Jerusalemin rukouslista 16.7.2020

Joseph Shulam /

Netivyah

Joseph Shulam, Jerusalem, Israel

Joka viikko lukiessani Tooran lukujaksoa (parasha) löydän Jumalan Sanasta jotain, joka puhuu juuri käsillä olevaan tilanteeseeni. Meillä on asiakirja, joka on vähintään 2500 vuotta vanha ja joka käsittelee niitä aiheita ja ongelmia, jotka ovat tänä päivänä yhtä ajankohtaisia kuin mitä ne olivat Mooseksen päivinä yli 3000 vuotta sitten!

Tulevana sapattina luemme Toorasta kaksi jaksoa, Matot (4. Moos. 30:1 – 32:42) ja Masei (4. Moos. 33:1 – 36:13). Profeetoista luemme Jer. 1: 1 – 3:4 ja Uudesta testamentista Fil. 3:12-16 ja Jaak. 4:1-12.

4. Moos. 30 sisältää vannottujen lupausten ja valojen ja sitoumusten lainvoimaisuutta. Kysymys koskee koko maailmaa ja sillä on merkitystä kaikkina aikoina ja kaikissa kulttuureissa.

Meidän aikanamme tämän kysymyksen merkitys on vielä suurempi, koska sanat kirjoitetaan ja ne nauhoitetaan ja videoidaan ja lähetetään ympäri maailmaa muutamassa sekunnissa. Siitä mitä me puhumme ja mitä me teemme, on olemassa tallenteet, joista meillä ei ole edes tietoa. Iso Veli on valvonut tekemisiämme kaikkina aikoina ja kaikissa paikoissa!

Se ei ehkä miellytä meitä, mutta emme voi sille mitään niin kauan kuin käytämme näitä mukavia ja saatavillamme olevia välineitä – älypuheliamme, ipadejamme, tietokoneitamme…meidän on oltava kaksinverroin valppaita ja varovaisempia sen suhteen, mitä me sanomme, etenkin me Jeshuan opetuslapset. Näin Jeshua sanoo tähän liittyen:

Mutta minä sanon teille: älkää vannoko lainkaan, älkää taivaan kautta, sillä se on Jumalan valtaistuin, älkää maan kautta, sillä se on hänen jalkojensa astinlauta, älkää myöskään Jerusalemin kautta, sillä se on suuren kuninkaan kaupunki. Olkoon teidän puheenne ´kyllä´ tai ´ei´ . Mitä siihen lisätään on pahasta” (Matt. 5:34-37, RK).

Kiinnostavaa kyllä Jaakob muistuttaa kirjeessään Jeshuan opetuksesta:

Veljet, älkää nurisko toisianne vastaan, ettei teitä tuomittaisi. Katsokaa, tuomari seisoo ovella! Veljet, ottakaa vaivan kestämisessä ja kärsivällisyydessä esikuvaksenne profeetat, jotka ovat puhuneet Herran nimessä. Kuinka ylistämmekään autuaiksi niitä, jotka ovat pysyneet kestävinä! Olette kuulleet Jobin kestävyydestä, ja Herran antaman lopputuloksen te tunnette. Herra on laupias ja armahtava. Ennen kaikkea, veljeni, älkää vannoko, älkää taivaan älkääkä maan kautta, älkää mitään muutakaan valaa. ´Kyllä´ tarkoittakoon teillä ´kyllä´ ja ´ei´ tarkoittakoon ´ei´, ettette joutuisi tuomion alaisiksi” (Jaak. 5:9-12, RK).

Jeshua ja Jaakob opettavat meitä, Jeshuan opetuslapsia, pysymään rehellisesti sanassamme ja lupauksessamme ja tarkoituksessamme tehdä se mitä osapuolien kesken on luvattu ja mistä on sovittu. Vaikeimpia asioita minulle ja muille Jerusalemissa on se, että joku kaupungin kauppiaista, joka tietää meidät Jeshuaan uskoviksi, sanoo, että se ja se, tunnettu juutalainen Jeshuaan uskova, on petkuttanut häntä ja antanut lupauksia, joita hänellä ei ollut aikomustakaan pitää.

