Valikko Sulje

Jerusalemin rukouslista 4.7.2019

Netivyah

Joseph Shulam, Mt.Juliet, Tennessee, USA

Tämän viikon Toorajakso on Parashat Chukat, 4 Mooses 19:1-22:1, Profeetoista Tuomarien kirja 11:1-23, ja Uudesta Testamentista Johannes 3:10-22.  Nämä suositukset lukea Tooraa sapattina eivät ole minun keksintöäni. Suosittelut tulevat apostoleilta, Apostolien teot 15:21:

”Onhan Mooseksella jo muinaisista ajoista asti julistajansa joka kaupungissa, kun häntä luetaan synagogissa jokaisena sapattina.

En voi korostaa kylliksi, miten tärkeää on, että jokainen Jeshuan opetuslapsi lukee säännöllisesti Jumalan Sanaa ja lukee joka vuosi Raamatun alusta loppuun. Jumalan sana on meidän elämämme tiekartta.  Se ohjaa ja neuvoo meitä, miten tulee elää ja mitä tulee tehdä ja minne historian tuulet vetävät meitä. Tasapuolinen Tooran, profeettojen ja UT:n lukeminen on perusta eräänlaiselle viikko viikolta etenevälle henkilökohtaiselle ilmoitukselle ja ilmestystiedolle.

Lukujaksomme Chukat Neljännestä Mooseksen kirjasta alkaa hyvin oudolla ja kiinnostavalla käskyllä:

”Herra puhui Moosekselle ja Aaronille: ´Tämä on säädös, jonka HERRA on antanut: Käske israelilaisten tuoda sinulle punainen, virheetön lehmä, jossa ei ole vammaa ja jonka niskaan    ei vielä ole pantu iestä.´”

Outoa tässä on se, että Aaronin ja papin piti saada punainen lehmä (hieho), ei valkoinen, ei täplikäs, ei ruskea, vaan punainen. Sellaisia lehmiä on olemassa, mutta ne ovat harvinaisia. Golanin kukkuloilla on yksi tietty maatila, jolla kasvatetaan näitä punaisia hiehoja. Koko lehmän täytyy olla väriltään punaisenruskea. Joukko ortodoksijuutalaisia antaa tälle Golanin kukkuloiden karjankasvattajalle runsaan korvauksen siitä, että hän tekee huolellista jalostustyötä, niin että syntyy täydellinen punainen hieho. En kyllä tiedä, miksi Jumala käskee Israelin lapsia hankkimaan sellaisen punaisen hiehon, mutta kiinnostavinta tässä on mielestäni se, kuinka UT käyttää tätä käskyä. Toorassa punaisen hiehon tuhka oli hyvin tärkeä, sillä ilman tuota tuhkaa spitaaliin sairastunutta ei voitu julistaa parantuneeksi sairaudestaan, eikä kuolleeseen ihmiseen tai eläimeen koskenutta voitu puhdistaa. Ihmiset, joita ei oltu puhdistettu saastaisuudestaan, eivät saaneet mennä temppeliin rukoilemaan tai uhraamaan uhreja. Tooran kaikkien puhtauslakien tähden oli hyvin tärkeää, että punaisen hiehon tuhkaa oli aina saatavilla. Mutta minun mielestäni tärkeintä on siis tänään se, miten UT suhtautuu tähän kysymykseen ja mikä on punaisen hiehon merkitys meidän suhteellemme Jumalaan ja Jeshuaan.

”Meillä on uhrialttari, josta ilmestysmajassa palvelevilla ei ole lupa syödä. Ylipappi vie eläinten veren syntien sovitukseksi kaikkeinpyhimpään, mutta eläinten ruhot poltetaan leirin ulkopuolella. Siksi myös Jeesus, pyhittääkseen kansan omalla verellään, kärsi portin ulkopuolella. Menkäämme siis hänen luokseen leirin ulkopuolelle hänen pilkkaansa kantaen. Eihän meillä täällä ole pysyvää kaupunkia, vaan tulevaa me etsimme. Uhratkaamme siis hänen kauttaan alati Jumalalle kiitosuhria, niiden huulten hedelmää, jotka tunnustavat hänen nimeään. Älkää unohtako tehdä hyvää ja jakaa omastanne, sillä sellaisiin uhreihin Jumala mieltyy” (Hepr.13:10-16, RK).

