Valikko Sulje

Jerusalemin rukouslista 5.9.2019

Netivyah

Joseph Shulam

Sapatin lukujakso Parashat Shoftim (Shoftim tarkoittaa ”tuomarit”) on Viidennestä Mooseksen kirjasta 16:18 – 21:9. Profeetoista viikon lukujakso on Jesaja 51:12 – 52:12, ja Uudesta testamentista luemme Johannes 1:19-27.

Tämän sapatin jakson yksi mielenkiintoa herättävä kohta on kysymys verikostosta. Verikostoteema alkaa jo Genesiksen toisesta kertomuksesta, kun Jumala sanoo Kainille:

Herra sanoi: ´Mitä oletkaan tehnyt! Veljesi veri huutaa minulle maasta. Nyt sinä olet kirottu, ja sinut karkotetaan tältä maalta, joka avasi suunsa ottamaan veljesi veren sinun kädestäsi” (Gen.4:10,11).

Maahan vuodatettu viaton veri on kostettava ikuisesti. Ennemmin tai myöhemmin Jumala pitää huolen siitä, että viaton veri kostetaan. Tämä on oikea periaate.

Joskus kuluu satoja, jopa tuhansia vuosia, ennen kuin viaton veri kostetaan, mutta sellaisten rikosten paras tuomari on historia itse (His story = Hänen tarinansa). Ja historia on todistanut, että ne jotka tappavan ihmisen, joutuvat lopulta maksamaan rikoksestaan tavalla tai toisella.

Nyt tässä Shoftim-jaksossamme täsmennetään ero harkitun murhan tehneen henkilön ja niiden välillä, jotka ovat tappaneet ihmisen vahingossa, ja laaditaan säännöt oikeuden toteuttamiseksi. Toora ei tuomitse ihmisiä silmät sidottuina, vaan Jumalan viisauden ja laupeuden silmillä katsoen.

Toorassa todetaan, että murhaa suunnitellutta ihmistä on kohdeltava seuraavalla tavalla:

Älä sääli häntä.  Poista viattoman veren velka Israelista, niin sinun käy hyvin” (5 Ms 19:13).

Jumalan Sana neuvoo meitä, että emme saa sääliä murhaajaa, vaan meidän tulee ”poistaa viattoman veren velka”. Tämä on suuri ongelma nykyajan läntisessä sivilisaatiossamme. Laki jättää vähemmälle huomiolle uhrien ja heidän perheensä tuskan ja kärsimyksen, ja kantaa huolta rikollisten oikeuksista ja pitää heidän puoliaan.

Vuosituhannen vaihteen tienoilla syntyneet sanovat nyt: ”Miten murhaajan surmaaminen voi sovittaa viattoman veren?” Nykyajan tuomarit tuntuvat kysyvän: ”Kuka on ”viaton” ihminen?” Uhri on jo kuollut, jäljellä on vain murhaaja, joka joutuu nyt kärsimään 10 tai 20 vuotta vankilassa päästäkseen sitten vapauteen. Auttakaamme tätä murhaajaraukkaa! Älkäämme kostako viatonta verta, jonka hän vuodatti maahan.

Jumalan Sana sanoo: ”Älä sääli häntä. Poista viattoman veren velka Israelista, niin sinun käy hyvin.” Tämä on Jumalan käsky Israelille.

Hyvät veljet ja sisaret, meistä ihmisistä on tullut yhtäkkiä niitä, jotka tiedämme, mikä on viisasta, vanhurskasta ja oikeudenmukaista ja oikein ihmiskunnalle, paremmin kuin Herra, joka loi maailman ja teki meidät Edenin tomusta ja suunsa henkäyksellä.

Herra, joka loi tämän maailman ja valitsi Israelin ja antoi meille Tooran, on Hän, joka puhuu Moosekselle ja Mooseksen kautta meille Israelille ja koko maailmalle. Toisin sanoen: puhdistakaa pois vuodatettu veri.

