Site icon Israel-Apu ry

Jerusalemin rukouslista 28.5.2020

Netivyah

Joseph Shulam, Jerusalem, Israel

Tämä ilta on helluntain aattoilta kaikille juutalaisille. Perjantai 29.5.2020 on helluntaipäivä. Se on omerin laskennan päätepiste. Toora käskee Israelia laskemaan 50 päivää pääsiäisestä. Pääsiäisenä aloitetaan vehnänkorjuu, ja se päättyy helluntaina.  Pääsiäisen ja helluntain välissä on 50 päivää. Helluntai on myös Tooran antamisen päivä Siinainvuorella. Se on myös päivä, jolloin Jeremia 31:31-37 täyttyi.

Se on myös profeetta Jooelin profetian täyttymisen päivä. Helluntai on siis yksi niistä kolmesta juhlapäivästä (Jumalan määräajoista) joina israelilaisia käskettiin tulemaan ylös Jerusalemiin ja tuomaan maan ensihedelmät. Tooran lukujakso on sapattina Parashat Nasso, 4. Moos. 4:21-7:89. Haftara (profeetoista) on Tuom. 13:2-25, ja Uudesta testamentista Ap. Teot 21:17-28.

Kaikki nämä tulevan sapatin lukujaksot ovat hyvin tärkeitä, ja ne liittyvät kaikki toinen toisiinsa. Luettehan Raamattua! Mikään ei voi korvata sitä, että luette itse Jumalan sanaa. Ei ole sellaista saarnaajaa tai pastoria tai nykyajan ”profeettaa”, joka voisi antaa teille sellaista, mitä Jumalan selvä sana voi antaa opetukseksi, oppaaksi, ohjeeksi, kasvatukseksi ja innoitukseksi.

Pyydän teitä rukoilemaan johtajienne ja meidänkin johtajiemme puolesta. Voitte sanoa, miksi meidän pitäisi rukoilla johtajiemme puolesta…? Minäpä vastaan. Kun Paavali antoi tämän käskyn Rooman seurakunnalle ja kun Jeshua sanoi opetuslapsilleen Israelin maassa: ”Antakaa keisarille mitä keisarille kuuluu”, tämä keisari Roomassa oli Tiberius, joka hallitsi 14 -37 jKr. Jeshuan koko palvelutyö Israelin maassa osui Tiberiuksen hallintokaudelle, ja Tiberius ei ollut kasvissyöjä. Hän oli epävarma hallitsija ja niin kauan kuin hänen äitinsä Livia oli elossa, äiti hallitsi poikaansa. Kun Livia kuoli, Tiberius määräsi muutamia ystävistään ja kenraaleistaan, nimenomaan Germanicuksen ja muita, teloitettaviksi.

Eli kun Paavali käski meitä rukoilemaan johtajiemme puolesta, johtaja ei ollut mikään pyhimys. Itse asiassa herra Benjamin Netanyahua voitaisiin pitää pyhimyksenä Rooman keisareihin verrattuna. Joten kyllä, me rukoilemme Benjamin Netanyahun puolesta ja me rukoilemme, että Israelin oikeuslaitos toteaa hänet syyttömäksi ja väärin perustein syytetyksi. Näin hän vakuuttaa, kunnes toisin todistetaan, ja minä toivon että hänen vakuutuksensa on totuus.

Rukoilen myös USAn ja Brasilian hallitusten puolesta, koska meillä on siellä veljiä ja ystäviä. Toivomme molemmille maille siunausta ja menestystä.                    Rukoilkaa Donald Trumpin ja hänen hallintonsa puolesta, kun he joutuvat selviämään tämän pandemian kanssa, joka on vaatinut joko useita satoja tuhansia kuolonuhreja maailmassa. Maailman talouselämälle koituva vahinko voi koitua surmaksi vielä useammille nälän ja taloudellisen vararikon johdosta. Maailma tarvitsee apua Jumalaltamme, joka on ainoa elävä Jumala joka voi auttaa maailmanlaajuisesti…

Palatkaamme tämän sapatin lukujaksoihin. Kaikki ovat mielenkiintoisia ja meille hyväksi lukea ja tietää. Mutta en voi olla kirjoittamatta teille Simsonista ja Ap.tekojen 21:17-28.sta. Simsonin tarina on hyvin tunnettu ja tarina teki tietysti Delilasta kuuluisan.