Vielä vakavampia ovat ne tapaukset, joissa joku kristitty lähetystyöntekijä on ottanut liikkeestä tuotteen ja luvannut palauttaa sen seuraavana päivänä näytettyään sitä ensin vaimolleen. Kuukausienkaan kuluttua tuo kristitty ei ole palauttanut tuotetta, ei vastannut puhelimeen eikä pitänyt lupaustaan.

Näemme, että sekä Toora että Herramme Jeshua ja hänen veljensä Jaakob sanovat kaikki samaa – jos teet lupauksen tai valan tai vannot jotain, Herra itse velvoittaa sinua pitämään mitä olet luvannut, ja jos et pidä sitä, siitä tulee hyvin vakava synti, josta kukaan ei voi päästää sinua vapaaksi normaalissa oloissa.

Nyt seuraa Tooran ei-poliittisesti korrekti osa ja olen iloinen, että Toora todistaa poliittisesti korrektia kulttia vastaan, joka hallitsee säälittä meidän modernien, Jumalaa vailla olevien kaupunkiemme kulttuuria ja katuja.

Kuinka onnekkaita naisemme ovat Tooran mukaan? Naiset voivat tehdä lupauksen ja jopa vannoa ja tehdä valan, mutta jos heillä on elossa oleva isä tai aviopuoliso, nämä voivat vapauttaa naisensa, tyttäret ja vaimot, valoistaan ja vannomisistaan ja itse tekemistään sitoumuksista.

Kuinka suurenmoinen ja viisas onkaan Jumalamme, joka antoi meille Tooran ja Profeetat ja lähetti Ainosyntyisen Poikansa pelastamaan meidät ja joka on antanut naisillemme sen etuoikeuden, että heidän lupauksensa ja valansa ja sitoumuksensa voidaan mitätöidä. Herra, joka suunnitteli meidät ja joka on antanut meille elämäntoverin, tietää voimamme ja heikkoutemme ja on siksi antanut keinoja elämämme helpottamiseksi mahdollisimman paljon. 

Uskon tasa-arvoon ja olisin mielelläni tasa-arvoinen naisten kanssa jos vaikka vain tämän etuoikeuden vuoksi, jonka naiset ovat saaneet kaikkivaltiaalta Jumalata, että heidän isänsä tai heidän aviomiehensä voi mitätöidä heidän antamansa lupaukset, valat ja sitoumukset.

Viimeisenä kohtana haluaisin sanoa, että meidän kaikkien tulisi ymmärtää, kuinka vakavasta asiasta on kyse ja kuinka vakavia seuraamuksia lupauksillamme ja sanoillamme voi olla meille itsellemme ja perheellemme ja seurakunnallemme heijastuen myös yhteisöihimme ja Herraamme.

Yksinkertaisin on meille parasta. Tietäkööt meidän kaupunkimme asukkaat ja ne joiden kanssa hoidamme kauppa- ja liikeasioitamme, että meidän ”kyllä” on ”kyllä” ja meidän ”ei” on ”ei”. Tietäkäämme me kaikki, jotka sanomme olevamme Jeshuan opetuslapsia, että meidän sanamme ovat osa todistustamme ja silloin kun meidän sanamme tuottavat meille häpeää ne tuottavat häpeää myös Herrallemme Jeshualle.

Israelissa on meneillään koronaviruksen toinen aalto. Joka päivä todetaan yli 1200 uutta tartuntatapausta. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä kasvaa, samoin kuolleiden. Vaikka tilanne on yhtä paha kuin esim. USAssa ja Brasiliassa, mutta ei niin paha kuin Italiassa ja Espanjassa muutama viikko sitten, Israelin kaltaiselle pienelle maalle nämä luvut ovat vakavia. Hallitus harkitsee vakavasti täydellisen eristyksen voimaanpanoa kahdeksi viikoksi, mutta täydellistä sulkua vastustetaan suuresti, joten me kaikki toivomme ja rukoilemme että siltä vältyttäisiin.