Viaton veri on koko Raamatun läpi kulkeva tärkeä teema. Niiden synnin, jotka vuodattavat viattoman veren, täytyy tulla sovitetuksi, ja jos me emme tee sitä tai voi tehdä sitä tänä päivänä, tietäkäämme, että Jumala Itse tuomitsee ja hankkii oikeuden vuodatetulle verelle, niin että meidän käy hyvin.

Huomaan, että tämä Jumalan Sanan teksti ei ole oikein poliittisesti korrekti nykymaailman silmissä ja korvissa. Jotkut ihmiset voivat sanoa, että Jumalan Sana on tässä ymmärrettävä kuvainnollisesti. Siihen asti kun murhaaja on vapaana eikä ole saatettu oikeuden eteen, on kuin murhatun veri olisi paljaana maan päällä.

Toisin sanoen, maa ei ota sitä vastaan, eikä veri siis ole peitetty [keksin tämän itse]. Veri, jota ei ole peitetty ja kostettu, huutaa kirousta murhaajalle ja ihmisten yhteisölle, ja kirous pysyy maan päällä kunnes veri kostetaan. Katsokaa seuraavia Jeshuan sanoja, jotka tuovat esiin tämän periaatteen:

Katso,minä lähetän teidän luoksenne profeettoja, viisaita miehiä ja kirjanoppineita. Toiset heistä te tapatte ja ristiinnaulitsette, toisia te ruoskitte synagogissanne ja vainoatte kaupungista kaupunkiin. Näin teidän päällenne tulee kaiki se vanhurskas veri, joka maan päällä on vuodatettu aina vanhurskaan Aabelin verestä Sakarjan, Berekjan pojan, vereen asti, hänen, jonka te tapoitte pyhäkön ja alttarin välillä. Totisesti minä sanon teille: kaikki tämä on tuleva tämän sukupolven päälle” (Matt.23:34-36).

Tämä teksti on mielenkiintoinen muutamasta eri näkökulmasta nähtynä. Mielenkiintoisimpia pointteja siinä on, että Matteuksen teksti puhuu tänään Sakarjan, Berekjan pojan, verestä. Berekjan poika Sakarja on se tunnettu Sakarja, joka kirjoitti Sakarjan kirjan, joka on VT:n viimeisiä profeettoja.

Mutta tämä Sakarja ei ole se Sakarja, joka murhattiin temppelin ja alttarin välillä. Temppelin ja alttarin välillä surmattu Sakarja on itse asissa Joojadan poika Sakarja. Tähän tarinaan Jeshua viittaa Matteus 23:34-35:ssä:

”Silloin Jumalan Henki puki voimalla Sakarjan, pappi Joojadan pojan, ja hän nousi korokkeelle kansan eteen ja sanoi: ´Näin sanoo Jumala: ´Miksi te rikotte Herran käskyt? Ette te silloin menesty. Koska olette hylänneet Herran, hänkin hylkää teidät.´ Mutta he tekivät salaliiton Sakarjaa vastaan ja kivittivät hänet kuoliaaksi kuninkaan käskystä temppelin esipihalla” (2 Aikak.24:20,21). 

Miten Matteus tuli kirjoittaneeksi väärästä Sakarjasta? Erehtyikö Jeshua ja sekoitti Sakarjat? Ei, Jeshua sanoi vain Sakarja. Muuan varhainen kääntäjä, kreikkalainen veli, joka ei tuntenut Raamattuaan oikein hyvin, mutta tunsi Sakarjan, Berekjan pojan, kirjan, ajatteli, että hänpä auttaa lukijaa ja kertoo, kenestä Sakarjasta Jeshua puhuu.

Kääntäjä kirjoitti käännöksensä viattomasti ja lisäsi kirjan kirjoittaneen kuuluisan Sakarjan nimen. Jeshua viittasi tähän toiseen Sakarjaan, joka mainitaan vain muutaman kerran Toisen Aikakirjan luvussa 24:20-21.

