Valikko Sulje

Jerusalemin rukouslista 29.8.2019

Netivyah

Joseph Shulam

Tämän viikon Toorajakso on Viidennestä Mooseksen kirjasta 11:26-16:17. Profeetoista luetaan Jesaja 66:1-24 ja Uudesta Testamentista Johannes 7:37-52. Te, jotka olette Jerusalemin rukouslistan vanhoja lukijoita, olette varmaan huomanneet, että enimmäkseen keskityn viikon Toorajakson tekstissä yhteen kohtaan, joka on herättänyt mielenkiintoni. Toisinaan se jotain, joka kiinnostaa minua, ja toisinaan jotain, joka vaivaa ja häiritsee minua tai jotain, jota en ymmärrä. Toisinaan taas kirjoitan jostain, joka on epätavallista.

Toimin näin siksi, että näissä lukujaksoissa on niin paljon hyvin tärkeää tietoa, ja jos yrittäisin kirjoittaa kaikista näissä Tooran ja Profeettojen ja UT:n jaksoissa olevista tärkeistä asioista, minun täytyisi kirjoittaa kokonainen kirja joka viikko. Ja kirjottaa sitten vuoden päästä sama kirjan uudemman kerran. Nyt minä poimin tekstistä yhden kohdan ja keskityn siihen, pitääkseni yllä teidän kiinnostustanne Tooraan, ja osoittaakseni, kuinka tärkeää on, että jokainen Jumalan kuningaskunnan jäsen, juutalainen ja ei-juutalainen, sukeltaa syvälle tähän suurimpaan ilmoitukseen, jonka maailmankaikkeuden Luoja on lahjoittanut meille ihmisille.

Katsokaa, minä asetan tänä päivänä teidän eteenne siunauksen ja kirouksen, siunauksen, jos tottelette Herran, teidän Jumalanne, käskyjä, jotka minä tänä päivänä teille annan, mutta kirouksen, jos ette tottele Herran, teidän Jumalanne käskyjä, vaan poikkeatte siltä tieltä, jota minä tänä päivänä käsken teidän vaeltaa, ja seuraatte muita jumalia, joita ette tunne. Kun Herra, teidän Jumalanne, vie teidät siihen maahan, jota te menette ottamaan omaksenne, niin tehkää Garissiminvuoresta siunauksen ja Eebalinvuoresta kirouksen julistamisen paikka” (5 Ms 11:26-29, RK).

Yllä oleva 5 Mooses 11:26-29:n teksti on tärkeimpiä ja yksinkertaisimpia Jumalan ihmiselle antamia kehotuksia. Teksti alkaa sanalla ”katsokaa”, eli nähkää. Älkää olko sokeita. Avatkaa silmänne! Herätkää! Teillä on kaksi vaihtoehtoa elämässä.

Tämä on tosiaankin niin yksinkertaista, verrattavissa koulussa pidettävään kokeeseen tai elämässä vastaan tulevaan kokeeseen, testiin. On kaksi vaihtoehtoa: joko luemme läksymme ja valmistaudumme kokeeseen tai sitten emme, jolloin reputamme kokeessa emmekä valmistu elämän koulusta. 

Jumala antaa meille ensimmäiseksi vaihtoehdoksi ”siunauksen”. Se on hyvä valinta, valinta, joka tuo meille iloa, terveyttä, menestystä, rikkautta ja iankaikkisen elämän. Meidän ei tarvitse olla kvanttifyysikkoja ymmärtääksemme, että siunauksen valitseminen on oikea ja viisas valinta.

Useimmat ihmiset haluavat käyttää aikansa ja voimansa sellaiseen, mikä tuottaa iloa ja menestystä, ja antaa mahdollisuuden elää kunniallista ja hyvin toimeentulevaa elämää, sekä aineellisessa ja näkyvässä maailmassa kuin aineettomassa maailmassa. Kunniallisuuden ja kunnioituksen leimaama elämä ja maailmamme ja yhteiskuntamme elämään myötävaikuttaminen ja ennen kaikkea se mihin me olemme panostaneet eläessämme ja mitkä ovat olleet arvomme, takaa fyysisen elämämme päätyttyä, että perheemme ja lapsemme saavat nauttia hyvästä nimestämme ja olla varmoja siitä, että sitten kun he kuolevat, jos he ovat ottaneet opikseen meidän hyvistä valinnoistamme, he pääsevät kanssamme siihen hyvään paikkaan, eivätkä päädy siihen huonoon paikkaan, joka on täynnä pimeyttä, häpeää ja tulta.