Israelissa on monia, joilla on suuria taloudellisia ongelmia, jotka vaativat välitöntä ratkaisua. Teemme mitä voimme ja jatkamme lisääntynyttä ruokatarvikejakelua Jerusalemin köyhille. Seurakuntamme aula on tänään täpötäynnä ruokapakkauksia, jotka on jaettu iltaan mennessä.

Ihana asia on, että kun israelilaiset ovat tietoisia tästä valtavasta tarpeesta, löytyy aina ihmisiä auttamaan. Kuulin tänä aamuna yksinhuoltajaäidistä, jolla on kolme tytärtä, ja jolta olivat rahat loppuneet, koska hänen työnsä päättyi koronaviruksen tähden. Tällä äidillä ei ollut enää rahaa asunnon vuokraan, ei ruokaan, ei asumiseen liittyviin kuluihin kuten sähköön, ja kaiken lisäksi hänellä on hyvin iso pankkilaina. Heti kun tästä tapauksesta kuultiin radiosta – että tämä perhe oli ollut jo kaksi viikkoa ilman sähköä ja että he joutuvat kadulle asunnostaan, koska heillä ei ole ollut rahaa maksaa vuokraa kahteen kuukauteen, israelilaiset ryhtyivät toimeen ja muutamassa tunnissa perheellä oli jääkaappi ja ruokakomero täynnä ruokaa ja heillä oli rahaa maksaa käyttökuluista, etenkin sähköstä, ja lyhentää myös pankkilainaa.

Tämä on sitä erityistä israelilaista yhteishenkeä, joka alkaa toimia, kun ihmiset luottavat meihin ja kun meidät tunnetaan yhteisössämme rehellisenä ihmisenä, jolla on hyvä maine. On hyviä ihmisiä, jotka auttavat jopa omasta köyhyydestään niitä, jotka ovat vielä vaikeammissa tilanteissa. Tunnen itseni onnekkaaksi saadessani asua Israelissa ja voidessani todistaa, kuinka keskiverto israelilaisen henki toimii yhteistyössä Jumalan hengen kanssa.

Me rukoilemme veljiemme ja sisartemme puolesta Brasiliassa, USAssa, Iso-Britanniassa, Suomessa, Italiassa, Saksassa, Hong Kongissa, Taiwanilla, Kiinassa, Japanissa ja arabimaissa, joissa sairaaloita ei ole varustettu niin hyvin pandemiaa silmällä pitäen. Tietysti me rukoilemme erityisesti Israelin puolesta ja rukoilemme, että Jumalan armo ja hyvyys näkyisi selvästi ja että sen näkisivät kaikki Israelissa ja naapurimaissamme ja maailmassa.

Rukoilemme niiden miljoonien ihmisten puolesta ympäri maailmaa, jotka ovat menettäneet työpaikkansa ja joiden on täytynyt sulkea liikkeensä, ja niiden puolesta, joiden on täytynyt tehdä konkurssi, ja niiden monien puolesta, jotka eivät enää voi avata uudelleen liikkeitään.

Virus vahingoittaa ihmisen ruumista tavoilla, joita parhaatkaan lääkärit ja tiedemiehet eivät vielä ymmärrä täysin. Meidän täytyy rukoilla Herralta läpimurron ihmettä: että löytyisi rokote ja lääkkeitä pysäyttämään tämä virus ja estämään sitä tekemästä tuhoaan maailmassa.

Me tiedämme tietysti, että Raamatun vitsaukset olivat kaikki Jumalan lähettämiä ja että Jumala voi pysäyttää ne yhdessä päivässä, jos kansa katuu ja palaa vanhurskauden poluille, jotka miellyttävät Herraamme.

Rukoilkaa edelleen Marcian terveyden puolesta – muisti, diabetes, nivelreuma. Tyttäremme Danah tarvitsee paljon rukoustukea tilanteessaan, samoin tyttärentyttäremme Noaam. Muistakaa heitä rukouksissanne. Muistakaa rukouksin poikaamme Barrya ja hänen perhettään, Bethiä ja pojanpoikaamme Joey´a, jotka ovat myös kotona ja tekevät työtä kotoa käsin tänä aikana. Marcian äiti June on 91-vuotias ja hän ja hänen veljensä ja heidän perheensä tarvitsevat rukouksianne.