Kansa tappoi tämän Sakarjan temppelissä, temppelirakennuksen ja esipihalla olevan alttarin välillä. Huomatkaa seuraava jae:

Kuningas Jooas ei muistanut hyvyyttä, jota Sakarjan isä, Joojada, oli hänelle osoittanut, vaan surmautti Joojadan pojan. Tämä sanoi kuollessaan: ´Herra nähköön ja kostakoon´” (2 Aikak.24:22).

Huomatkaa, mitä hän sanoi kuollessaan temppelissä: ”Herra nähköön ja kostakoon!”

Juutalaisten historian mukaan Jumala kosti Joojadan pojan Sakarjan viattoman veren:

R. Hiya b. Abin sanoi R. Joshua b. Korhahin nimessä: Muuan vanha mies Jerusalemin asukkaiden joukosta kertoi minulle, että tässä Nebuzaradanin laaksossa vartioston päällikkö tappoi 211 lukemattoman suurta joukkoa ja Jerusalemissa hän tappoi 94 lukemattoman suurta joukkoa yhdellä kivellä, niin että heidän verensä virtasi ja yhtyi Sakarjan [Rashi: pappi Joojadan poika, jonka Juudan upseerit murhasivat temppelin esipihalla Jooasin käskystä, kun kansa kumartui maahan Jooasin edessä ja palvoi häntä jumalana] vereen toteuttaakseen sanat ”veriteko seuraa veritekoa” (Hoos.4:2). Hän näki Sakarjan veren pulppuavan lämpimänä ja kysyi mitä se oli. He sanoivat: Se on uhriverta, joka on kaadettu siihen. Hän tuotatti sitä verta itselleen, mutta se oli erilaista kuin muu veri. Hän sanoi silloin heille: Jos kerrotte minulle [totuuden], hyvä on, mutta jos ette, minä revin teidän lihanne rautakammoilla. He sanoivat: Mitä me voimme sanoa sinulle? Keskuudessamme oli profeetta, joka aina nuhteli meitä väärästä uskonnottomuudestamme, ja me nousimme häntä vastaan ja surmasimme hänet, ja moneen vuoteen hänen verensä ei ole päässyt rauhaan. Hän sanoi heille: Minä lepytän sen.  Hän kutsui koolle suuren Sanhedrinin ja pienen Sanhedrinin ja tappoi heidät hänen päälleen, mutta veri ei lakannut pulppuamasta. Sitten hän teurasti nuoret miehet ja naiset, mutta veri ei leppynyt.  Silloin hän sanoi: Sakarja, Sakarja, minä olen tappanut heistä parhaat; tahdotko että tuhoan heidät kaikki? Kun hän sanoi tämän hänelle, se pysähtyi. Nebuzaradan tunsi heti syyllisyyttä. Hän sanoi itselleen: Jos tämä on rangaistus yhden sielun tappamisesta, miten käykään minulle, joka olen tappanut sellaisia suuria määriä. Niin hän lähti pakoon ja lähetti asiakirjan taloonsa myydäkseen tavaransa ja hänestä tuli käännynnäinen” Gittin 57b.

Tämä katkelma juutalaisten historiasta osoittaa, että Asyyrian kuningas Nebuzaradan toteutti Jojaadan pojan Sakarjan kuollessaan sanomat sanat, kun hän tappoi niin monta nuorista papeista. Meidän kuuluu tietää yksi asia: Jumalan sana on elävä sana, ja Jumala pitää lupauksensa. Jos emme toimita oikeutta, Jumala toimittaa oikeuden. Aina.

Maailman on tiedettävä ja seurakunnan on tiedettävä, että Jumala sovittaa maailmassa ennen ja nyt vuodatetun viattoman veren. 