Lukekaa ylläoleva teksti huolellisesti. Mistä Heprealaiskirjeen kirjoittaja puhuu?

1.                   Alttari, josta uhrin uhranneet papit ja uhrin tuonut henkilö eivät saa syödä. Punainen hieho!

2.                   Noiden eläinten ruho poltettiin leirin ulkopuolella.

3.                   Ylipappi toi näiden uhrattujen eläinten veren pyhäkköön synnin sovitukseksi.

Toorassa on vain yksi sellainen uhri, PUNAINEN HIEHO!

Huomatkaa, mitä tekstissä sanotaan: ”Siksi myös Jeesus, pyhittääkseen kansan omalla verellään, kärsi portin ulkopuolella.”  Ristin ja ristiinnaulitsemisen paikka oli Jerusalemin kaupungin porttien ulkopuolella. Meitä, Messiaamme ja Pelastajamme Jeshuan opetuslapsia, kutsutaan myös menemään portin ulkopuolelle, leirin ulkopuolelle, kantamaan hänen pilkkaansa. Rakkaat veljet ja sisaret, tämä opetus on vastoin lähes kaikkea sitä, mitä kristittyjen evankelisessa leirissä tapahtuu. Suurin osa kristittyjen leiristä ei pyri kantamaan Jeshuan pilkkaa tai maksamaan Jeshuan seuraamisesta koituvaa hintaa. Useimmat evankelisten kristittyjen leiristä pyrkivät maailman kaltaisuuteen; he eivät halua kantaa Jeshuan seuraamisesta aiheutuvaa pilkkaa tai seuraamuksia. Musiikki, opetus ja psyykkinen valmennus tähtäävät maailmallisuuteen, enemmän maailmaa, enemmän maailman kaltaisuutta, suurta, näyttävää, rikasta, taloudellisesti menestyvää – sitä parasta, mitä MAAILMA pystyy tarjoamaan nyt ja heti nautittavaksi. 

Heprealaiskirje kirjoitettiin todennäköisesti juuri ennen Jerusalemin vuonna 70 AD tapahtunutta tuhoa. Tämän kirjeen saaneet juutalaiset olivat luopumaisillaan uskosta ja toivosta, ja Heprealaiskirjeen kirjoittaja kirjoittaa kirjeensä rohkaistakseen heitä olemaan luovuttamatta ja pitämään kiinni uskosta Jeshuaan. Kirjoittajan rohkaisu on jotain aivan toista kuin miten tänä päivänä toimisimme. Tänä päivänä keskiverto seurakunnan johtaja sanoisi ”no hätä”, kaikki on oikein hyvin, saatte takaisin sen, mitä syöjäsirkat ovat syöneet, saatte sen kaksinkertaisena, ravistettu, tiiviiksi painettu mitta, 100 % ja plus. Heprealaiskirjeen kirjoittaja sanoo meille: niin kuin Jeshua piti uhrata kaupungin porttien ulkopuolella, niin menkäämme mekin ulos Hänen kanssaan kaupungin portin ulkopuolelle, sillä porttien sisäpuolella ei ole mitään, mikä voisi pelastaa meidät eikä mitään, mikä voi antaa anteeksi syntimme, eikä mitään todellista tulevaisuutta. Johtopäätös on: ”Uhratkaamme siis Hänen kauttaan alati Jumalalle kiitosuhria, niiden huulten hedelmää, jotka tunnustavat Hänen nimeään.