Jos luulette, että tämä on vain VT:n käsite ja koskee ainoastaan juutalaisia, teidän on aika avata silmänne. Jeshua opettaa näin:

Menkää sisään ahtaasta portista, sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monet menevät siitä portista sisään. Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja harvat löytävät sen” (Matteus 7:13,14,RK).

Jeshua opettaa tästä samasta aiheesta tässä niin kutsutussa ”Vuorisaarnassa”. Hän käyttää vain erilaista mielikuvaa. Hän antaa opetuslapsilleen valittavaksi kahden tien välillä: tien, joka johtaa elämään, ja leveän tien, joka johtaa tuhoon.

Siunauksien, ilon ja menestyksen, sekä aineellisen että hengellisen, tie on kapea. Se ei ole helppo tie, se vaatii uskoa, kuuliaisuutta ja kovaa työtä. Vain harvat ihmiset valitsevat sen tien, sillä sen tien valitseminen merkitsee jatkuvaa kiipeämistä vuorta ylös. 

Saarnaan nyt itselleni, rakkaat veljet ja sisaret. Minä en kiipeile mielelläni vuoria ylös, enkä pidä kapeasta tiestä. En halua hillitä mielitekojani, kun olen ostoksilla. Pidän siitä, että elämä on helppoa ja yksinkertaista, kaunista ja rikasta. Minä pidän makeasta ja hyvästä ruuasta, kauniista vaatteista jne, jne!

Mutta, rakkaat veljet ja sisaret, minun on oltava järkevä ja laskettava, mihin minulla on varaa, ja laadittava itselleni aikataulu voidakseni tehdä kaiken, mitä Herra on laittanut tehtäväkseni. Minä en ole vapaa mies! Minua rajoittavat lait, säännöt ja määräykset jokaisena päivän hetkenä, ja on päiviä ja kuukausia, jolloin olisin mieluiten jossain muualla tekemässä jotain muuta ja syömässä toisenlaista ruokaa.

Mutta tahdon myös välttää kiroukset ja vitsaukset ja maan lakien rikkomisesta tuomitut rangaistukset, ja mikä tärkeintä, tahdon olla Jumalaa pelkäävä mies.  Janice Joplinin sanoin:

”Vapaus on vain toinen sana sille, että jäljellä ei ole enää mitään menetettävää, ei mitään…”

Juuri niin, meidän nykyinen kulttuurimme, Sodoman ja Gomorran kulttuuri, on tuota vapautta, tasa-arvoa ja menestystä, ne ovat nyt ihmisen korkeimmat arvot, ja kaikki muu, kuten kunniallisuus ja puhtaus, säännöt ja määräykset, on pelkkää roskaa. Vapaus on kyllä korkein arvo, jos se soi Jumalan musiikin tahdissa, ja se on vapaus tehdä sitä, mikä on hyväksi meille ja meidän lähimmäisellemme.

Vapaus on korkein arvo, jos se on vapaus valita se, mikä on pyhää ja vanhurskasta ja hyödyllistä meille ja meidän ympärillämme oleville. Sillä jos me valitsemme vapauden, joka perustuu lyhytnäköisyyteen ja jossa ei uskota Jumalaan, kuolemanjälkeiseen elämään eikä elämään kuolleista ylösnousemisen jälkeen, niin yhtenä hetkenä, ajan valtameren pyörteissä, havahdumme siihen, että olemme onnettomia ja kärsiviä, eivätkä naapurimme, eivätkä edes oma perheemme, kunnioita meitä.

