Valikko Sulje

Jerusalemin rukouslista 7.11.2019

Netivyah

Joseph Shulam

Tämän viikon lukujakso on Lech Lecha 1. Mooseksen kirjasta 12:1-17:27, ja profeetoista luetaan synagogissa Jesaja 40:27-41:16. Uudesta testamentista luemme Heprealaiskirje 11:6-11.

Abrahamin tarina on yksi keskeisimmistä kertomuksista Jumalan Sanassa 1.Mooseksen kirjasta Ilmestyskirjaan. Abraham on henkilö, joka on vaikuttanut kokonaisvaltaisesti uskoomme Jumalaan ja Messiaaseen, 1.Mooses 12:1:n kertomuksen alusta aina Jumalan Sanan loppuun asti.

Kysymys, jota tahtoisin pohtia, on, mikä Abrahamissa teki hänestä niin keskeisen tekijän meidän uskossamme? Jumalan Sanassa? Ja Jumalan iankaikkisessa ihmiskunnan pelastussuunnitelmassa?

1. Tiedämme niin hyvin vähän Abrahamin juurista ja menneisyydestä. Mitä me tiedämme Abrahamista, ennen kuin Jumala kutsui hänet jättämään kotinsa, sukunsa, kansallisuutensa ja juurensa?

1.1     Ensimmäinen seikka, jonka huomaamme 1 Mooses 11:ssä Baabelin tornin luhistumisen jälkeen, on siinä oleva sukuhistoria, joka johtaa Naahorin, Abrahamin isän, syntymään, ja Abrahamin syntymään. Pyhä Henki katsoi tärkeäksi kertoa meille Abrahamin ja hänen isänsä syntymästä. Kaikille Raamatun sankareille ei ole annettu omaa lyhyttä sukuhistoriaansa. Kysymmekin, miksi oli tärkeää antaa meille tiedoksi sellaiset nimet kuin Peleg, Reu, Serug, Naahor ja Haaran. Abraham syntyi Syyriassa (Mesopotamiassa), Eufrat-virran lähettyvillä. Mesopotamia, Babylon, Ur ja Haaran olivat kaikki suuria sivistyksen keskuksia. Ur oli suuri kaupunki, verrattavissa New Yorkiin tai Mexiko Cityyn tai Sao Pauloon, Tokioon tai Beijingiin. Haaran oli myös suuri kaupunki ja kulttuurin keskus.

1.2.    Toisena seikkana tahtoisin tuoda esiin, että ennen Baabelin tornia ei ollut epäjumalanpalvelusta eikä kansakuntia.

*  epäjumalanpalvelus liittyy kansakuntien perustamiseen.

*   kansakunnat määritellään kielen, alueen ja kulttuurin mukaan.

*  kansakunnat ja pakanakansat mainittiin ensimmäisen kerran vasta 1. Mooses 10:ssä.

1.3.    Kolmas ainutlaatuinen piirre tässä Abrahamin tarinassa on, että Kanaaninmaa oli pahin paikka sivistyneessä maailmassa vuosien 1800 ja 1400 eKr välisenä aikana. Nykypäivänä monet vaikeuksissa olevat kansakunnat, kuten Syyria, Irak, Afganistan ja jotkut Afrikan maat, suuntaavat katseensa Eurooppaan muuttaakseen sinne ja sieltä vauraammille rannoille. Kanaaninmaa oli väylä Egyptiin. Kanaaninmaa oli Egyptin maakunta. Niin kuin 1.Mooseksen kertomuksista käy ilmi, Abraham ja Saara menivät alas Egyptiin, samoin Jaakob  ja hänen lapsensa menevät alas Egyptiin. Egypti, niin kuin Eurooppa nykyään, pysähdytti Euroopasta ja Aasiasta tulevan kansojen virran rajoilleen, melkein unohdettuun siirtokuntaansa Kanaaninmaahan.

*  Huomatkaa miten monia kansoja oli Kanaanin maassa Abrahamin aikoina: amorilaiset, kanaanilaiset, girgasilaiset, jebusilaiset, heettiläiset, perissiläiset ja filistealaiset.

*  Filistealaiset olivat lähtöisin Kreikasta, Kreetan saarelta.

*  Heettiläiset tulivat keski-Anatoliasta (nykypäivän Turkista).

*  Amorilaiset olivat lähtöisin läntisestä Vähä-Aasiasta ja pohjois-Syyriasta.

