Valikko Sulje

Jerusalemin rukouslista 19.9.2019

Joseph Shulamin

Tänä sapattina Israelin synagogissa luettava Toorajakso on Ki Tavo (5 Mooses 26:1 – 29:8). Haftara (lukujakso Profeetoista) on Jesaja 60:1-22. Uudesta testamentista luemme Johanneksen evankeliumin jakeet 13:1 – 15:27.

Ki Tavo -jaksossa on ne ainoat sanat, jotka rukoilija sanoi tullessaan temppeliin ja tuodessaan uhrin ja peltojensa ja karjansa ensihedelmät. Näin rukoilija sanoi Helluntaina (Shavuot) tullessaan temppeliin tuomaan maan ensihedelmät:

”Mene siihen aikaan virassa olevan papin luo ja sano hänelle: ´Minä ilmoitan tänä päivänä Herralle, sinun Jumalallesi, että olen tullut siihen maahan, jonka Herra on isillemme vannomallaan valalla luvannut antaa meille.´ Pappi ottakoon korin sinun kädestäsi ja asettakoon sen Herran, sinun Jumalasi, alttarin eteen. Lausu silloin Herran, sinun Jumalasi, edessä: ´Minun isäni oli harhaileva aramealainen, joka meni Egyptiin vähäinen joukko mukanaan ja asui siellä muukalaisena. Hänestä tuli siellä suuri, väkevä ja lukuisa kansa. Egyptiläiset kohtelivat meitä pahoin,nöyryyttivät meitä ja teettivät meillä raskasta työtä. Silloin me huusimme Herran, isiemme Jumalan, puoleeen, ja Herra kuuli meidän huutomme ja näki meidän kurjuutemme ja vaivamme ja kärsimämme sorron. Herra vei meidät pois Egyptistä väkevällä kädellä ja ojennetulla käsivarrella aiheuttaen suurta kauhua ja tehden tunnustekoja ja ihmeitä. Hän toi meidät tähän paikkaan ja antoi meille tämän maan, maan, joka vuotaa maitoa ja hunajaa. Nyt minä tuon ensihedelmät sen maan sadosta, jonka sinä, Herra, annoit minulle.´ Laske ne Herran, sinun Jumalasi, eteen, ja kumarru Herran, sinun Jumalasi, edessä. Iloitkaa, sinä ja leeviläinen sekä keskuudessanne asuva muukalainen, kaikesta hyvästä, minkä Herra, sinun Jumalasi, on antanut sinulle ja perheellesi” (5 Ms 26:3-11, RK).

Tämä sama teksti luetaan pääsiäisiltana seder-aterialla. Koska nämä ovat ainoat sanat, jotka tiedämme Jerusalemiin uhriaan ja ensihedelmiään tuomaan tulleen rukoilijan sanoneen, on tärkeää, että ymmärrämme ne.

1. Rukoilija tunnustaa ensisanoikseen, että hän on tullut maahan, jonka Herra vannoi antavansa isällemme Abrahamille. Tällä tunnustuksella myönnämme, että olemme muukalaisia ja pyhiinvaeltajia tässä maailmassa ja tässä maassa. On hyvin tärkeää, että tunnustamme saaneemme Israelin maan Herran Abrahamille lupaamana lahjana. Tämä maa ja tämä maailma eivät ole pysyvä kotimme. Me olemme turisteja, vieraita tässä maassa ja maailmassa.

2. ”Minun isäni oli eksynyt (harhaileva) aramealainen (syyrialainen), joka meni Egyptiin (tuon ajan Yhdysvaltoihin, suureen, rikkaaseen ja voimakkaaseen valtakuntaan).” Rukoilija tunnustaa edelleen, että kansakunnan isällä, Jaakobilla (Israel), oli pieni perhe, joka meni Egyptiin ja tuli siellä suureksi ja mahtavaksi kansaksi.

·        Tällaisella tunnustuksella, jonka rukoilija toistaa joka vuosi tullessaan Jerusalemiin tuomaan ensihedelmänsä ja kymmenyksensä, on suuri psykologinen merkitys. Tässä vaiheessa, antaessaan lahjansa Herralle, rukoilija tunnustaa nöyrästi juurensa.

·        Rukoilijan sanat ilmaisevat nöyrää asennetta. Ilon ja anteliaisuuden hetkellä, kun hän tuo temppeliin Herralle omistetut lahjat ja uhrit, tällainen nöyrtyminen on voimallinen psykologinen lääke. Silloin kun palvomme Herraa, vaikka toisimme kuinka runsaita ja erinomaisia lahjoja tahansa, ylpeydelle ei ole sijaa.