Jumala antaa meille yksinkertaisimman, parhaimman ja suosiollisimman ehdotuksen elämäämme ajatellen tässä Tooran jaksossa, ja taas kahden viikon päästä:

”Minä otan tänä päivänä taivaan ja maan todistajaksi teitä vastaan, että minä olen pannut sinun eteesi elämän ja kuoleman, siunauksen ja kirouksen. Valitse siis elämä, että sinä ja sinun jälkeläisesi saisitte elää” (5 Mooses 30:19, RK).

Tutkikaamme kaikki tekemiämme valintoja uudemman kerran, ja kun ja jos on tarpeen, tehkäämme uudet valinnat, jotka johdattavat meidät elämään ja siunauksiin.

Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä viisas valinta. Aina on oikea hetki vaihtaa valintojamme, kun näemme, että ne johtavat tuhoon ja onnettomuuteen. Jumala on meille hyvä, eikä Hän on mikään despootti eikä tyranni, vaan Hän antaa meille vapauden valita ja viisauden valita oikein. Elämän ja siunausten valitsemiseen liittyy usko, kuuliaisuus ja rakkaus, ja se tuottaa toivoa.

Rukoilkaa erään Israelissa ylipistossa opiskelevan korealaisen ystävän vaimon puolesta. Vaimon nimi on Rachel, Jingyung Lee. Hänellä on todettu rintasyöpä. Myös erään hyvän ystävän nuorella vaimolla nimeltään Hannah Yoshida, Kioton Glory seurakunnasta, on syöpä. Rukoilkaa kalliin sisaremme Tiz H:n puolesta. Hänelta on juuri leikattu syöpäkasvain ja hän saa nyt kemoterapiaa. Rukoilkaa Ruby L:n puolesta joka saa nyt toistamiseen kemoterapiaa. Sisar Angela, Jumalan palvelija ja johtaja saa myös kemoterapiaa Taiwanilla.

Rukoilkaa parantumista ja uskokaa parantumisihmeeseen jokaisen kalliin veljen ja sisaren kohdalla, jotka kärsivät tästä kauheasta syöpävitsauksesta.

Nyt kun olemme juuri lukeneet ja tutkineet parashat Eikeviä, meidän on hyvä ymmärtää, että jotkut näistä vaikeuksista, ja sanoisin että useimmat niistä, ovat testejä, jotta läpäisisimme ne ja pääsisimme niistä voittoisina ja vahvempina ja parempina Jumalan palvelijoina. Jumala voi parantaa, ja me rukoilemme ja uskomme kaikkien niiden parantumiseen, joiden parantumisen puolesta rukoilemisen Jumala on antanut meille etuoikeudeksi ja taakaksi.

Muistakaa edelleen Sternin perhettä Jerusalemissa, Daavidia, Marthaa ja heidän poikaansa Danielia perheineen.

Tyttäremme Danah ja tyttärentyttäremme Noaam käyvät nyt läpi hyvin vaikeita aikoja Danan entiseen mieheen liittyen. Rukoilkaa myös pojanpoikamme Joseph Shulamin puolesta, samoin Barryn ja Bethin ja hänen vanhempiensa puolesta.

Vaimoni Marcia ja koko hänen perheensä järjestelevät perheen viime viikolla kuolleen isän, Horace E. Saundersin, hautajaisia. Suurin osa sukua kokoontuu Itä Tennesseehen suremaan ja muistamaan perheen isää, joka kuoli 93 vuotiaana.

 Rukoilkaa etenkin Marcian puolesta, hänen terveytensä ja muutaman päivän päästä koittavan Israeliin paluunsa puolesta. 

Israelin poliittisella näyttämöllä ei ole tapahtunut juuri muutoksia viime vuosina. Tilanne on sama kuin USAssa: yksi mies seisoo näyttämön keskellä ja saa kaiken huomion. Tuo mies Israelissa ja toinen USAssa ansaitsevat kumpikin rukouksemme hyvistä syistä. Jumala käskee rukoilemaan vallassa olevien puolesta ja me tahdomme nähdä että maissamme ja maailmassa tapahtuu enemmän hyviä asioita. Jumalan käsky rukoilla maittemme johtajien ja valtaa pitävien puolesta on kyllin hyvä syy rukoilla hallitustemme puolesta.