Herran laki eli Toora ei kuulu nykypäivän poliittiseen korrektiuteen. Herran Toora ja Hänen lupauksensa toteutuvat aina, myös tulevaisuudessa, ja meidän on hyvä tietää, että kukaan ei pääse pakenemaan Jumalan oikeudenmukaista tuomiota, ei tässä maailmassa eikä tuomiopäivän jälkeisessä ikuisuudessa. 

Rukoilkaa erään Israelissa ylipistossa opiskelevan korealaisen ystävän vaimon puolesta. Vaimon nimi on Rachel, Jingyung Lee. Hänellä on todettu rintasyöpä. Myös erään hyvän ystävän nuorella vaimolla nimeltään Hannah Yoshida, Kioton Glory seurakunnasta, on syöpä. Rukoilkaa kalliin sisaremme Tiz H:n puolesta. Hänelta on juuri leikattu syöpäkasvain ja hän saa nyt kemoterapiaa.

Rukoilkaa Ruby L:n puolesta joka saa nyt toistamiseen kemoterapiaa. Sisar Angela, Jumalan palvelija ja johtaja saa myös kemoterapiaa Taiwanilla.

Rukoilkaa parantumista ja uskokaa parantumisihmeeseen jokaisen kalliin veljen ja sisaren kohdalla, jotka kärsivät tästä kauheasta syöpävitsauksesta.

Muistakaa edelleen Sternin perhettä Jerusalemissa, Daavidia, Marthaa ja heidän poikaansa Danielia perheineen.

Tyttäremme Danah ja tyttärentyttäremme Noaam käyvät nyt läpi hyvin vaikeita aikoja Danan entiseen mieheen liittyen. Rukoilkaa myös pojanpoikamme Joseph Shulamin puolesta, samoin Barryn ja Bethin ja hänen vanhempiensa puolesta.

VaimoniMarcia lentää tänään Nashvillestä, Tennesseestä, Lontooseen ja Lontoosta Tel Aviviin. Rukoilkaa Marcian turvallisuuden puolesta ja että hänen lentonsa kotiin Israeliin olisi rauhallinen. Muistakaa rakasta vaimoani, Marciaa, rukouksissanne.

Israelin poliittinen näyttämö on kaaoksen vallassa tulevat kaksi viikkoa. Meillä toimitetaan toiset yleisvaalit. Nämä ovat toiset yleisvaalit yhden vuoden aikana. Nämä vaalit ovat hyvin tärkeät. Teidän rukouksenne Israelin tulevaisuuden puolesta ovat äärettömän tärkeitä.

Lähi-idän tilanteen muuttuessa päivittäin, ja radikaalien ainesten mellastaessa Iranin tukemana ja niiden tahojen tukemana, jotka vihaavat Israelia niin paljon, että suunnittelevat ja tukevat Israelin pyyhkimistä pois maailman kartalta, vain Jumala voi pelastaa Israelin. Ja Hän on luvannut, että Israel pelastuu, ei vain hengellisesti vaan myös kansakuntana, sillä niin kauan kuin aurinko paistaa päivällä ja kuu ja tähdet valaisevat yöllä, Jumala on edelleen Israelin Jumala.

Lukekaa Jeremia 31:31-37. Lukekaa tämä lyhyt tekstipätkä kokonaan nähdäksenne, miten tärkeä Israel on Jumalalle senkin jälkeen, kun Hän teki Uuden Liiton (testamentin) Poikansa, Veljemme ja Pelastajmme, Jeshua Messiaan kautta.

Rukoilkaa Kiinassa olevan Emma-sisaren puolesta ja lisätkää mukaan kallis sisar Deborah Ruth, joka asuu myöskin Beijingissä, Kiinassa. Liittäkää rukouksiinne kaikki veljemme ja sisaremme Kiinassa, jotka ovat Messiaan seuraajia. He joutuvat nyt käymään läpi vähemmän helppoja aikoja.