3. ”Egyptiläiset kohtelivat meitä pahoin, nöyryyttivät meitä ja teettivät meillä raskasta työtä. Silloin me huusimme Herran, isiemme Jumalan, puoleen, ja Herra kuuli meidän huutomme ja näki meidän kurjuutemme ja vaivamme ja kärsimämme sorron.”  Niin, kun meistä tuli Egyptissä rikas ja voimakas kansa, egyptiläiset alkoivat kohdella meitä pahoin ja sortivat meitä.

4. Tämä on Israelin historiaa, ja jokaisen kansan tai ihmisryhmän historiaa, joka nousee ja kasvaa, ja josta tulee voimakas maassa, joka ei ole heidän omansa. Kun tunnemme tämän periaatteen, pysymme nöyrinä ja näemme Herran käden vaikuttamassa historiassamme ja rohkaistumme vaikeina aikoina, koska tiedämme niiden tulevan, kun menestymme ja Jumala siunaa meitä. Pakanavaltakunnat vainoavat meitä, mutta Herra vapauttaa meidät hyvällä ajallaan.

5. Kun meillä on vaikeuksia ja meitä vainotaan ja me huudamme Herraa, Hän kuulee meitä ja lähettää vapahtajan vapauttamaan meidät vihollistemme käsistä. On tärkeää, että tiedämme, että huutomme ja rukouksemme eivät kaiu kuuroille korville. Jumala kuulee meitä ja sinua, ja jokaista vilpitöntä sielua, joka huutaa Herran nimeä. Herra pelasti meidät ja vapahti meidät vihollisistamme.

6. Olen nyt tuomassa Herralle maani ensihedelmät. Palvelen Herraa niillä hyvillä lahjoilla, joita Hän on antanut meille. Aivan niin kuin kuningas Daavid rukoili viimeisessä rukouksessaan: ”Sinun omastasi me sinulle annamme.” Tällainen asenne on avain, hyvin tärkeä avain, vilpittömälle ja aidolle rukoukselle, joka antaa kunnian Herralle, ja se panee rukoilijan oikealle paikalle ja vaikuttaa hänessä oikean mielenlaadun.

Minusta nämä sanat ovat erittäin innostavia ja rohkaisevia. Niistä paljastuu aidon rukoilijan asenne ja anteliaan antajan asenne, joka antaa sitä, millä Herra on siunannut häntä. Nöyrä ja alistuva asenne ja kaiken kiitoksen ja kunnian antaminen Herralle. Tässä ei ole tee-se-itse miestä. On vain niitä, jotka palvovat Herraa ja tunnustavat ja tietävät, että Herra on tehnyt meistä kansakunnan, Hän on tehnyt meistä voimakkaita ja mahtavia ja hän on siunannut meitä tehdäkseen meistä suuria ja nöyriä palvelijoita.

Olisi ihanaa, jos tämä nöyrä asenne pysyisi meissä, ja me antaisimme Herralle kunnian siitä, mitä me olemme ja siitä, mitä meillä on, ja kaikesta, mitä me voimme antaa Hänelle. Kunnia ja kirkkaus Hänelle hyvyydestä ja vapautuksesta, jotka Hän on lahjoittanut meille. Silloinkin kun on vaikeaa ja vihollinen vainoaa meitä, ja kärsimys on jokapäiväistä leipäämme, silloinkin on aina oikein antaa Herralle kunnia ja kiitos.

Rukoilkaa erään Israelissa ylipistossa opiskelevan korealaisen ystävän vaimon puolesta. Vaimon nimi on Rachel, Jingyung Lee. Hänellä on todettu rintasyöpä. Myös erään hyvän ystävän nuorella vaimolla nimeltään Hannah Yoshida, Kioton Glory seurakunnasta, on syöpä. Rukoilkaa kalliin sisaremme Tiz H:n puolesta. Häneltä on juuri leikattu syöpäkasvain ja hän saa nyt kemoterapiaa.

Uutena rukouspyyntönä pyydän teitä rukoilemaan ensimmäisen serkkuni vaimon, Ilana Avramovin puolesta. Hänellä on syöpä ja hän valmistautuu leikkaukseen ja sitä seuraavaan täydelliseen hoitorumbaan. Rukoilen, että hän paranee ja toipuu täydellisesti. Rukoilen hänelle voimia selvitä kaikesta, ja pitkää, rauhallista ja tyytyväistä elämää.

