Valikko Sulje

Lehtimajanjuhlan ainutlaatuinen historia ja symbolinen luonne

24.9.2018, Joseph Shulam.

Seurakuntamme nuoret miehet rakensivat ahkeroiden suuren lehtimajan rakennuksemme katolle. Tämä yhteisöllinen lehtimaja on n. 1300 neliöjalan suuruinen ja se peittää suurimman osan rakennuksemme katosta. Koko seurakuntamme ja monet vierailijat auttavat meitä juhlimaan ja muistamaan tätä tärkeää juhlaa vielä myöhemminkin. Lehtimajanjuhla (Sukkot) on yksi niistä kolmesta Jumalan määräämästä pyhiinvaellusjuhlasta. Lisäksi tiedämme Uudesta testamentista, että Jeshua ja hänen opetuslapsensa matkasivat myös Jerusalemiin tuona juhlan ajankohtana.

Miksi on tarpeellista viettää lehtimajanjuhlaa?

Miksi meitä käsketään rakentamaan tilapäinen maja? Mitä lehtimaja tarkalleen ottaen on? Se on tilapäinen rakennelma tehty mistä tahansa materiaaleista, joiden ei katsota olevan luonteeltaan pysyviä. Katon on määrä olla sellainen, että kirkkaan yön aikana voidaan nähdä tähdet sen lävitse. Seinät on tehtävä vaatteista tai faneerista, jostain sellaisesta, joka voidaan helposti purkaa. Ne historialliset olosuhteet joista tämä juhla muistuttaa, ovat ne 40 vuotta, jotka israelilaiset vaelsivat Siinain erämaassa. Toinen näkökulma liittyen tähän määräaikana vietettävään juhlaan on se, että juhlaa vietetään satokauden lopussa, mikä tarkoittaa sitä, että taloudellisesti silloin on turvattu tilanne. Olisi ollut helppoa ajatella, että nyt on turvattu olo, kun sadonkorjuun jälkeen voidaan myydä maan tuotteita; kuitenkin juuri tuona hetkenä Jumala käskee jokaista israelilaista menemään ulos linnoistaan asumaan yhden viikon ajan tilapäisessä, epämukavassa asumuksessa.

Tilapäinen asumus saa kaikki olemaan yhdenvertaisia

Lehtimaja tekee yhdenvertaisiksi kaikki ihmiset riippumatta heidän taustastaan tai varallisuudestaan. Jokapäiväisessä elämässä havaitsemme, että jotkut yksilöt ovat rikkaita, ja he asuvat palatseissa. Kun taas toiset ovat köyhiä, ja he elävät hökkelissä kaiken aikaa. Mutta lehtimajanjuhlan aikaan jokainen elää yhdenvertaisena eikä ole sen paremmin rikasta kuin köyhää yhden viikon aikana kokonaisen vuoden kierrossa. Tätä ei pidä ottaa kevyesti, sillä useimmat ihmiset kätkevät todellisen itsensä ja identiteettinsä kotiensa seinien taakse.

Neljän lajin kuvaaminen

Tilapäisen asumuksen lisäksi lehtimajan juhlaan liittyy myös neljä lajia. Niihin kuuluvat palmupuu, joka maistuu mutta ei tuoksu, paju, joka ei maistu eikä tuoksu, sitrushedelmä, joka sekä maistuu että tuoksuu, ja viimeksi myrtti, joka tuoksuu mutta ei maistu. Vain kun nämä neljä lajia pannaan yhteen, voidaan nauttia sekä tuoksusta että mausta. Lyhyesti: yhteisön yhteys on yksi tämän juhlan pääsanomista. 

Lehtimajanjuhla korostaa vieraanvaraisuuden tärkeää merkitystä

Joka ilta lehtimajanjuhlassa juutalaiset pitävät symbolisesti vieraanaan aina uutta vierasta: Ensimmäisenä iltana on Aabraham, toisena Iisak, kolmantena Jaakob, seuraavina Mooses, Aaron, kuningas Daavid ja lopulta Messias. Yhdy kanssamme viettämään lehtimajanjuhlaa ja ole kanssamme rukouksessa Israelin ja juutalaisen kansan pelastuksen puolesta.