Yrittäkää päästä mukaan Netivyan 40-vuotisjuhlakiertueelle ja seminaariin marraskuussa 2019.  Tarkoituksemme on varata käyttöömme yksi suuri turistibussi, johon mahtuu 55 ihmistä. Tämä luku alkaa olla kohta täynnä, joten kehotan niitä, joita kiinnostaa tulla mukaan, ilmoittautumaan välittömästi ja suorittamaan tarvittavat maksut. Aika alkaa käydä vähiin, rakkaat veljet, jos haluaisitte olla mukana tänä hyvin erikoisena aikana Israelin maassa ja nauttia epätavallisista ja erikoisista tapahtumista, jotka innoittavat ja virvoittavat, rohkaisevat ja siunaavat teitä, ja joita Israelin maa ja Netivya teille tarjoavat, toimikaa nopeasti: ilmoittautukaa ja lähettäkää ennakkomaksunne mahdollisimman pian.

Pyydän teitä kaikkia rukoilemaan palavasti Anusimien Alijan ja paluun puolesta; hengellistä paluuta pois kristinuskon turmeltuneista suuntauksista takaisin Jumalan sanan puhtaille lähteille, ja fyysistä paluuta Alijan muodossa tänne esi-isiemme maahan, Siioniin, Jerusalemiin.

                      Rukoilkaa Efimin lesken, Elena Litvakin puolesta ja sisar Altamiron, tri Altamiron lesken, puolesta Belo-Horizontessa. Veljemme Bob Weiner tarvitsee vielä rukouksiamme. Muistakaa rakasta veljeämme Jacob Damkania rukouksissanne. 

                      Rukoikaa Koreassa olevien veljiemme ja sisartemme puolesta. Rukoilkaa KIBIn ja Israel Foorumin puolesta, ja monien Jumalan miesten ja naisten puolesta, jotka rakastavat Israelin Jumalaa ja Israelin Messiasta ja ovat rukoilleet Israelin puolesta niin monta vuotta ja tukeneet Israelissa tehtäviä  hyviä töitä. Nämä ovat suurenmoisia veljiä ja sisaria, jotka rakastavat Jumalaa ja Israelia. Rukoilen, että Herra vaikuttaisi sovinnon lastensa välillä ja yhdistäisi heidät yhtä tarkoitusta varten: rukoilemaan Israelin puolesta ja tukemaan Israelia ja varsinkin Israelissa olevia Messias Jeshuan juutalaisia opetuslapsia. Pyydän teitä rukoilemaan etenkin KIBIn hallituksen jäsenten puolesta, jotka ovat sijoittaneet elämänsä ja rahansa tähän pro-Israel järjestöön Koreassa.

                      Rukoilkaa koko Abu-Eidin perheen puolesta. Kallis sisar Svetlana, joka kuuluu Abu-Eidin perheeseen avioliiton kautta, oli pari päivää sitten vakavassa leikkauksessa. Muistakaa häntä rukouksissanne.

                       Tiz Huch, rakas sisaremme Dallasissa, Texasissa, saa kermoterapiaa. Rukoilkaa Tizin puolesta, älkääkä unohtako rukoilla hänen lapsenlapsensa Lionin puolesta. Lion on puolitoistavuotias ja saa myös kemoterapiaa.

                      Rukoilkaa erityisesti Ann Westin puolesta. Hän on 99-vuotias ja rukoilee edelleen joka päivä Israelin pelastusta. Liittäkää Annin poika Roger perheineen mukaan rukouksiinne.

                      Rukoilkaa Helsingissä olevan juutalaisen veljemme Hillelin puolesta, ja Keijon ja Salmen puolesta Nokialla, ja Tim Tuckerin, Anne-Mirjamin, Satu-Marian, Sini-Tuulian, Eveliinan, Anna-Maijan, Erkki ja Sirpa Murron ja Eva H:n puolesta. He ovat kaikki Suomesta.