Tänä päivänä elämme vuoden 70 AD tapahtumien – Jerusalemin tuhon – jälkimainingeissa.  Fyysistä Jerusalemia rakennetaan yhä uudestaan ja se kasvaa kasvamistaan. Jerusalemissa on ortodoksijuutalaisten synagogia, joiden rinnalla Herodes Suuren temppeli kalpenisi ja näyttäisi pieneltä. Muutamat näistä synagogista ovat niin loistokkaita ja rikkaita ja vauraita, että sanat eivät riitä sitä kuvaamaan. Rukoukseni on, että nuoremmat rabbit panisivat toimeen uudistuksen, Tooran ja profeettojen muinaisten polkujen ja hengen heräämisen. Hengen, joka sietäisi paremmin erilaisia ja muukalaisia ja panisi käytäntöön samanarvoisuuden sosiaaliset arvot Lain edessä, ja alkaisi huolehtia muukalaisista ja erilaisista.

Mitä tulee Israelissa oleviin Jeshuan opetuslapsiin – meidän kaikkien täytyy olla toisaalta halukkaita olemaan leirin ulkopuolella, siellä missä on pelastuksemme ja syntiemme anteeksianto, eli Jeshuassa ja Jeshuan kanssa. Toisaalta meidän täytyy olla keskellä leiriä edistämässä rauhaa, samanarvoisuutta ja laupeutta kaikkia kohtaan. Meidän täytyy pyrkiä rauhaan ja yhteyteen Israelissa olevien Jeshuan opetuslasten leirissä, ja harrastaa laupeutta ja ystävällisyyttä kaikkia kohtaan, niin juutalaisia kuin arabeja, maallistuneita ja ortodokseja ja ennen kaikkea leskiä ja orpoja kohtaan.

Suuri ryhmä Jeshuan juutalaisten opetuslasten johtohenkilöitä on tehnyt vahvan aloitteen kultaisen iän kodin rakentamiseksi vanhuksille. Niistä on suuri puute Israelissa. Haifassa on pieni koti iäkkäille uskoville, mutta se ei ole kyllin iso pystyäkseen vastaamaan Messiaan ruumiin tarpeisiin Israelissa. Pyytäisinkin teitä rukoilemaan tämän asian puolesta, ja hanketta vetävän Zvi Randlemanin puolesta. Koti olisi siunattu ja hyvin tarpeellinen palvelus Israelissa olevalle opetuslasten yhteisölle.

Ruby Little, jonka puolesta olemme rukoilleet, pyysi lisäämään seuraavan tiedotuksen hänestä tässä rukouslistassa. Rukoilkaa edelleen Rubyn terveyden puolesta ja että hän paranisi täydellisesti syövästä. ”Tasan vuosi sitten minulla diagnosoitiin non-Hodkinin follikulaarinen lymfooma. Jumalalle kiitos, kasvain on kutistunut 15,3 cm:stä 1,7:ään. Kasvainta yritetään estää tulemasta agressiiviseksi ja leviämästä Rituksimabilla, mutta en tahdo kestää sitä. Haluan ilmaista kiitollisuuteni ja kiittää teitä kaikista rukouksistanne puolestani.”

Marcia ja minä olemme nyt USAssa, Nashvillessä, jossa viivymme elokuun 8.päivään asti. Pyydän teitä rukoilemaan meidän molempien puolesta näillä matkoillamme ja kaiken kiireemme keskellä. Rukoilkaa meille terveyttä ja varjelusta, ja että Herra voisi käyttää meitä Kuningaskuntansa parhaaksi Israelissa ja kaikkialla maailmassa.

Tyttärentyttärellemme tehtiin nielurisaleikkaus, ja hän kaipaa vielä Jumalan käden kosketusta, että hän toipuisi hyvin leikkauksesta ja vapautuisi stressistä ja peloista. Rukoilkaa Noaamin ja Danan puolesta, nyt kun Noaam toipuu leikkauksestaan. Rukoilkaa myös Marcian vanhempien puolesta. He ovat vanhoja ja sairaita ja asuvat vuorilla, toisella puolella Tennesseetä. 

