Valikko Sulje

Jerusalemin rukouslista 2.4.2020

Netivyah

Joseph Shulam

Tämän viikon Toorajakson nimi on hepreaksi ”Tzav” – ´käske´ ja se on 3. Mooseksen kirjasta 6:1 – 8:36. Haftara on Jeremiasta, 7:21-8:3; 9:22-23. Uuden liiton lukujakso on Heprealaiskirjeestä 8:1-6.

Kolmannessa Mooseksen kirjassa jatkuu kertomus Herralle uhrattavista uhrilahjoista, joita on monenlaisia ja monenlaisista eri syistä.

Ensimmäinen uhri on ”Olah” eli polttouhri. Polttouhri on yksi tärkeimmistä uhreista ja se on suosittu niin pappien kuin kansankin keskuudessa.

Liitto, jonka Jumala antoi Israelille siihen kuuluvine uhrijärjestelmineen, on ainoa salainen elementti, joka on varjellut Israelin kansan sukupuuttoon kuolemiselta. Jos katsomme historiaa ja kysymme, miksi suuret sivilisaatiot ovat tuhoutuneet, huomaamme, että kaikki suuret sivilisaatiot ovat kuolleet samoista syistä.

Kulttuureissa hallitsi ylin kasti, siis oli liikaa eliittiä, jalosukuisia, rikkaita ja valtaapitäviä. Pienellä eliitillä on käsissään lähes kaikki valta ja rikkaudet. Toinen syy kulttuurien kuolemaan on se, että niiden ongelmista tuli liian monitahoisia. Viimeiset sukupolvet unohtivat menneisyytensä ja syntymistään koskevat kertomukset, mikä löi kuilun nykyisyyden ja menneisyyden väliin.

Lyhyesti sanottuna niistä tuli postmoderneja, joille nykyisyys oli melkeinpä tärkein mielenkiinnon kohde. He lakkasivat muistelemasta ja juhlimasta menneisyyttään ja siksi he eivät kyenneet rakentamaan polkua tulevaisuuteen. Voisimme ottaa esimerkiksemme Egyptin, Assyyrian tai Rooman, mutta katsokaamme mayaintiaaneja.

Mayat hallisivat 3500 vuodeen ajan vuosien 2600 eKr. ja 900 jKr. välillä, ja heidän sivilisaationsa oli kukoistava. Heidän valtakuntantaansa kuuluivat nykyiset Meksiko, Guatemala, Honduras, El Salvador ja Belize. Alueen väkiluvun arvioidaan olleen noin 15 miljoonaa.

He olivat taitavia savitöidentekijöitä, maanviljelijöitä, arkkitehteja, taitelijoita ja kutojia. Mayoilla oli erittäin tärkeä kalenterijärjestelmä. Se oli lieriömäinen ja he tutkivat tähtikarttoja ja jäljittivät tähtien liikkeitä.  He osasivat ennustaa sään. Heillä oli ainutlaatuinen kirjoitustapa ja korkean tason matematiikka. Heidän vesihuoltonsa infrastruktuuri muodostui säiliöiden, kanaalien ja sulkujen verkostosta. Yhtäkkiä, syistä, jotka ovat vaikeasti selitettävissä, heidän järjestelmänsä luhistui.

700-luvun puolivälissä suurin osa mayakansasta katosi. Mikä sen aiheutti? Kauan jatkunut kuivuus, rutto, sodat tai epidemiat ovat voineet hävittää heidän kansaansa ja teollisuuttaan aiheuttaen näin puutetta ruuasta.

Tai ehkä kyse on monen tällaisen tekijän tai joidenkin muiden tekijöiden yhdistelmästä. 3500 vuotta hallinnut valtakunta vain luhistui ja lakkasi olemasta. Vastaavan kohtalon ovat kokeneet Rooman valtakunta, Babylonian valtakunta ja muut valtakunnat, meidänkin aikanamme.

Nyt koko maailmaa koettelee epidemia, vitsaus, koronavirus, joka vaatii rankat veronsa, nyt meidän aikanamme.  Koronavirus on älykäs haaste, joka murtaa terveydenhoitojärjestelmän sekä talouden, teollisuuden kokonaisuudessaan, ja koko sosiaalisen rakenteen.

Se mitä on tapahtunut menneisyydessä, voi tapahtua mille sivilisaatiolle tahansa. Meidän sivilisaatioomme kohdistuva kuormitus ja paineet voisivat aiheuttaa vastaavanlaisen tapahtuman.