Jumalan sanassa ei ole sattumia. Jokainen yksityiskohta on tärkeä, ja tässä tarinassa meillä on ensimmäinen tapaus, jossa ihminen valitaan jo ennen syntymäänsä ja hänelle annetaan jumalallinen tehtävä toimia Israelin tuomarina ja vapauttaa Israel filistealaisten ikeestä.

Huomatkaa, että Daanin heimolle annettiin alue, joka ulottui länsirajaltaan Välimeren rannikolta Juudean vuoriseutuun rajoittuvaan alavaan kukkulamaastoon idässä.

Simsonin alue oli siellä, missä Beit Shemeshin kaupunki oli ja on vieläkin. Hänen syntymäpaikkansa Soran ja Eshtaolin väissä oli yhden Israelin tärkeimpien valtateiden varrella.  Se oli sen valtatien varrella, joka yhdisti Jaffan Jerusalemiin ja Jerusalemin Ammaniin toisella puolella Jordania.

Juuri tämä valtatie teki Jaffasta, Jerusalemista ja Jerikosta niin tärkeitä. Tämä valtatie oli kiertotie Via Marikselle (Meren valtatie) ja Kuninkaan valtatielle Jordanin toisella puolella. Nämä kaksi valtatietä, Meren valtatie ja Kuninkaan valtatie, olivat tuohon aikaan tärkeimmät valtatiet maailmassa. Ne yhdistivät toisiinsa kolme mannerta ja kaksi suurta valtakuntaa, Egyptin ja Assyyrian (Babylonian).

Filistealaiset tulivat tälle alueelle Kreetan saarelta (katso Aamos 9:7-11).  He tulivat valloittamaan Egyptiä, mutta Egypti oli heille liian vahva vastustaja, ja he asettuivat asumaan Egyptistä pohjoiseen Välimeren rannikolle Gazan ja Jaffan väliin.

Tämä on syy siihen, että Daan ei pystynyt pitämään itsellään Jumalan heille antamaa aluetta, vaan heidän täytyi siirtyä pohjoiseen ja ottaa itselleen Laaiksen kaupunki kolmen joen maassa Hermonin vuoren juurella. Aluetta kutsutaan nykyään Daaniksi.

Jumala oli siis kutsunut ja valmistanut Simsonin vapauttamaan heimonsa sortajiensa, filistealaisten, käsistä.  Simsonkaan ei pitänyt saamastaan tehtävästä, kuten Joona hänen jälkeensä. Simson piti noista vaaleaihoisista, hyvännäköisistä, iloisista Delilan kaltaisista naisista. Se koitui hänen turmiokseen. Delila oli hänen pakopaikkansa.

Filistealaisilla oli käytössään paljon kehittyneempi teknologia, nopeammat tietokoneet ja nopeammat naiset. Daanin heimo alankomaillaan oli maanviljelijöitä ja ”maalaistolloja” Simsonin kaltaisen vahvan ja hyvännäköisen miehen silmissä. Hän ei siis pitänyt jumalallisesta kutsustaan ja yritti paeta sitä.

Kertomuksen pointti on sama kuin profeetta Joonan kohdalla, että kun Jumala painaa sormensa ihmisen päälle, kutsuu hänet ja varustaa hänet erikoislahjoilla ja välineillä, joiden avulla homma hoituu, Hän pitää kyllä huolen, että ihminen toimittaa tehtävänsä tavalla tai toisella. Jumala on käyttävä kutsumaansa viemään annetun tehtävän päätökseen joko kunniassa tai kurjuudessa.