Rukoilkaa Kiinassa olevan Emma-sisaren puolesta ja lisätkää mukaan kallis sisar Deborah Ruth, joka asuu myöskin Beijingissä, Kiinassa. Liittäkää rukouksiinne kaikki veljemme ja sisaremme Kiinassa, jotka ovat Messiaan seuraajia. He joutuvat nyt käymään läpi vähemmän helppoja aikoja.

Yrittäkää päästä mukaan Netivyan 40-vuotisjuhlakiertueelle ja seminaariin marraskuussa 2019.  Tarkoituksemme on varata käyttöömme yksi suuri turistibussi, johon mahtuu 55 ihmistä. Tämä luku alkaa olla kohta täynnä, joten kehotan niitä, joita kiinnostaa tulla mukaan, ilmoittautumaan välittömästi ja suorittamaan tarvittavat maksut. Aika alkaa käydä vähiin, rakkaat veljet, jos haluaisitte olla mukana tänä hyvin erikoisena aikana Israelin maassa ja nauttia epätavallisista ja erikoisista tapahtumista, jotka innoittavat ja virvoittavat, rohkaisevat ja siunaavat teitä, ja joita Israelin maa ja Netivya teille tarjoavat, toimikaa nopeasti: ilmoittautukaa ja lähettäkää ennakkomaksunne mahdollisimman pian.

Pyydän teitä kaikkia rukoilemaan palavasti Anusimien Alijan ja paluun puolesta; hengellistä paluuta pois kristinuskon turmeltuneista suuntauksista takaisin Jumalan sanan puhtaille lähteille, ja fyysistä paluuta Alijan muodossa tänne esi-isiemme maahan, Siioniin, Jerusalemiin.

                      Rukoilkaa Efimin lesken, Elena Litvakin puolesta ja sisar Altamiron, tri Altamiron lesken, puolesta Belo-Horizontessa. Veljemme Bob Weiner tarvitsee vielä rukouksiamme. Muistakaa rakasta veljeämme Jacob Damkania rukouksissanne. 

                      Rukoikaa Koreassa olevien veljiemme ja sisartemme puolesta. Rukoilkaa Kibin ja Israel Foorumin puolesta, ja monien Jumalan miesten ja naisten puolesta, jotka rakastavat Israelin Jumalaa ja Israelin Messiasta ja ovat rukolleet Israelin puolesta niin monta vuotta ja tukeneet Israelissa tehtäviä  hyviä töitä. Nämä ovat suurenmoisia veljiä ja sisaria, jotka rakastavat Jumalaa ja Israelia. Rukoilen, että Herra vaikuttaisi sovinnon lastensa välillä ja yhdistäisi heidät yhtä tarkoitusta varten: rukoilemaan Israelin puolesta ja tukemaan Israelia ja varsinkin Israelissa olevia Messias Jeshuan juutalaisia opetuslapsia. Pyydän teitä rukoilemaan etenkin Kibin hallituksen jäsenten puolesta, jotka ovat sijoittaneet elämänsä ja rahansa tähän pro-Israel järjestöön Koreassa.

Rukoilkaa koko Abu-Eidin perheen puolesta. Rukoilkaa edelleen Lion-vauvan ja Tiz Huchin, rakkaan sisaremme, puolesta, joka on kestänyt sankarillisesti hoidot, hymyillen ja myönteisellä asenteella.

Rukoilkaa erityisesti Ann Westin puolesta. Hän on 99-vuotias ja rukoilee edelleen joka päivä Israelin pelastusta. Liittäkää Annin poika Roger perheineen mukaan rukouksiinne.

                      Rukoilkaa Helsingissä olevan juutalaisen veljemme Hillelin puolesta, ja Keijon ja Salmen puolesta Nokialla, ja Tim Tuckerin, Anne-Mirjamin, Satu-Marian, Sini-Tuulian, Eveliinan, Anna-Maijan, Erkki ja Sirpa Murron ja Eva H:n puolesta. He ovat kaikki Suomesta.