Israelin politiikka on yhtä sekaisin kuin ennenkin. Israel tarvitsee uskollisten kristittyjen esirukouksia: rukoilkaa Herran armoistuimen edessä Hänen lupaustensa täyttymistä ja Messias Jeshuan pikaista paluuta Jerusalemiin panemaan kaikki asiat kohdalleen ja perustamaan ikuisen Kuningaskuntansa! Tämä tulee tapahtumaan ilman demokraattisia vaaleja! Siitä tulee kaikkein suurenmoisin Kuningaskunta ja se on oleva ikuinen, ei edes tuloveroa eikä ostoskeskuksia. Kiitos ikuisuuden Herralle!

Rukoilkaa Kiinassa olevan Emma-sisaren puolesta ja lisätkää mukaan kallis sisar Deborah Ruth, joka asuu myöskin Beijingissä, Kiinassa. Eli Levi on palannut Bulgariaan. Hän voi paljon paremmin ja hänestä tuntuu että syöpä on parantunut.

Muistakaa Netivyaa rukouksissanne. Jumalaa, Jeshuaa ja Israelia rakastavat veljet ympäri maailmaa ovat muistaneet meitä lahjoituksin, ja uuden pakettiauton ostoon tarvittava summa on lähes koossa. Mutta lähes koossa ei ole tarpeeksi, Pyydämmekin niitä, jotka eivät ole vielä antaneet panostaan auton ostoon, kunnostautumaan ja auttamaan Netivyaa saaman auton. Auto on välttämätön ihmisten- niin nuorten kuin vanhempienkin –  kuljettamiseen ja HaMotzi-ruuanjakeluohjelman tavaroiden kuljetukseen. Tämä pakettiauto ei tule yksityiseen käyttöön, eikä vanha autokaan ollut yksityiskäytössä. Se palveli yhteisöä ja ruuanjakeluohjelmaa yli 15 vuotta.

Yrittäkää päästä mukaan Netivyan 40-vuotisjuhlakiertueelle ja seminaariin marraskuussa 2019. Siitä tulee epätavallinen ja runsassisältöinen, ja se sisältää paljon hyviä yllätyksiä osallistujille. Tämä matka on juhlamatka, ei mikään poliittinen tapahtuma. Se on ajatuksia antava, eikä mikään viihde-esitys.            Mukana on tietenkin myös viihdettä, ja erityisiä tapahtumia, toivottavasti jopa jokunen poliittinen henkilökin, mutta kaiken kaikkiaan juhlasta tulee erityinen. Siinä on kyse yhteydestä ja eri puolilta maailmaa tulevien veljiemme oksastamisesta Abrahamin siemeneen ja Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin maahan.

Pyydän teitä kaikkia rukoilemaan palavasti Anusimien Alijan ja paluun puolesta; hengellistä paluuta pois kristinuskon turmeltuneista suuntauksista takaisin Jumalan sanan puhtaille lähteille, ja fyysistä paluuta Alijan muodossa tänne esi-isiemme maahan, Siioniin, Jerusalemiin.

Ettehän unohda rukoilla perheeni puolesta, etenkin rakkaan vaimoni Marcian ja Danan ja Noaamin puolesta, ja Barryn, Bethin ja Joeyn puolesta, ja kaikkien tällä rukouslistalla olevien puolesta – että Jumalan kunnia tulisi esiin heidän elämässään ja heidän parantumisessaan.

Rukoilkaa Efimin lesken, Elena Litvakin puolesta ja sisar Altamiron puolesta Belo-Horizontessa. Veljemme Bob Weiner tarvitsee vielä rukouksiamme. Muistakaa rakasta veljeämme Jacob Damkania rukouksissanne. Rukoikaa tohtori Songin ja hänen rakkaan vaimonsa, tohtori Kimin puolesta. He ovat korealaisia veljiä, joita kunnioitan ja rakastan erityisesti. Muistakaa rukoilla myös muiden korealaisten veljien ja sisarten puolesta, jotka rakastavat Jumalaa ja Israelia ja tekevät työtä Israelin ja juutalaisen kansan pelastumisen hyväksi.