Käsittääkseni amerikkalaiset eivät pidä tällaisesta asenteesta, mutta älkää minua vastaan purnatko, purnatkaa Jumalaa vastaan. Minä uskon, että meillä on vapaa tahto, enkä usko ennaltamäärämisoppiin enkä John Calviniin, mutta uskon, että Jumala kutsuu ihmisiä ja antaa heille elämän ja tarvittavat välineet kutsumuksensa täyttämiseen.

Tavalla tai toisella he lopulta suorittavat sen tehtävän, jonka Luoja antoi heille jo heidän syntyessään. Tämä on hyvin yksinkertaistettu opetus paljon monimutkaisemmasta tilanteesta. Mutta tämä on rukouslista, jonka puitteissa voi olla vain vähän opetusta.

Apostolien tekojen 21:17-28 on myös kiehtova ja tärkeä jakso, johon kristityt eivät jostain syystä kiinnitä juurikaan huomiota. Paavali on matkalla Jerusalemiin helluntaijuhlille. Hän tuo muassaan ensihedelmät työstään Messias Jeshuan palvelijana pakanoiden keskuudessa. Paavalin kanssa saapuu 7 pakanakansoihin kuuluvaa miestä, jotka hän on johdattanut Herran yhteyteen ja opetuslapseuttanut. Paavali tuo mukanaan myös rahat, jotka hän on koonnut Vähän Aasian (nyky-Turkin) seurakunnilta ja Kreikasta.  Paavalin kaikissa kirjeissä mainitaan hänen varjojen keruustaan. Joskus, kuten Room. 15:25-27:ssä, Paavali on hyvin rohkea ja sanoo:

Nyt kuitenkin matkustan Jerusalemiin viemään avustusta pyhille, sillä Makedonia ja Akhaia ovat halunneet suorittaa keräyksen niille Jerusalemin pyhille, jotka ovat köyhiä. Tämän he ovat nähneet hyväksi ja ovatkin sen heille velkaa. Jos kerran pakanat ovat tulleet osallisiksi heidän hengellisistä aarteistaan, niin he puolestaan ovat velvollisia auttamaan näitä aineellisella hyvällä” (Room. 15:25-27, RK).

Huomatkaa, että Paavali on hyvin tiukka Rooman seurakunnalle sanoessaan, että pakanat ovat velvollisia auttamaan juutalaisia veljiään Jerusalemissa. 1. Kor. 16:1-3:ssa Paavali puhuu pehmeämmin, mutta on selvää, että hän kerää varoja. 2. Kor 8-9:ssä Paavali puhuu taas rohkeammin ja on vaativampi varjojen keruussaan.

Keräämiensä varojen perille toimittamisesta Paavali antoi valan Korintin ulkopuolella, että hän viettäisi ehdottomasti seuraavaa juhlaa Jerusalemissa. Hän saapuu Jerusalemiin ja menee temppeliin. Näin hän sanoo valtaapitäville:

Monien vuosien jälkeen tulin tuomaan almuja kansalleni ja toimittamaan uhreja. Näitä toimittaessani muutamat Aasiasta tulleet juutalaiset tapasivat minut puhdistautuneena temppelialueella. Ei ollut mitään väentungosta eikä meteliä” (Ap. t. 24;17,18, RK).

Paavalin Jerusalemin köyhille keräämät varat oli annettu ”kansalleni”. Tämä merkitsee, että Paavalille Jerusalemin pyhiä eivät olleet vain Jeshuan opetuslapset vaan ”kansani”.

Tämä on tärkeä pointti, jota kannattaa tutkia. Se on erityisen tärkeä Ap. t. 21:17-28:n valossa. Huomatkaa, mikä oli tilanne Jeshuan juutalaisten opetuslasten seurakunnassa Jerusalemissa.