Rukoilkaa Ruby L:n puolesta. Hänen tasapainonsa on olematon ja hän kaatuilee kemoterapiahoitojen jäljiltä. Ruby tarvitsee viisautta tehdessään tärkeitä asuinolojaan koskevia päätöksiä. Hän asuu yksin, eikä hänen kaupungissaan ole monta ”veljeä ja sisarta”, jotka olisivat tietoisia siitä, että kaupungissa on yksin eläviä vanhuksia, jotka tarvitsevat apua perusasioissa, etenkin syöpää sairastaessaan.

Sisar Angela, Jumalan palvelija ja johtaja saa myös kemoterapiaa Taiwanilla. Rukoilkaa parantumista ja uskokaa parantumisihmeeseen jokaisen kalliin veljen ja sisaren kohdalla, jotka kärsivät tästä kauheasta syöpävitsauksesta.

Muistakaa rukouksin edelleen Sternin perhettä Jerusalemissa, Daavidia, Marthaa ja heidän poikaansa Danielia perheineen.

Tyttäremme Danah ja tyttärentyttäremme Noaam käyvät nyt läpi hyvin vaikeita aikoja. Rukoilkaa myös pojanpoikamme Joseph Shulamin puolesta, samoin Barryn ja Bethin ja hänen vanhempiensa puolesta.

Vaimoni Marcia on nyt kotona Israelissa. Muistakaa häntä rukouksin. Marcialla on vaikea diabetes ja nivelreuma, ja hän tarvitsee jatkuvaa Herran siunausta pystyäkseen tulemaan toimeen sairauksiensa kanssa. Ennen kaikkea hän tarvitsee Jumalan armoa ja parantavaa voimaa.

Israelissa toimitettiin eilen toiset yleisvaalit puolen vuoden sisällä. Vaalien tulos ei juuri eroa kuusi kuukautta sitten pidettyjen vaalien tuloksesta. Kahdella suurella puolueella on yhtä monta paikkaa eduskunnassa. Molemmilla on 32 paikkaa, mutta se ei riitä. Nyt kumpikin puolue yrittää kammeta toisen itsepäisellä ja vihamielisellä asenteella, kieltäytyen tekemästä yhteistyötä ja muodostamasta yhteys-hallitusta, joka olisi paras vaihtoehto maalle, joka on jo niin jakautunut ja vihamielinen. Rukoilkaa presidenttimme Ruby Rivlinin puolesta, että hän saisi viisauden nimittää oikean puolueen hallituksen muodostajaksi.

Rukoilkaa Kiinassa olevan Emma-sisaren puolesta ja lisätkää mukaan kallis sisar Deborah Ruth, joka asuu myöskin Beijingissä, Kiinassa. Liittäkää rukouksiinne kaikki veljemme ja sisaremme Kiinassa, jotka ovat Messiaan seuraajia. He joutuvat nyt käymään läpi vähemmän helppoja aikoja.

Pyydän teitä kaikkia rukoilemaan palavasti Anusimien Alijan ja paluun puolesta; hengellistä paluuta pois kristinuskon turmeltuneista suuntauksista takaisin Jumalan sanan puhtaille lähteille, ja fyysistä paluuta Alijan muodossa tänne esi-isiemme maahan, Siioniin, Jerusalemiin.

Rukoikaa Koreassa olevien veljiemme ja sisartemme puolesta. Rukoilkaa KIBIn ja Israel Foorumin puolesta, ja monien Jumalan miesten ja naisten puolesta, jotka rakastavat Israelin Jumalaa ja Israelin Messiasta ja ovat rukoilleet Israelin puolesta niin monta vuotta ja tukeneet Israelissa tehtäviä  hyviä töitä. Nämä ovat suurenmoisia veljiä ja sisaria, jotka rakastavat Jumalaa ja Israelia. Rukoilen, että Herra vaikuttaisi sovinnon lastensa välillä ja yhdistäisi heidät yhtä tarkoitusta varten: rukoilemaan Israelin puolesta ja tukemaan Israelia ja varsinkin Israelissa olevia Messias Jeshuan juutalaisia opetuslapsia. Pyydän teitä rukoilemaan etenkin KIBIn hallituksen jäsenten puolesta, jotka ovat sijoittaneet elämänsä ja rahansa tähän pro-Israel järjestöön Koreassa.

Rukoilkaa koko Abu-Eidin perheen puolesta. Kallis sisar Svetlana, joka kuuluu Abu-Eidin perheeseen avioliiton kautta, oli pari päivää sitten vakavassa leikkauksessa. Muistakaa häntä rukouksissanne.