*  Girgasilaiset ovat salaperäisempiä; tiedämme että heitä oli Kanaanin maassa, Israelissa, aina Baabelin pakkosiirtolaisuuteen asti.  Jotkut ovat sitä mieltä, että he olivat lähtöisin keski-Aasiasta.

’  Jebusilaiset tulivat keski-Euroopasta, he olivat todennäköisesti slaavilaisia Balkanin tienoilta.

*  Perissiläisten oletetaan tulleen Kanaaninmaahan Persian pohjoispuolella olevilta alueilta, ehkä Georgiasta tai Usbekistanista.

*  Näiden Jordanin länsipuolella olevien kansojen lisäksi meillä on itäpuolella ammonilaiset, mooabilaiset, edomilaiset ja amalekilaiset, jotka olivat paimentolaiskansoja ilman erityistä omaa aluetta.

2.  Kanaanin alue oli vihonviimeinen paikka. Siksi Herra ei sano Abrahamille heti alussa, mihin Hän on lähettämässä häntä. ”Herra sanoi Abramille: ´Lähde maastasi, suvustasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan´” (1.Moos.11:1, RK). Herra sanoo Abrahamille ”siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan”. Toisin sanoen, en kerro sinulle, minne olet menossa; lähde matkaan ja minä ohjaan sinun kulkuasi. Tämän vuoksi Abrahamilta vaadittiin enemmän uskoa ja rohkeutta jättää maansa, sukunsa, talonsa, kulttuurinsa ja ystävänsä.  Olen varma, että Abraham kaikkien sivistyneitten ja varakkaitten ihmisten tavoin oli hyvin perillä siitä, millainen Kanaaninmaa oli hänen päivinään.

2.1. Abrahamilla ja Saaralla ei ollut kanaanilaisia palvelijoita. Heillä oli egyptiläinen palvelija Saaraa varten.  Abrahamilla oli vanha palvelijansa Elieser, joka oli tullut hänen kanssaan ”vanhasta maasta”.

2.2. Abrahamin, Saaran ja Lootin ja hänen perheensä kanssa tuli ainakin 318 miestä, jotka lähtivät Abrahamin kanssa ajamaan takaa viittä pohjoisen kuningasta, jotka olivat ottaneet vangiksi Lootin ja hänen perheensä Sodomasta. Jos Abrahamilla oli leirissään 318 yli 20-vuotiasta taistelukelpoista miestä, nämä miehet ovat olleet varmasti naimisissa ja jokaisella on voinut olla yksi lapsi. Tämä merkitsee, että Abrahamin leirissä on ollut lähes 1000 ihmistä.

2.3.  Mistä nämä ihmiset olivat lähtöisin? He olivat niitä, joita on kuvattu näin: ”Abram otti mukaan vaimonsa  Saarain, veljenpoikansa Lootin ja kaiken omaisuuden, jonka he olivat koonneet, sekä palvelijat, jotka he olivat hankkineet Haaranissa. He lähtivät kulkemaan kohti Kanaaninmaata ja saapuivat sinne”(12:5,RK).

                      * ”palvelijat, jotka he olivat hankkineet Haaranissa” tarkoittaa heprean kielellä ”evankelioida, tehdä lähetystyötä”.  Tämä on syy siihen, että Jaakob sanoo Abrahamista ja Iisakista näin: ”...enkeli, joka on lunastanut minut kaikesta pahasta, siunatkoon näitä nuorukaisia. Kutsuttakoon heitä minun nimelläni ja minun isieni Abrahamin ja Iisakin nimellä. Lisääntykööt he suuresti [suureksi joukoksi] keskellä maata” (1.Moos.48:16;RK). Heprean kielessä ”suuri joukko” tulee juuresta ”kalastaa”.  Sana ”va-igdu” tulee juuresta ”dag”, joka merkitsee ”kala”. Niin kuin kalat lisääntyvät moninkertaisesti ja laskevat tuhansittain mätiään, niin Abraham oli mestarievankelista, joka lisäsi moninverroin sieluja ja vei heidät mukanaan maahan, jonne Herra johdatti hänet, Kanaaninmaahan. Hän kalasti ihmisiä ja toi opetuslapsensa Haaranista Kanaaninmaahan. Hänen leirikuntansa oli niin valtava, etteivät he voineet asua Kanaaninmaan kaupungeissa. Leirin suuruuden tähden he leiriytyivät aina Hebronin, Beersheban ja Sikkemin kaupunkien ulkopuolelle.