Jeshuan veli Jaakob tulee tapaamaan Paavalia ja hänen seuralaisiaan, kun he saapuvat Jerusalemiin. Paavali kertoo Jaakobille, kuinka Herra on siunannut hänen palvelutyötään pakanoiden parissa ja Jaakob ja Jerusalemin seurakunnan vanhimmat vastaavat Paavalille:

Seuraavana päivänä Paavali lähti meidän kanssamme Jaakobin luo, ja kaikki vanhimmat saapuivat paikalle. Kun Paavali oli tervehtinyt heitä, hän kertoi kohta kohdalta kaiken, mitä Jumala hänen palvelutehtävänsä kautta oli tehnyt pakanoiden keskuudessa. Sen kuultuaan he ylistivät Jumalaa ja sanoivat Paavalille: ´Veli, sinä näet, että juutalaisia on tullut uskoon kymmenintuhansin, ja he kaikki ovat lainkiivailijoita´” (Ap. t. 21:18-20, RK).

Tähän päättyi Paavalin aktiivinen palvelutyö pakanoiden keskuudessa. Muutama päivä myöhemmin hänet vietiin Jerusalemista Kesareaan meren rannalla ja siellä hän oli kaksi vuotta kotiarestissa, sieltä hän meni Roomaan ja kuoli Roomassa n. 66 jKr.

Jerusalemissa oli kymmeniä tuhansia juutalaisia, jotka uskoivat Jeshuaan ja joista oli tullut Hänen opetuslapsiaan ja jotka olivat kaikki lainkiivailijoita. En ole koskaan kuullut missään ainuttakaan saarnaa tästä tekstistä.

Jos ajattelette tätä tekstiä ja otatte sen vakavissanne, käsityksenne Uuden testamentin seurakunnasta on muututtava sellaiseksi, että siihen sisältyy, että juutalaiset veljennekin voivat tulla uskoviksi ja  olla lainkiivailijoita, ja että siunaatte heitä, jos he ovat päättäneet tehdä niin silloin tai päättävät tehdä niin nyt.

Älkää tuomitko heitä, eivätkä hekään saa tuomita ei-juutalaisia veljiään ja sisariaan. Meillä on Room. 14, joka opettaa tätä, ja meillä on myös Kol. 2:16,17, joka opettaa samoin. Rooman kirkon perintö on aiheuttanut sellaisen juovan ja esteen, että juutalaisten on vaikea ottaa vastaan Jeshuaa, juutalaisten kuningasta

Rukoilkaa edelleen Marcian terveyden , muistin, diabeteksen ja nivelreuman puolesta…

Tyttäremme Danah tarvitsee rukousta tilanteensa puolesta, samoin Noaam, tyttärentyttäremme. Muistakaa Danaa ja Noaamia rukouksissanne. 

Rukoilkaa kalliin brasilialaisen sisaremme Michelle O:n puolesta.

Kiitos rukouksistanne hyvän ystävämme herra Shukrey Lawrencen puolesta. Suruksemme joudumme ilmoittamaan, että hän ei ole enää keskuudessamme. Herra otti hänet kotiin. Rukoilkaa hänen perheensä puolesta, ja sen perinnön puolesta, jonka hän on jättänyt perheelleen ja ystävilleen, että se menestyisi ja kantaisi hedelmää.

Liittäkää rukouksiinne eritysrukous seuraavien veljien ja sisarten puolesta, jotka kaipaavat Jumalan puuttumista heidän asioihinsa: Angela I, Rachel ja Daniel, veli ja sisar, jotka tarvitsevat työtä ja tunne-elämän eheytymistä.  Tony B, ja Aries Franklin Mayers Sr. Muistakaa Nancy ja Don Hook, Rachel-Jingyung Lee, Hannah Yoshida Kiotosta ja tri Yuizawa, Tiz H, Lion H, Ilana Avrahamov, Michael Shiffman, RubyL ja Angela Taiwanilta.

Maailma ja miljoonat ihmiset, jotka kamppailevat koronaviruksen kourissa ja sadat tuhannet perheet, jotka ovat menettäneet rakkaitaan tälle raamatullisten mittojen rutolle. Meidän tulee olla myös kiitollisia, että on maita, kuten Israel, joissa palaillaan jo normaaliin varotoimenpiteitä noudattaen.

