
Hillel II kalenteri ja Tooran kaksoisjaksot
11.3.2019, Jared Abram Seltzer
Tavallisesti viikoittaiset Toora-jaksot (parashot) Vayakhel and Pekudei liitetään yhteen yhdeksi ainoaksi lukukappaleeksi. Aika ajoin, kuten tänä vuonna, ne on kuitenkin erotettu, koska on heprealainen karkausvuosi. Toisin kuin gregoriaanisessa siviilikalenterissa, jossa lisätään helmikuun 29. päivä joka neljäs vuosi (paitsi niinä vuosina, jotka ovat jaollisia 100:lla mutta ei 400:lla), karkausvuotena heprealaisessa kalenterissa lisätään kolmastoista kuukausi pitämään kalenteri yhteensopivana vuodenaikojen kanssa.
Raamattu käskee meitä viettämään pääsiäistä keväällä ohran kypsymisaikaan. Niinpä juutalaisen kalenterin on oltava aurinkokalenteri. Mutta toisaalta Raamattu käskee meitä myös muistamaan uudenkuunpäivät. Näin ollen juutalaisen kalenterin on oltava kuukalenteri.
Kuitenkin 12 kuun kierrosta muodostavat noin 11 päivää lyhyemmän ajanjakson kuin on aurinkovuosi (kuten esimerkiksi muslimikalenterissa), ja uudet kuut eivät ole yhteensopivia gregoriaanisen aurinkokalenterin kanssa. Vaikka kuukalenteri ja aurinkovuosi eivät ole sovitettavissa yhteen, heprealainen kalenteri rakentuu kuun kierroille, mutta siihen lisätään aika ajoin ylimääräinen kuukausi (kiinteän 19 vuosikierron mukaisesti), jotta päästään taas samaan matkaan aurinkovuoden mukaisen vuodenajan kanssa.
Tällä periaatteella, jos pääsiäinen on tulossa mutta silti on vielä talvi, silloin sisällytetään lisä kuukausi nimeltä Adar II Adar I:n perään ja näin Abib –kuukausi ja pääsiäinen palautuvat kevään aikaan.
Tooran lukukierros on kokonaista vuotta varten, mutta tietenkin, jos kokonainen kuukausi lisätään vuoteen, silloin tarvitaan lisää lukemisia jostain. Tämän vuoksi jotkut Tooran lukukappaleet, jotka on yhdistetty tavallisena vuotena, erotetaan toisistaan karkausvuotena luettaviksi omina jaksoinaan tuon lisä kuukauden kunakin viikkona.
Toora –jaksoja on yhteensä 54, ja automaattisesti osa minkä hyvänsä vuoden sapatti –lukukappaleista korvataan juhla-aikojen lukemisilla. Siis normaalina vuotena 14 paria Toora –jaksoja luetaan yhdessä kaksoisjaksoina, ja kalenterien yhteensovittamisvuotena neljä noista jaksoista jaetaan kahtia (Vayakhel-Pekudei, Tazria-Metzora, Acharei Mot-Kedoshim, Behar–Bechukotai). Tämän vuoksi Pekudei ja Vayakhel ovat erillään tänä vuonna.
Hillelin II kuu-aurinkokalenteri on itse asiassa loistava keksintö, joka on täyttänyt kipeän tarpeen. Alunperin uudet kuut havaittiin lukuisten silminnäkijöiden toimesta ja ilmoitettiin virallisesti kautta Israelin. Mutta toisen temppelin kukistumisen jälkeen ja sitä seuranneena hajaannuksen aikana oli epäkäytännöllistä ilmoittaa uudesta kuusta maailman jokaiselle juutalaisyhteisölle, ja Konstantinus II:n aikana se oli todellisuudessa laitonta.
Tilanteen korjaamiseksi Sanhedrin sääti Hillel II kalenterin v. 359 jKr. Yhtäältä se piti yllä yhdenmukaisuutta ulkomailla asuvien juutalaisten keskuudessa, mutta toisaalta se katkaisi siteitä Israelin ja diasporan välillä.
Itse kalenteri on yleisesti ottaen aika tarkka, keskimäärin 29,5 päivää kuukaudessa ja 365.2468 päivää vuodessa (vertaa keskimääräinen aurinkovuoden pituus: 365.2422). Se antaa mahdollisuuden lisätä ja vähentää päivän peräkkäisinä vuosina tarpeen mukaan, jotta voidaan välttää lulavin heiluttamista sapattina tai maahan laskeutumista sapattia lähellä olevana Jom Kippurina.
Hillel II kalenterin toimeenpaneminen oli sanhedrinen viimeinen suuri päätös ennen hajaantumista. Milloin hyvänsä Hillel II kalenteri poistetaan käytöstä tulevaisuudessa ja palataan havainnoimaan ja ilmoittamaan uudenkuun päivät, sen on tapahduttava uudelleen koollekutsutun sanhedrinen arvovallalla.
Niinpä siihen saakka tämä kalenteri on se, mikä yhdistää juutalaista kansaa maailmanlaajuisesti, kun vietetään juhlia samoina päivinä ja luetaan sama Toora –jakso yhdessä joka viikko.