa rukouksiinne Portugalissa asuva Ismael Alves ja Keniassa asuva Asher Gabriel.

Tahtoisin kehottaa teitä kaikkia rukoilemaan Japanissa olevien veljiemme ja sisartemme puolesta. Japanin kristityt elävät nyt suurten haasteiden ja myös suurten mahdollisuuksien aikaa.  He tarvitsevat rukoustukemme; he tarvitsevat läpimurtoa saavuttaakseen Japanin kansan ja johdattaakseen heidät epäjumalanpalveluksesta tuntemaan ainoan Jumalan ja Hänen Poikansa, joka lähetettiin pelastamaan maailma.

Toivon kaikille teille, jotka seisotte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, parhaita Herran siunauksia ja Hänen kaikkien lupaustensa täyttymistä Hänen uskollisille lapsilleen.

Ne jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, ovat niitä, joita kutsutaan viisaiksi. Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme olemaan viisaita eikä tyhmiä. Paras on edessä!

Israelin Herra Jumala, ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa.

Joseph Shulam

PS Vielä on tilaa Netivyan 40-vuotisjuhlakiertueella marraskuussa. Tulkaa juhlimaan Jumalan armoa ja hyvyyttä kanssamme. Ilmoittautukaa sivuillamme.