Ensimäiseksi tapahtuu järjen ja logiikan romahdus ja suma monenlaisissa järjestelmissä. Sen sijaan että ihmiset hoitaisivat asiat, jotka ovat kaikkien nähtävissä – todelliset ja pikaista hoitoa vaativat ongelmat – , he jatkavat elämäänsä kuten ennenkin ja siirtävät ongelmansa seuraavalle sukupolvelle.

Toinen merkki on, että yhteiskunta alkaa toimia järjenvastaisesti eikä osaa enää käsitellä tosiasioita, totuuden tärkeyttä ei enää arvosteta. Ihmiset eivät pysty enää selviämään tosiasioiden kanssa, vaan he pakenevat ja etsivät lohdutusta valeuskonnoista.

Mayat olivat mestareita uhraamaan uhreja. He uhrasivat myös ihmisuhreja. Arkeologit ovat löytäneet laajalti selviä todisteita ihmisuhreista. He eivät kyenneet käsittelemään ongelmiaan järkiperäisellä tavalla vaan keskittivät huomionsa jumaliensa lepyttämiseen uhreilla.

Toora on erittäin tärkeä juutalaisten ja judaismin säilymiselle. Se panee uskon ja uskonnollisen käyttäytymisen kiehtovaan perspektiiviin. Rooman vallan alla ollessamme meillä oli 200 vuoden ajan kauheita kriisejä Pompeiuksen Israelin valloituksesta v 63 eKr. aina Bar Kochba-kapinan kukistumiseen 135 jKr.  Paljon suurempia ja voimakkaampia kansoja hävisi Rooman vallan alla. Kansa oli toivottoman jakautunutta ja eri kuppikunnat vihasivat toisiaan.

Profeettojen sanan perusteella juutalaiset odottivat suurta onnettomuutta jo ennen Roomaa vastaan suunnattua suurta kapinaa ja toisen temppelin hävitystä. Profetioiden ansiosta he eivät jakautuneet. Eivätkä he olleet pakkomielteenomaisesti keskittyneitä temppeliin ja uhrijärjestelmään Jerusalemissa. He keskittyivät etsimään korviketta uhrille. Juutalaiset muuttivat uhrijärjestelmän käytännöksi, johon kuului laupeudentyöhön antaminen ja ystävyyden teot.

Yksi tällainen oli gamlai Chasidim, ystävyyden teot. Toorasta sai nimenomaan vastauksia ja tasapainoa tähän järjestelmään. Rabbi Jochanan ben Zakkai lohdutti rabbi Joshuaa, joka ihmetteli, kuinka Israelin synnit voitaisiin sovittaa ilman uhreja, näillä sanoilla:

”Poikani, meillä on toinen yhtä tehokas sovitus kuin tämä: ystävyyden teot, niin kuin on kirjoitettu (Hoosea 6:6, RK)  ”Sillä laupeutta minä tahdon enkä uhria.”

Tooran opiskelu poisti myös paljon taakasta ja siitä tuli yhtä tärkeää kuin uhrit olivat olleet.

Rabbit pitävät Malakia 1:11:n tulkintaa

”Joka paikassa uhrataan suitsuketta minun nimeni kunniaksi ja tuodaan puhdas ruokauhri”

kehotuksena tutkijoille opiskella uhrilakeja temppelin uhripalveluksen korvikkeena.

”Se, joka luettelee ja lausuu uhripalvelun järjestyksen, on ikään kuin hän olisi tuonut uhrit.”

Hoosea sanoi:

”Ottakaa mukaanne sanoja, ja palatkaa Herran luo. Sanokaa hänelle: ´Anna anteeksi kaikki rikokset, ota meidät armoihisi, niin me uhraamme sinulle huultemme hedelmän” (Ho. 14:3, RK).

Hoosean sanoista saa käsityksen, että sanat voivat ottaa uhrin paikan. Psalmissa sanotaan:

”Jumalalle kelpaava uhri on särkynyt henki, särkynyt ja murtunut sydän” (Ps. 51:19, NKJV).

Tämä tasapainon löytyminen, jonka Toora ja profeetat antavat meille, on valtavan tärkeä, ja tämä Jumalan sanan voima on antanut meille voiman säilyä elossa siinä missä historian suuret muinaiset valtakunnat ovat kadonneet.

Rabbit sanoivat myös Jerusalemin temppelin hävityksen jälkeen:

”Jos ihminen katuu, se luetaan hänen hyväkseen ikään kuin hän olisi mennyt ylös Jerusalemiin ja rakentanut temppelin ja alttarin ja uhrannut sen päällä kaikki Toorassa säädetyt uhrit.” -Vayikra Rabbah 7:2.