                       Tiz Huch, rakas sisaremme Dallasissa, Texasissa, saa kemoterapiaa. Rukoilkaa Tizin puolesta, älkääkä unohtako rukoilla hänen lapsenlapsensa Lionin puolesta. Lion voi paljon paremmin, mutta rukouksenne ovat yhä tärkeitä jotta näemme pikku Lionin täydellisesti parantuneena. Sama koskee tietysti hänen isoäitiään Tiziä. 

                      Rukoilkaa erityisesti Ann Westin puolesta. Hän on 99-vuotias ja rukoilee edelleen joka päivä Israelin pelastusta. Liittäkää Annin poika Roger perheineen mukaan rukouksiinne.

                      Rukoilkaa Helsingissä olevan juutalaisen veljemme Hillelin puolesta, ja Keijon ja Salmen puolesta Nokialla, ja Tim Tuckerin, Anne-Mirjamin, Satu-Marian, Sini-Tuulian, Eveliinan, Erkki ja Sirpa Murron ja Eva H:n puolesta. He ovat kaikki Suomesta. 

Rukoilkaa Pattyn, Andrean ja Tineken puolesta. He asuvat Hollannissa ja kaipaavat Jumalan parantavan käden kosketusta. Kuulin juuri, että Tineke ei voi oikein hyvin. Rukoilkaa Tineken ja hänen sielunsa puolesta. 

Rukoilkaa Julian ja Victorin puolesta. Sveitsissä on kallis sisar, Paula, joka tarvitsee taivaallisen läpimurron. Tahdon lisätä myös Barryn ja Dalian, kalliit veljet, jotka asuvat Tiberiaksessa ja kärsivät sairaudesta ja kivusta. He tarvitsevat rukousta ja apua.

                      Tahtoisin lisätä listaamme erään rakkaan veljen. Hän on rakkaan suomalaisen Netivyaa tukevan perheen poika, Aaron Tani. Hänellä on diabetes. Aaronilla on perhe ja lapsia. Hän tarvitsee kiireesti rukouksiamme! Rukoilkaa Aaron Tanin puolesta.

                      Rukoilkaa Kiinassa asuvan kalliin sisaren, Zhou Wenrilanin puolesta. Rukoilkaa Intiassa, Chenaissa olevan pastori Isaacin puolesta. Hän tarvitsee parantumista munuaisviasta. 

                       Viekää rukouksin Herran eteen seuraavat veljet ja sisaret, jotka tarvitsevat Herran parantavan käden armollista kosketusta: George, Gary, Melanie ja Aaron Tani. Nancy Hook ja hänen perheensä tarvitsevat erityisrukousta parantumisen puolesta, että Jumalan armollinen käsi koskettaisi Nancya ja Donia. Don joutuu kohta munuaisleikkaukseen. Rukoilkaa, että Jumala parantaisi hänet kiireesti! 

Ja seurakuntamme jäsenet tarvitseat rukouksianne: Sarit, David S, Gabriela vanhempi, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuorempi Gabriela, Zvi D ja Batsheva ja Jonathan B ja hänen vaimonsa Aviva. Ja rakkaat sisaremme Laurel, Orna, Sima ja Aviva.  

                      Muistakaa erityisrukouksin yhtä kummipoikaani Herrassa, David B.A.ta .

                      Nämä eri puolella maailmaa asuvat veljet ja sisaret tarvitsevat rukoustanne, esirukouksianne ja parantumista: Paulo ja Noami, Marcelon vanhemmat Belo-Horizontessa, Brasiliassa, Curita Sensei, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä ja perheensä.

                      Rukoilkaa Hongkongissa olevien Louisan ja Tonyn puolesta. Muistakaa Goh-veljeämme ja hänen perhettään rukouksin.           Rukoilkaa sisar Christyn puolesta Koreassa ja erityisesti myös tri Songin ja tri H.Kimin puolesta, ja Israel Forumin johtajien ja johtokunnan puolesta ja Soulissa olevan Onnuri seurakunnan puolesta, jotka rukoilevat meidän ja Israelin puolesta joka sapatti joka aamu. 

Rukoilkaa veli Michael Knezevichin puolesta ja pyytäkää Herraa siunaamaan häntä terveydellä ja siunaamaan hänen perhettään ja liiketoimiaan. Sulkekaa rukouksiinne Portugalissa asuva Ismael Alves ja Keniassa asuva Asher Gabriel.

Toivon kaikille teille, jotka seisotte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, parhaita Herran siunauksia ja Hänen kaikkien lupaustensa täyttymistä Hänen uskollisille lapsilleen.

Ne jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, ovat niitä, joita kutsutaan viisaiksi. Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme olemaan viisaita eikä tyhmiä. Paras on edessä!

Israelin Herra Jumala ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa!

Joseph Shulam