Muistakaa David Sterniä ja hänen perhettään, Davidin terveysongelmien vuoksi. Rukoilkaa myös Daniel Sterin ja hänen perheensä puolesta. Ajat ovat raskaat Sternin perheelle. Meidän täytyy nostaa heitä Kaikkivaltiaan Jumalan armoistuimen eteen. Rukoilkaa myös minun perheeni puolesta: Marcia, Danah, Noaam, Barry, Beth ja Joey Shulam. Marcian äiti June Saunders. Kuulin Ann Westin pojalta, että Ann West on nyt 100 vuotta vanha ja yhä terävä ja vahva. Muistakaa Ann Westiä. 

Um Mahmud Abu-Eid ja Jimmy Abu-Eid ja hänen perheensä, Keijo ja Salme, rakkaat veljemme Suomessa, Tim Tucker, Satu-Maria, Sini-Tuulia, Eveliina, Erkki ja Sirpa Murto, Eva H., Patty, Andrea, Julia ja Victor, ja Aaron Tani. 

Rukoilemme eri puolilla maailmaa olevien puolesta: Zhou Wenrilan, Paulo, Marcelo ja hänen isänsä, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä pastori Ohara. George, Gary, Melanie, Sarit, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Zvi D. Ja Batsheva, Jonathan B ja hänen vaimonsa Aviva ja heidän uusi vauvansa, pastori Isaac Chennaissa Intiassa, ja Louisa ja Tony Hongkongissa.

Pitäkää rukoustanne kuin äänen antona Taivaan uurnaan jokaisen veljen ja sisaren hyväksi, jonka puolesta rukoilette. Armon ja suosion sana Kaikkivaltiaan armoistuimen edessä kuuluu näiden veljien ja sisarten hyväksi kaikkialta maailmasta.

Rukoilkaa niiden puolesta, jotka tarvitsevat vähän enemmän Taivaan Isämme siunausta ja armoa elämässään ja liiketoimissaan: Deborah Ruth, Lydia, Sima, Laurel S., Naomi, Orna, David S., Daniel, Ayla, Hillel, Elhanan, Tony, tri Song, Michael Knezevich, Ismael Alves,  Asher Gabriel, M. Ahuva, ja 90-vuotias Dov H.

Sunnuntaiaamuna alkaa pääministerimme oikeudenkäynti. Häntä vastaan on nostettu kolme vakavaa syytettä. En ole ollenkaan iloinen siitä että tällaista tapahtuu Israelissa, mutta rukoilen, että  meidän oikeusjärjestelmässämme toteutuu todellinen oikeus ja vanhurskaus. Totuuden täytyy tulla julki, eikä minua kiinnosta, että Israelin toinen pääministeri joutuu vankilaan. Meillä on ollut vankilassa yksi presidentti, yksi valtionvarainministeri, yksi sisäministeri ja yksi parlamentin jäsen. Jo riittää! 

Koronavirus uhkaa maailman taloutta lamalla ja laskusuhdanteella. Muutamat tärkeistä tukijoistamme ovat jo vähentäneet tukeaan meille. He eivät ole menetelleet näin vain Netivyan kohdalla, vaan kaikkien tukemiensa palvelutöiden kohdalla, joita on paljon. 

Tahtoisin pyytää teitä ensin rukoilemaan, mikä on teidän osuutenne Netivyah Raamatun Opetusjärjestön tukemisessa. Toiseksi tahtoisin teidän, jotka seisotte rinnallamme rukouksin ja taloudellisesti tukien, tekemään parhaanne pysyäksenne edelleen kanssamme. Ymmärrämme, että ajat voivat olla kovat vielä monta vuotta, mutta ymmärrämme myös, että Jumala on valinnut teidät ja siunannut teitä juuri tällaista aikaa varten.

Toivotan teille kaikille, jotka pysytte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, Herran parhaimpia siunauksia ja kaikkien Hänen lupaustensa toteutumista Hänen uskollisille lapsilleen. Niitä, jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, kutsutaan viisaiksi! Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa, mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme kaikki olemaan aina viisaita eikä koskaan tyhmiä. Paras on edessä!

Israelin Herra Jumala ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa.

Joseph Shulam

Exit mobile version