Kerron teille kaiken tämän, koska uskon, että meidän sivilisaatiomme on nyt muutaman saman haasteen edessä, joita me olemme käyneet läpi historiassamme. Meidän täytyy palauttaa elämämme oikeaan kurssiin ja palata Jumalan arvoihin ja lupauksiin, jos tahdomme säilyä hengissä. Rukoilen vilpittömästi, että kaikki kristityt johtajat arvioivat tilannetta ja katuvat ja palaavat alkuperäisiin raamatullisiin arvoihin ja lakkaavat pitämästä seurakuntaa omana lypsylehmänään.

Tämä aika on haasteellinen meille kaikille, ja se on aika seurakunnan loistaa valona ja harjoittaa laupeutta, jota tarvitaan kipeästi, ja auttaa seurakuntia palvelemaan ja auttamaan niitä, jotka eivät ole töissä eivätkä saa palkkaa, ja sairaita ja sairaaloita ja niitä, jotka tarvitsevat ruokaa.

Tämä aika on mahdollisuus tarttua tilaisuuteen ja näyttää Messiaan henkeä ja valoa, niin että maailma tietää, että me olemme Jeshuan opetuslapsia. Uhratkaa nyt!

Rukousosio:

Rukoilkaa nyt oman kansanne puolesta! Rukoilkaa terveydenhoitojärjestelmän puolesta ja niiden puolesta, jotka palvelevat ja huolehtivat päivittäin koronapotilaiden hoidosta. Rukoilkaa myös Israelin puolesta ja Espanjan ja Italian ja muiden maiden, joissa kuolee päivittäin satoja ihmisiä.

Muistakaa rukoilla myös seuraavan rukouslistan puolesta, jonka puolesta olette rukoilleet. On ihmisiä, jotka ovat riippuvaisia teidän rukouksistanne ja tuestanne. 

Tänään Juuda ja Daniel, Jay, Nir ja Nooa tekivät töitä 10-12 tuntia palvellessaan Jeerusalemin köyhiä. He jakoivat kilokaupalla ruokaa, kilokaupalla lihaa ja kanaa, kilokaupalla vihanneksia ja hedelmiä ja säilykkeitä, riisiä ja matza-paketteja. Päivän päätteeksi he lastasivat uuden pakettiauton pakkauksilla ja veivät ne iäkkäämpien ihmisten koteihin, jotka eivät pystyneet itse hakemaan pakettejaan.

Luulisin että he toimittivat ruokaa niin paljon, että se riittää koko Pääsiäispyhien ajaksi. Karanteeni on tiukka eivätkä ihmiset voi käydä ostoksilla. Varsinkaan vanhemman ikäpolven ei sallita mennä ulos.

Mikä ihmeellinen palvelutyö tämä ”hamotzi” ruuanjakeluohjelma onkaan! Tiedän, että Jerusalemissa on ainakin 1000 ihmistä, jotka pääsevät nauttimaan hyvän Pääsiäisaterian niiden ihmisten ansiosta, jotka ovat tehneet mahdolliseksi sen, että Netivya voi palvella rakkaudella ja jakaa hyvää uutista.

Sisarenpoikani Eli Levi ei ole enää keskuudessamme. Hänet haudattiin Sofian juutalaiselle hautausmaalle keskiviikkona. Hänelle tehtiin syöpäleikkaus viime viikolla ja vain muutama päivä leikkauksen jälkeen syöpäkasvain kasvoi yhtä suureksi ellei isommaksikin kuin se kasvain, joka otettiin pois viikko aikaisemmin. Säilyköön Eli muistoissamme ja Herra olkoon Elille ja meille kaikille armollinen.

Minä tarvitsen rukouksianne terveyteni puolesta.  Kiitän Jumalaa joka päivä Hänen hyvyydestään ja armostaan ja luotan siihen, että Hän ennallistaa terveyteni niin että voin edelleenkin opettaa Hänen Sanaansa. Minä tarvitsen rukoustanne ja samoin Marcia. Danah, tyttäremme, tarvitsee rukoustanne tilanteensa puolesta ja samoin tyttärentyttäremme Noaam. Hän on ihastuttava nuori nainen, jolla on paljon lahjoja ja myös haasteita elämässään. Rukoilkaa Danan ja Noaamin puolesta.

Rukoilkaa Michelle Oliveiran puolesta. Michelle on nuori nainen, jolla on todettu leukemia, ja joka kärsii myös munuaiskivistä. Hän tarvitsee rukouksemme. 