                      Rukoilkaa rakkaan sisaremme Lean puolesta, joka on nyt Suomessa. Hän on niitä suomalaisia vapaaehtoisia, jotka tulivat Israeliin v 1973 sodan aikana, ja hän on palvellut juutalaista kansaa vapaaehtoisena sairaanhoitajana monia vuosia. Hän täytti juuri 88 vuotta. 

Rukoilkaa Pattyn, Andrean ja Tineken puolesta. He asuvat Hollannissa ja kaipaavat Jumalan parantavan käden kosketusta. Kuulin juuri, että Tineke ei voi oikein hyvin. Rukoilkaa Tineken ja hänen sielunsa puolesta. Rukoilkaa Julian ja Victorin puolesta. Sveitsissä on kallis sisar, Paula, joka tarvitsee taivaallisen läpimurron. Tahdon lisätä myös Barryn ja Dalian, kalliit veljet, jotka asuvat Tiberiaksessa ja kärsivät sairaudesta ja kivusta. He tarvitsevat rukousta ja apua.

                      Tahtoisin lisätä listaamme erään rakkaan veljen. Hän on rakkaan suomalaisen Netivyaa tukevan perheen poika, Aaron Tani. Hänellä on diabetes. Aaronilla on perhe ja lapsia. Hän tarvitsee kiireesti rukouksiamme! Rukoilkaa Aaron Tanin puolesta.

                      Rukoilkaa Kiinassa asuvan kalliin sisaren, Zhou Wenrilanin puolesta. Rukoilkaa Intiassa, Chenaissa olevan pastori Isaacin puolesta. Hän tarvitsee parantumista munuaisviasta. 

                       Viekää rukouksin Herran eteen seuraavat veljet ja sisaret, jotka tarvitsevat Herran parantavan käden armollista kosketusta: George, Gary, Melanie ja Aaron Tani. Nancy Hook ja hänen perheensä tarvitsevat erityisrukouksen Donin terveyden puolesta ja heidän poikansa Aharonin tilan ja terveyden puolesta. Ja seurakuntamme jäsenet: Sarit, David S, Gabriela vanhempi, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuorempi Gabriela, Zvi D ja Batsheva ja Jonathan B ja hänen vaimonsa Aviva. Ja rakkaat sisaremme Laurel, Orna, Sima ja Aviva.  

                      Muistakaa erityisrukouksin yhtä kummipoikaani Herrassa, David B.A.ta .

                      Nämä eri puolella maailmaa asuvat veljet ja sisaret tarvitsevat rukoustanne, esirukouksianne ja parantumista: Paulo ja Noami, Marcelon vanhemmat Belo-Horizontessa, Brasiliassa, Curita Sensei, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä ja perheensä.

                      Rukoilkaa Hongkongissa olevien Louisan ja Tonyn puolesta. Muistakaa Goh-veljeämme ja hänen perhettään rukouksin.           Rukoilkaa sisar Christyn puolesta Koreassa ja veli Michael Knezevichin puolesta. Sulkekaa rukouksiinne Portugalissa asuva Ismael Alves ja Keniassa asuva Asher Gabriel.

Toivon kaikille teille, jotka seisotte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, parhaita Herran siunauksia ja Hänen kaikkien lupaustensa täyttymistä Hänen uskollisille lapsilleen.

Ne jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, ovat niitä, joita kutsutaan viisaiksi. Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme olemaan viisaita eikä tyhmiä. Paras on edessä!

Israelin Herra Jumala ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa!

Joseph Shulam

PS  2019-2020 Netivyah kalenteri on nyt saatavilla. Tilatkaa nyt, jotta saatte sen ajoissa ennen syksyn suuria juhlia.

PPS Vielä on tilaa Netivyan 40-vuotisjuhlakiertueella tämän vuoden marraskuussa. Tulkaa juhlimaan Jumalan armoa ja hyvyyttä kanssamme!