Brasiliassa on paha tilanne koronaviruksen tähden ja liikemiehet ovat myös suuressa paineessa yhteiskunnallisen levottomuuden keskellä. Meillä on Brasiliassa paljon veljiä ja sisaria, jotka tarvitsevat rukoustamme ja esirukoustamme puolestaan. Annan lyhyen listan seurakunnista ja veljistä ja sisarista Brasiliassa, jotka tarvitsevat rukouksiamme ja Jumalan armoa näinä rankkoina aikoina:

Rukoilkaa Netivyan Brasiliassa olevien tytärseurakuntien puolesta: Har Zion, Ensenando de Siao ja Sar-El; ja messiaanisten seurakuntien puolesta Fortalezassa, Santa Mariassa, Sao Paulossa, Rio de Janeirossa ja muissa kaupungeissa, ja yksityisten ihmisten puolesta, jotka kaipaavat Jumalan armoa parantuakseen: Michelle O., Marcelo Guimaraesin perhe, etenkin hänen isänsä Paulo, ja Marty Galante, ja Resendan perhettä ja heidän liiketoimiaan.

Rukoilkaa parantumista seuraaville: Angela I, Rachel ja Daniel, veli ja sisar, jotka tarvitsevat työtä ja tunne-elämän eheytymistä.  Liittäkää myös Tony B, ja Aries Franklin Mayers Sr. Muistakaa Nancy ja Don Hookia ja seuraavia: Rachel, David Kimin vaimo Jingyung Lee, tohtori Yuizawa, Tiz H, Lion H, Michael Shiffman, Ruby L , Angela Taiwanilta, Joe Mays, Ilana Avramov,  Cynthia Parveenin sisar, Angela Isby, Tony Black, David Stern ja hänen perheensä, Anne West, joka on nyt 100 – vuotias.

Pitäkää rukoustanne kuin äänen antona Taivaan uurnaan jokaisen veljen ja sisaren hyväksi, jonka puolesta rukoilette. Armon ja suosion sana Kaikkivaltiaan armoistuimen edessä kuuluu näiden veljien ja sisarten hyväksi kaikkialta maailmasta.

Rukoilkaa seuraavien puolesta: Um Mahmud Abu-Eid ja Jimmy Abu-Eid ja hänen perheensä, Keijo ja Salme, rakkaat veljemme Suomessa, Tim Tucker, Satu-Maria, Sini-Tuulia, Eveliina, Erkki ja Sirpa Murto, Eva H., Patty, Andrea, Julia ja Victor, ja Aaron Tani. 

Rukoilemme eri puolilla maailmaa olevien puolesta: Zhou Wenrilan, Paulo, Marcelo ja hänen isänsä, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä pastori Ohara. George, pastori Isaac Chennaissa Intiassa, ja Louisa ja Tony Hongkongissa.

Rukoilkaa niiden puolesta, jotka tarvitsevat vähän enemmän Taivaan Isämme siunausta ja armoa elämässään ja liiketoimissaan: Reuven ja Clil, jotka eivät ole nyt Israelissa, mutta haluavat tulla takaisin kotiin, ja seuraavien veljien ja sisarten puolesta, jotka tarvitsevat apua ja varjelusta sairautta vastaan ja myös menestystä työssä ja elämässä: Deborah Ruth, Lydia, Sima, Laurel S., Naomi, Orna, David S., Daniel, Ayla, Hillel, Elhanan, Tony, tri Song, Michael Knezevich, Ismael Alves,  Asher Gabriel, M. Ahuva, ja 90-vuotias Dov H.