Abraham oli mies, jonka Herra valitsi olemaan alkujuurena uskolle, joka on siunaukseksi maailman kaikille kansoille. Jeshua oli Abrahamin siemen, joka istutettiin Israelin kansaan ja Israelin maahan toteuttamaan se, mitä Herra oli luvannut Abrahamille.

Ei ole olemassa toista juutalaista tai rabbia, joka olisi levittänyt Tooraa ja profeettoja kaikkialle maailmaan, kuin Jeshua, Jumalan Poika, joka on tunnetuin juutalainen ja juutalaisten Kuningas kaikkialla maailmassa. Sen hyvän uutisen, joka luvattiin Abrahamille maan sukukuntia varten, levitti ja vei maan ääriin asti ristiinnaulittu juutalainen Jeshua.

Abraham on monien kansojen isä, ei geneettisesti, vaan uskon kautta Ainoaan Jumalaan, jota Abraham totteli, ja hänestä tuli isä, joka antaa määritelmän todelliselle uskolle Jumalaan: ”Lähde!”

Rukoilkaa edelleen Israelin valtion ja Israelin hallituksen puolesta. Tilanne Israelissa ei ole parantunut. Molemmat suuret puolueet ovat itsepäisiä. Herra Benjamin Netanyahun Likud ja Sinivalkoinen puolue pelaavat kumpikin likaista poliittista peliä. Ja tietenkin herra Netanyahu taistelee oman henkensä puolesta välttääkseen joutumasta vankilaan syytösten perusteella, joilla Israelin valtion valtakunnan syyttäjä häntä syyttää.

Pyydän teitä, Israelin ystävät, rukoilemaan tämän maan puolesta ja tämän valtion – ainoan juutalaisvaltion maan päällä – hallituksen puolesta. Tahdomme nähdä demokraattisen hallituksen paluun, joka on kansasta, kansan valitsema ja kansaa varten, kaikkia vähemmistöryhmiä varten. Tällaista hallitusta minä rukoilen Israelille. Rukoilkaa, että poliitikkomme heräisivät ja toimisivat maan hyväksi mieluummin kuin huolehtisivat omasta hyvästään. Rukoilkaa myös, että he havahtuisivat ja pääsisivät sopimukseen laajapohjaisesta hallituksesta, jossa on mukana mahdollisimman monta puoluetta.

Meitä uhataan päivittäin tuholla. Iran ja Turkin presidentti ovat niin täynnä vihaa; verta silmissään he julistavat, että Israelin loppu on lähellä. Me tarvitsemme Jumalan apua ja Jumalan väliintuloa.

Herra voi saada aikaan vaikkapa suuren maanjäristyksen, joka saa järkkymään kaikki Iranin ydinvoimalat ja sammuttaa heidän halunsa ydinaseisiin. Herralla on keinonsa murtaa Iranin ja Erdoganin (Turkin) syvä viha ja halu tuhota Israel.

Muistakaa, mitä Herra lupasi Abrahamille: ”Minä siunaan niitä, jotka siunaavat sinua, ja kiroan ne, jotka kiroavat sinua.” Ja mehän tiedämme, keitä ovat ne, jotka kiroavat Israelia ja vihaavat juutalaisia. Herrakin tietää, keitä he ovat!

Rukoilkaa erään Israelissa ylipistossa opiskelevan korealaisen ystävän vaimon puolesta. Vaimon nimi on Rachel, Jingyung Lee. Hänellä on todettu rintasyöpä. Myös erään hyvän ystävän nuorella vaimolla nimeltään Hannah Yoshida, Kioton Glory seurakunnasta, on syöpä. Rukoilkaa kalliin sisaremme Tiz H:n  puolesta. Hänelta on juuri leikattu syöpäkasvain ja hän saa nyt kemoterapiaa.

                      Ilana Avramov, New Yorkissa asuvan ensimmäisen serkkuni vaimo, leikattiin ja hän on jo kotona toipumassa Rukoilemme, että toipuminen etenee nopeasti eikä tarvita uusia toimia normaalin sädehoidon lisäksi, Herra, ei solumyrkkyjä!

Sain viestin siitä, että erään rakkaan veljen, Michael Schiffmanin, äiti on hyvin sairas ja hyvin vanha. Hän on nyt sairaalassa. Rukoilkaa kanssani Michael Schiffmanin äidin puolesta.