Rukoilkaa herra Shukrey Lawrencen puolesta, jolla on syöpä. Rukoilkaa hänelle voimia ja parantumista. Rukoilkaa hänen poikiensa puolesta, että nämä alkaisivat johtaa tarmokkaammin isänsä matkatoimistoa. Hän on palvellut niin monia veljiä ja sisaria yli 40 vuotta järjestämällä ryhmämatkoja ja erikoisprojekteja.

Nancy ja Don Hook ovat palanneet Jerusalemiin ja työhön. Kiitos Herralle heidän toipumisestaan ja kotiin paluustaan. Rachel-Jingyung Lee saa kemoterapiaa. Hannah Yoshidalla Kiotosta on vakava syöpä, rukoilkaa hänen puolestaan. Tiz H ja Lion H ovat kaksi sankaria, jotka ovat toipumassa täydellisesti, mutta muistakaa heitä vielä rukouksin.

Ilana Avrahamov saa myös hoitoa ja on toipumassa. Michael Shiffmanin äiti, Ruby L. Oklahomasta, on kamppaillut syövän kanssa jo kauan. Rukoilkaa että hän paranee ja vahvistuu. 

Sisar Angela Taiwanilta saa myös kemoterapiaa. Pyydän teitä kantamaan sisar Angelan ja hänen perheensä armon ja parantumisen valtaistuimen eteen. 

Rukoilkaa seuraavien puolesta: Marcia ja Jospeh Shulam, Danah ja Noaam Shulam Sanders, Barry Shulam ja perhe, June Saunders, Ann West, Um Mahmud Abu-Eid ja Jimmy Abu-Eid ja hänen perheensä, Keijo ja Salme, rakkaat veljemme Suomessa, Tim Tucker, Satu-Maria, Sini-Tuuli, Eveliina, Erkki ja Sirpa Murto, Eva H., Patty, Andrea, Julia ja Victor, Aaron Tani, Zhou Wenrilan, Paulo, Marcelo ja hänen isänsä.

 Rukoilkaa seuraavien puolesta: Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä pastori Ohara, George, Gary, Melanie, Sarit, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Zvi D. Ja Batsheva, Jonathan B ja hänen vaimonsa Aviva ja heidän uusi vauvansa, pastori Isaac Chennaissa Intiassa, ja Louisa ja Tony Hongkongissa.

Pitäkää rukoustanne kuin äänen antona Taivaan uurnaan jokaisen veljen ja sisaren hyväksi, jonka puolesta rukoilette. Armon ja suosion sana Kaikkivaltiaan armoistuimen edessä kuuluu näiden veljien ja sisarten hyväksi kaikkialta maailmasta.

Rukoilkaa niiden puolesta, jotka tarvitsevat siunausta elämässään ja liiketoimissaan: Roger W., Ema, Deborah Ruth, Lydia, Sima, Laurel S., Naomi, Orna, David S., Daniel, Ayla, Hillel, Elhanan, Tony, tri Song, Michael Knezevich, Ismael Alves,  Asher Gabriel, M. Ahuva, ja Dov H.

Koronavirus on nyt levinnyt yli 120 maahan ja näyttää leviävän näissä maissa. Israelissa on koronavirus ja viime viikolla tartunnan saaneiden ihmisten luumäärä nelinkertaistui ja meillä on jo 5 kuollutta (kommentti: vanha tieto).

He ovat kaikki iäkkäämpiä miehiä ja naisia. Virus on vaarallinen ihmisille, joilla on joku krooninen sairaus. Minulla oli aika urologian professorille Hadassan sairaalassa Scopus vuorella, mutta soitin ja peruutin ajan, koska hallitus on antanut uudet määräykset, joiden mukaan saamme liikkua vain 100 metrin etäisyydelle asunnostamme.

Niin kuin oli Kiinassa Wuhanissa ja Hubein maakunnassa. Nyt Kiinan hallitus peruuttaa jo karanteenia Kiinassa ja Wuhanissa.  Israelissa karanteeni tehdään tiukemmaksi. Italiassa ja Ranskassa kuolonuhrien määrää on jo tuhansissa.

Israel on lähettänyt lentokoneita Peruun hakemaan 3000 nuorta israelilaista ja tuomaan heidät kotiin. Lennot on rahoitettu lahjoitusvaroin ja Israelin hallitus maksoi yhden lennon. Maailmassa ei ole toista hallitusta, joka on tehnyt tällaisen palveluksen kansalaisilleen.