Rukoilkaa Israelin hallituksen ja pääminiseti Benjamin Netayahun puolesta. Hallitus kokonaisuudessaan tarvitsee Jumalan armoa ja viisautta koronaviruksen kanssa ja toisen yhtä vakavan viruksen kanssa – poliittisen viruksen, joka levittää epäjärjestystä ja jakautumista ja yhteyden puutetta ja lähitulevaisuutta koskevan ohjelmanäyn puutetta.

Mainittakoon vielä, että Israelin riippuvuus maailman valtakunnista on ikivanha sairaus, jota voisi kutsua yhtä vanhaksi vitsaukseksi kuin Hiskian ja Ahabin ja hänen vaimonsa Iisebelin päivinä. Me tarvitsemme lääkkeen tätä tämän maailman valtakunnista riippuvuutta vastaan. Me tarvitsemme vapautusta ja siirtymistä riippuvaisiksi ainoastaan Kaikkivaltiaasta Israelin Pyhästä.

Mitä tulee pääministeri Netanyahun oikeudenkäyntiin, en iloitse siitä, että tällaista tapahtuu Israelissa, mutta rukoilen, että oikeuslaitoksessamme osoitetaan todellista oikeudenmukaisuutta ja vanhurskautta. Totuuden on tultava esiin eikä mieleeni ole toisen israelilaisen pääministerin vankilaan joutuminen. Yksi presidenttimme on ollut vankilassa, samoin yksi valtionvarainministeri ja sisäministeri ja myös yksi eduskunnan jäsen. Riittää!

Maailma on muutosten pyörteissä kun koronavirus koskettaa miljoonia ihmisiä ja sadat tuhannet perheet ovat jo menettäneet rakkaitaan tälle raamatullisten mittasuhteiden vitsaukselle. Silti meidän täytyy olla myös kiitollisia maista, kuten Israel, joissa aletaan palata normaaliin pikkuhiljaa ja varotoimia noudattaen.

Jerusalemin seurakunnastamme pyydämme teitä yhtymään kanssamme rukoukseen seuraavien veljien ja sisarten puolesta: Gary, Melanie, Sarit, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Zvi D. Ja Batsheva, Jonathan B. Ja hänen vaimonsa Aviva ja heidän uusi vauvansa.

Rukoilkaa rakkaiden ystävien puolesta: Rabbi Morton Salt ja hänen perheensä ja rabbi Hassablad. He ovat molemmat jo iäkkäämpiä ja tarvitsevat varjelusta ja siunausta. Rukoilkaa myös ortodoksi rabbien ryhmän puolesta, ryhmän nimi on Tzohar, rohkea rabbien ryhmä Israelissa, jotka haluavat nähdä Tooran arvojen ennalleen asettamisen ja orgaanisemman kannan juutalaisiin arvoihin ja elämäntapaan. He tekevät suurenmoista työtä soveltamalla Tooran todellisuutta käytäntöön 2000-luvulla.

Koronavirus uhkaa maailman taloutta lamalla ja laskusuhdanteella. Muutamat tärkeistä tukijoistamme ovat jo vähentäneet tukeaan meille. He eivät ole menetelleet näin vain Netivyan kohdalla, vaan kaikkien tukemiensa palvelutöiden kohdalla, joita on paljon. Tahtoisin pyytää teitä ensin rukoilemaan, mikä on teidän osuutenne Netivyah Raamatun Opetusjärjestön tukemisessa. Toiseksi tahtoisin teidän, jotka seisotte rinnallamme rukouksin ja taloudellisesti tukien, tekemään parhaanne pysyäksenne edelleen kanssamme. Ymmärrämme, että ajat voivat olla kovat vielä monta vuotta, mutta ymmärrämme myös, että Jumala on valinnut teidät ja siunannut teitä juuri tällaista aikaa varten.

Toivotan teille kaikille, jotka pysytte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, Herran parhaimpia siunauksia ja kaikkien Hänen lupaustensa toteutumista Hänen uskollisille lapsilleen. Niitä, jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, kutsutaan viisaiksi! Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa, mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme kaikki olemaan aina viisaita eikä koskaan tyhmiä. Paras on edessä!

Israelin Herra Jumala ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa.

Joseph Shulam