                      Rukoilkaa Ruby L:n puolesta. Hänellä on vielä edessään 9 kemoterapiajaksoa.  Hän miettii myöskin muuttamista palvelutaloon.Rukoilkaamme, että Ruby saisi voiman muuttaa ja pääsisi eroon liiasta ”kamasta” muuttaessaan talosta pieneen huoneistoon.

 Älkää unohtako rukoilla taiwanilaisen sisaren puolesta. Hän on Jumalan palvelija ja johtaja, ja saa myös kemoterapiaa Taiwanilla. Hänen nimensä on Angela.

Tyttäremme Danah ja tyttärentyttäremme Noaam käyvät nyt läpi hyvin vaikeita aikoja. Rukoilkaa myös pojanpoikamme Joseph Shulamin puolesta, samoin Barryn ja Bethin ja hänen vanhempiensa puolesta.

                      Muistakaa Marciaa rukouksin. Marcialla on vaikea diabetes ja nivelreuma, ja hän tarvitsee jatkuvaa Herran siunausta pystyäkseen tulemaan toimeen sairauksiensa kanssa. Ennen kaikkea hän tarvitsee Jumalan armoa ja parantavaa voimaa.

Rukoilkaa Kiinassa olevan Emma-sisaren puolesta ja lisätkää mukaan kalliit sisaret Deborah Ruth ja Lydia, jotka asuvat myöskin Beijingissä, Kiinassa. 

Netivyan 40-vuotisjuhlakiertue ja seminaari on ensi viikolla. Ohjelmaa on runsaasti ja se on erityislaatuista. Veljiä ja sisaria tulee kaikkialta maailmasta, Euroopasta, Amerikasta, etelä-Amerikasta ja Aasiasta ja tietysti Israelista.

Pyydän teitä kaikkia rukoilemaan palavasti Anusimien Alijan ja paluun puolesta; hengellistä paluuta pois kristinuskon turmeltuneista suuntauksista takaisin Jumalan sanan puhtaille lähteille, ja fyysistä paluuta Alijan muodossa tänne esi-isiemme maahan, Siioniin, Jerusalemiin.

Rukoikaa Koreassa olevien veljiemme ja sisartemme puolesta. Rukoilkaa KIBIn ja Israel Foorumin puolesta, ja monien Jumalan miesten ja naisten puolesta, jotka rakastavat Israelin Jumalaa ja Israelin Messiasta ja ovat rukoilleet Israelin puolesta niin monta vuotta ja tukeneet Israelissa tehtäviä  hyviä töitä. Nämä ovat suurenmoisia veljiä ja sisaria, jotka rakastavat Jumalaa ja Israelia. Rukoilen, että Herra vaikuttaisi sovinnon lastensa välillä ja yhdistäisi heidät yhtä tarkoitusta varten: rukoilemaan Israelin puolesta ja tukemaan Israelia ja varsinkin Israelissa olevia Messias Jeshuan juutalaisia opetuslapsia. Pyydän teitä rukoilemaan etenkin KIBIn hallituksen jäsenten puolesta, jotka ovat sijoittaneet elämänsä ja rahansa tähän pro-Israel järjestöön Koreassa.

Rukoilkaa koko Abu-Eidin perheen puolesta. Kallis sisar Svetlana, joka kuuluu Abu-Eidin perheeseen avioliiton kautta, oli pari päivää sitten vakavassa leikkauksessa. Muistakaa häntä rukouksissanne.

                       Tiz, rakas sisaremme Dallasissa, Texasissa, saa kemoterapiaa. Rukoilkaa Tizin puolesta, älkääkä unohtako rukoilla hänen lapsenlapsensa Lionin puolesta. Lion voi paljon paremmin, mutta rukouksenne ovat yhä tärkeitä jotta näemme pikku Lionin täydellisesti parantuneena. Sama koskee tietysti hänen isoäitiään Tiziä. 

                      Rukoilkaa erityisesti Ann Westin puolesta. Hän on 99-vuotias ja rukoilee edelleen joka päivä Israelin pelastusta. Liittäkää Annin poika Roger perheineen mukaan rukouksiinne.

                      Rukoilkaa Helsingissä olevan juutalaisen veljemme Hillelin puolesta, ja Keijon ja Salmen puolesta Nokialla, ja Tim Tuckerin, Anne-Mirjamin, Satu-Marian, Sini-Tuulian, Eveliinan, Erkki ja Sirpa Murron ja Eva H:n puolesta. He ovat kaikki Suomesta. 