Rukoilkaa koko Abu-Eidin perheen puolesta. Rukoilkaa edelleen Huchin perheen Lion-vauvan puolesta DFW:ssä. Rukoilkaa erityisesti Ann Westin puolesta. Hän on 99-vuotias ja rukoilee edelleen joka päivä Israelin pelastusta. Liittäkää Annin poika Roger perheineen mukaan rukouksiinne.

Rukoilkaa Helsingissä olevan juutalaisen veljemme Hillelin puolesta, ja Keijon ja Salmen puolesta Nokialla, ja Tim Tuckerin, Anne-Mirjamin, Satu-Marian, Sini-Tuulian, Eveliinan, Anna-Maijan, Erkki ja Sirpa Murron ja Eva H:n puolesta. He ovat kaikki Suomesta.

Rukoilkaa rakkaan sisaremme Lean puolesta, joka matkustaa tällä viikolla Suomeen. Hän on niitä suomalaisia vapaaehtoisia, jotka tulivat Israeliin v 1973 sodan aikana, ja hän on palvellut juutalaista kansaa vapaaehtoisena sairaanhoitajana monia vuosia. Hän täytti juuri 88 vuotta. 

Rukoilkaa Pattyn, Andrean ja Tineken puolesta. He asuvat Hollannissa ja kaipaavat Jumalan parantavan käden kosketusta. Rukoilkaa Julian ja Victorin puolesta. Sveitsissä on kallis sisar, Paula, joka tarvitsee taivaallisen läpimurron. Tahdon lisätä myös Barryn ja Dalian, kalliit veljet, jotka asuvat Tiberiaksessa ja kärsivät sairaudesta ja kivusta. He tarvitsevat rukousta ja apua.

Rukoilkaa Kiinassa asuvan kalliin sisaren, Zhou Wenrilanin puolesta. Rukoilkaa Intiassa, Chenaissa olevan pastori Isaacin puolesta. Hän tarvitsee parantumista munuaisviasta. 

Viekää rukouksin Herran eteen seuraavat veljet ja sisaret, jotka tarvitsevat Herran parantavan käden armollista kosketusta: George, Gary, Melanie ja Aharon ja Nancy Hook.  Ja seurakuntamme jäsenet: Sarit, David S, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Zvi

D ja Batsheva ja Jonathan B ja hänen vaimonsa Aviva. Ja rakkaat sisaremme Laurel, Orna, Sima ja Aviva.  Muistakaa erityisrukouksella kummipoikaani David B.A.ta ja hänen perhettään ja etenkin  Elhanan ja Julie Davidin isää ja äitiä, rakkaita ystäviäni ja veljiäni. Muistakaa rukouksin koko perhettä.

Nämä eri puolella maailmaa asuvat veljet ja sisaret tarvitsevat rukoustanne, esirukouksianne ja parantumista: Paulo, Noami, Marcelon vanhemmat Belo-Horizontessa, Brasiliassa, Curita Sensei, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä ja perheensä.

Tämä rukouslista on hyvin erityinen, koska me emme rukoile vain fyysisesti sairaiden veljien ja sisarten puolesta. Me rukoilemme niiden terveiden veljien ja sisarten puolesta, jotka siunaavat Jumalan Kuningaskuntaa. Mutta he tarvitsevat sitä ekstraa ”sitä jotain” menestyäkseen ja ollakseen suuremmaksi siunaukseksi Herralle ja Hänen Kuningaskunnalleen.

Rukoilkaa Hongkongissa olevien Louisan ja Tonyn puolesta. Muistakaa Goh-veljeämme ja hänen perhettään rukouksin. Rukoilkaa sisar Christyn puolesta Koreassa ja veli Michael Knezevichin puolesta. Sulkekaa rukouksiinne Portugalissa asuva Ismael Alves ja Keniassa asuva Asher Gabriel.

Toivon kaikille teille, jotka seisotte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, parhaita Herran siunauksia ja Hänen kaikkien lupaustensa täyttymistä Hänen uskollisille lapsilleen.

Ne jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, ovat niitä, joita kutsutaan viisaiksi. Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme olemaan viisaita eikä tyhmiä. Paras on edessä!

Israelin Herra Jumala, ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa.

Joseph Shulam