Samoin tehtiin Italiassa ja Espanjassa, ja Intiassa ja Thaimaassa ja seuraavana on Puola. Jeshuan opetuslapsina meidän kaikkien pitäisi pysyä Israelin rinnalla ja tukea tätä huolenpitoa, jonka se tarjoaa kansalaisilleen, jotka ovat jääneet jumiin ympäri maailmaa koronaviruksen seurauksena.

CDC on jo julistanut tämän koronaviruksen maailmanlaajuiseksi vitsaukseksi. Oppikoon maailma, että Israelin Herra Jumala ja kaikkien Isä, joka rakastaa maailmaa niin paljon, että Hän antoi meille ainoan Poikansa, ettei yksikään hukkuisi, vaan kaikilla olisi iankaikkinen elämä, ei koskaan jätä eikä hylkää meitä.

On vielä yksi tärkeä rukousaihe: Israelin valtio. Tällaista kaaosta, jossa Israelin hallitus on juuri nyt, ei ole ollut koskaan aikaisemmin. Mahdollisuudet hallituskoalitiolle näyttävät päivä päivältä heikommilta.  Kaksi suurta poliittista puoluetta on menettänyt suuntavaistonsa, eivätkä ne pysty löytämään keskinäiseen yhteyteen muodostaakseen hallituksen.

Tämä on todella surullista aikaa Israelin hallitukselle ja poliitikoille kaikilla rintamilla ja linjoilla. Tarvitsemme teidän rukouksianne Israelin puolesta ja myös omien maittenne puolesta. Tuntuu siltä, että koronavirus on ajanut maailman syöksykierteeseen, josta on vaikea päästä pois. Vihamielisyys ja viha, joka pursuaa näiden poliitikkojen suusta toista puolta vastaan, on niin vakavaa, että rukoilen, ettei Jumala menettäisi kärsivällisyyttään meitä kohtaan kansana. Kahdeksannella vuosisadalla eKr. profeetat pitivät johtajuusongelmia Jumalan rangaistuksena.

Se, että Herran auktoriteetti hylätään ja olemme riippuvaisia ihmisten voimasta, on jotain, joka saattaisi olla Jumalan rangaistusta kansallemme. Toivon ja rukoilen, ettei se ole sellaista, minkä Jumala on määrännyt osaksemme. Pyydän teitä rukoilemaan Israelin ja Jeshuan opetuslasten puolesta tässä maassa. 

Meidänkin täytyy löytää tapoja yhdistyä ja pitää huolta toisistamme ja tehdä työtä toinen toisemme kanssa unohtaen uskontokuntarajat ja etsien järjestyksen ja yhteistyön palauttamista ja yhteyttä, joka on aivan välttämätön tällaisena aikana. Me emme voi loistaa valona pimeydessä olematta ensin valona Messiaan ruumiissa. Meidän jokaisen valo on heikko, jos olemme yksin. Jos yhdistymme, meidän yhteinen valomme on kuin miljoonan vatin projektori, joka näkyy koko Israelissa. 

Tämä on rukoukseni Messiaan ruumiille Israelissa ja maailmassa. En usko, että Jumala hylkää meidät, mutta uskon, että meidän ja teidän ja jokaisen ystävän, joka Israelilla on maailmassa, täytyy rukoilla, että tämä kansa havahtuu ja näkee, kuinka Israelin viholliset riemuitsevat poliitikkojemme surkean tilan johdosta. Emme halua neljättä vaalikierrosta vuonna 2020.

Koronavirus uhkaa maailman taloutta lamalla ja laskusuhdanteella. Jotkut tärkeistä tukijoistamme ovat jo vähentäneet tukeaan meille. He eivät ole menetelleet näin vain Netivyan kohdalla, vaan kaikkien tukemiensa palvelutöiden kohdalla, joita on paljon. 

Tahtoisin pyytää teitä ensin rukoilemaan, mikä on teidän osanne Netivyah Raamatun Opetusjärjestön tukemisessa. Toiseksi tahtoisin teidän, jotka seisotte rinnallamme rukouksin ja taloudellisesti tukien, tekemään parhaanne pysyäksenne edelleen kanssamme. Ymmärrämme, että ajat voivat olla kovat vielä monta vuotta, mutta ymmärrämme myös, että Jumala on valinnut teidät ja siunannut teitä juuri tällaista aikaa varten.

Toivotan teille kaikille, jotka pysytte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, Herran parhaimpia siunauksia ja kaikkien Hänen lupaustensa toteutumista Hänen uskollisille lapsilleen. Niitä, jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, kutsutaan viisaiksi! Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa, mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme kaikki olemaan aina viisaita eikä koskaan tyhmiä. Paras on edessä!

Israelin Herra Jumala ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa.

Joseph Shulam