Rukoilkaa Pattyn, Andrean ja Tineken puolesta. He asuvat Hollannissa ja kaipaavat Jumalan parantavan käden kosketusta. Kuulin juuri, että Tineke ei voi oikein hyvin. Rukoilkaa Tineken ja hänen sielunsa puolesta. 

Rukoilkaa Julian ja Victorin puolesta. Sveitsissä on kallis sisar, Paula, joka tarvitsee taivaallisen läpimurron. Tahdon lisätä myös Barryn ja Dalian, kalliit veljet, jotka asuvat Tiberiaksessa ja kärsivät sairaudesta ja kivusta. He tarvitsevat rukousta ja apua.

                      Tahtoisin lisätä listaamme erään rakkaan veljen. Hän on rakkaan suomalaisen Netivyaa tukevan perheen poika, Aaron Tani. Hänellä on diabetes. Aaronilla on perhe ja lapsia. Hän tarvitsee kiireesti rukouksiamme! Rukoilkaa Aaron Tanin puolesta.

                      Rukoilkaa Kiinassa asuvan kalliin sisaren, Zhou Wenrilanin puolesta. Rukoilkaa Intiassa, Chenaissa olevan pastori Isaacin puolesta. Hän tarvitsee parantumista munuaisviasta. 

                       Viekää rukouksin Herran eteen seuraavat veljet ja sisaret, jotka tarvitsevat Herran parantavan käden armollista kosketusta: George, Gary, Melanie. 

                      Rukoilkaa Don Hookin ja Nancyn puolesta yhä palavammin. Donille tehtiin munuaisleikkaus ja prognoosi onhyvä. Odotamme Nancya ja Donia palaamaan Israeliin heti kun mahdollista.

Ja seurakuntamme jäsenet tarvitsevat rukouksianne: Sarit, David S, Gabriela vanhempi, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuorempi Gabriela, Zvi D ja Batsheva ja Jonathan B ja hänen vaimonsa Aviva. Ja rakkaat sisaremme Laurel, Orna, Sima ja Aviva.  

                      Muistakaa erityisrukouksin yhtä kummipoikaani Herrassa, David B.A.ta .

Nämä eri puolella maailmaa asuvat veljet ja sisaret tarvitsevat rukoustanne, esirukouksianne ja parantumista: Paulo, Marcelon äiti kuoli äskettäin. Rukoilkaa Marcelon ja hänen isänsä ja hänen perheensä puolesta. Japanissa Curita Sensei, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä ja perheensä.

                      Rukoilen ja pyydän teitä rukoilemaan Louisan ja Tonyn puolesta. Muistakaa Goh-veljeämme ja hänen perhettään rukouksin. 

                      Rukoilkaa sisar Christyn puolesta Koreassa ja erityisesti myös tri Songin ja tri H.Kimin puolesta, ja Israel Forumin johtajien ja johtokunnan puolesta ja Soulissa olevan Onnuri seurakunnan puolesta, jotka rukoilevat meidän ja Israelin puolesta joka sapatti-aamu. 

                      Rukoilkaa veli Michael Knezevichin puolesta ja pyytäkää Herraa siunaamaan häntä terveydellä ja siunaamaan hänen perhettään ja liiketoimiaan.

           Sulkekaa rukouksiinne Portugalissa asuva Ismael Alves ja Keniassa asuva Asher Gabriel.

Rukoilkaa minunkin puolestani! Olen syönyt antibiootteja yli kolme kuukautta eikä jalkani ole vieläkään kunnossa. Torstaina, 7.11., menen erään Jerusalemin parhaimpiin kuuluvan ortopediaan erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Tapaan hänet yksityisesti, ja toivon saavani joitain vastauksia siihen, mitä jalassani tapahtuu ja mitä minun pitäisi tehdä saadakseni sen paremmaksi. Aavistelen, että tarvitaan ehkä leikkausta, mutta näkisin mieluummin Herran käden koskettavan jalkaani, jolloin parantuminen tapahtuu silmänräpäyksessä. Rukoilkaa tätä kanssani!

Toivon kaikille teille, jotka seisotte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, parhaita Herran siunauksia ja Hänen kaikkien lupaustensa täyttymistä Hänen uskollisille lapsilleen.

Ne jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, ovat niitä, joita kutsutaan viisaiksi. Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme olemaan viisaita eikä tyhmiä. Paras on edessä!

Israelin Herra Jumala ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa!

Joseph Shulam