                      Rukoilkaa rakkaan sisaremme Lean puolesta, joka on nyt Suomessa. Hän on niitä suomalaisia vapaaehtoisia, jotka tulivat Israeliin v 1973 sodan aikana, ja hän on palvellut juutalaista kansaa vapaaehtoisena sairaanhoitajana monia vuosia. Hän täytti juuri 88 vuotta. 

Rukoilkaa Pattyn, Andrean ja Tineken puolesta. He asuvat Hollannissa ja kaipaavat Jumalan parantavan käden kosketusta. Kuulin juuri, että Tineke ei voi oikein hyvin. Rukoilkaa Tineken ja hänen sielunsa puolesta. Rukoilkaa Julian ja Victorin puolesta. Sveitsissä on kallis sisar, Paula, joka tarvitsee taivaallisen läpimurron. Tahdon lisätä myös Barryn ja Dalian, kalliit veljet, jotka asuvat Tiberiaksessa ja kärsivät sairaudesta ja kivusta. He tarvitsevat rukousta ja apua.

                      Tahtoisin lisätä listaamme erään rakkaan veljen. Hän on rakkaan suomalaisen Netivyaa tukevan perheen poika, Aaron Tani. Hänellä on diabetes. Aaronilla on perhe ja lapsia. Hän tarvitsee kiireesti rukouksiamme! Rukoilkaa Aaron Tanin puolesta.

                      Rukoilkaa Kiinassa asuvan kalliin sisaren, Zhou Wenrilanin puolesta. Rukoilkaa Intiassa, Chenaissa olevan pastori Isaacin puolesta. Hän tarvitsee parantumista munuaisviasta. 

                       Viekää rukouksin Herran eteen seuraavat veljet ja sisaret, jotka tarvitsevat Herran parantavan käden armollista kosketusta: George, Gary, Melanie ja Aaron Tani. Nancy Hook ja hänen perheensä tarvitsevat erityisrukouksen Donin terveyden puolesta ja heidän poikansa Aharonin tilan ja terveyden puolesta. Ja seurakuntamme jäsenet: Sarit, David S, Gabriela vanhempi, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuorempi Gabriela, Zvi D ja Batsheva ja Jonathan B ja hänen vaimonsa Aviva. Ja rakkaat sisaremme Laurel, Orna, Sima ja Aviva.  

                      Muistakaa erityisrukouksin yhtä kummipoikaani Herrassa, David B.A.ta .

                      Nämä eri puolella maailmaa asuvat veljet ja sisaret tarvitsevat rukoustanne, esirukouksianne ja parantumista: Paulo ja Noami, Marcelon vanhemmat Belo-Horizontessa, Brasiliassa, Curita Sensei, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä ja perheensä.

                      Rukoilkaa Hongkongissa olevien Louisan ja Tonyn puolesta. Muistakaa Goh-veljeämme ja hänen perhettään rukouksin.           Rukoilkaa sisar Christyn puolesta Koreassa ja veli Michael Knezevichin puolesta. Sulkekaa rukouksiinne Portugalissa asuva Ismael Alves ja Keniassa asuva Asher Gabriel.

Toivon kaikille teille, jotka seisotte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, parhaita Herran siunauksia ja Hänen kaikkien lupaustensa täyttymistä Hänen uskollisille lapsilleen.

Ne jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, ovat niitä, joita kutsutaan viisaiksi. Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme olemaan viisaita eikä tyhmiä. Paras on edessä!

Israelin Herra Jumala ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa!

Joseph Shulam

PS  2019-2020 Netivyah kalenteri on nyt saatavilla. Tilatkaa nyt, jotta saatte sen ajoissa ennen syksyn suuria juhlia.

PPS Vielä on tilaa Netivyan 40-vuotisjuhlakiertueella tämän vuoden marraskuussa. Tulkaa juhlimaan Jumalan armoa ja hyvyyttä kanssamme!