Jerusalemin rukouslista 23.7.2020

Joseph Shulam /

Netivyah

Joseph Shulam, Jerusalem, Israel

Koronavirus ei ole vielä ohitse. Julma leikkaaja jatkaa sadonkorjuutaan Etelä Amerikassa kymmenten tuhansien henkien päivävauhdilla. Sairaanhoitolaitoksissa ei ole välineitä, henkilökuntaa eikä tilaa hoitaa tätä kauheaa pandemiaa, vitsausta ja katastrofia.

Toisaalta Englannissa Oxfordissa ja USAssa, Kiinassa ja Israelissa on otettu edistysaskelia rokotteen kehittämisessä. Meidän kaikkien on rukoiltava, että Hyvä Herra opastaa, innoittaa ja ohjaa ja antaa viisautta tutkijoille, jotka kehittävät rokotetta.

Jos tämä kauhistuttava ihmiskuntaa repivä vitsaus on ihmisestä, Wuhanista, Kiinasta, lähtöisin, Jumala armahtakoon Kiinaa. Jos tämä vitsaus taas on Jumalan tahdosta, kaikkien niiden hirvittävien lakien ja käytäntöjen ja moraalittomuuksien ja luonnon raiskaamisten takia, joilla me, ihminen homo sapiens, ihmisrotu, olemme rikkoneet jatkuvasti Jumalaa ja Hänen lakejaan vastaan, meidän kaikkien pitäisi katua ja rukoilla kaiken Herralta laupeutta ja armoa ja Hänen poikansa Jeshuan, Messiamme, pikaista paluuta.

Kuten apostoli Paavali sanoi sen niin selkeästi: 

Me tiedämme, että koko luomakunta yhdessä huokaa ja on synnytystuskissa aina tähän hetkeen asti. Eikä vain se vaan myös me, joilla on Hengen esikoislahja, huokaamme sisimmässämme ja odotamme lapseksi ottamista, ruumiimme lunastusta. Myös Henki auttaa meitä heikkoudessamme. Emmehän me tiedä, mitä meidän tulisi rukoilla ja miten, mutta Henki itse rukoilee meidän puolestamme sanattomin huokauksin” (Room. 8:22,23,26, RK).

Huomatkaa sana ”huokaa” tässä apostoli Paavalin tekstissä. Se on hyvin voimakas sana, joka ilmaisee kipua ja kärsimistä ja kaipausta ja odotusta.

Meidän, Messiaan ruumiin, täytyy palata Jumalan meille antamaan tehtävään. Seurakunnista on tullut niin itsekeskeisiä, jokainen omassa tunnustuskunnassaan, omiin teologisiin hautakammioihinsa hautautuneina. Liian paljon uskontoa ja liian vähän uskoa.

Ollaan lähempänä Dale Carnegieta ja Norman Vincent Pealea kuin galilealaista juutalaismiestä, joka kantoi meidän syntimme harteillaan. Jotkut ystävistäni saattavat paheksua, kun olen niin Joseph Shulam että, mutta miettikääpä vielä näitä apostoli Paavalin sanoja:

”Kehotan siis ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien vallanpitäjien puolesta, että saisimme viettää rauhallista ja hiljaista elämää kaikin tavoin hurskaasti ja kunniallisesti” (1. Tim. 2:1,2,RK).

Siirtykäämme nyt tämän sapatin Tooran lukujaksoon. Viime sapattina pääsimme loppuun 4. Mooseksen kirjan ja aloitamme nyt 5. Mooseksen kirjan (engl. Deuteronomy). Kreikan sana ´deutero´ tarkoittaa (järjestyksessä) toinen ja sana ´nomos´ tarkoittaa lakia. Muissa kielissä kuin hepreassa tätä merkitsee sana Deuteronomy, Tooran (lain) toinen antaminen (toinen laki).

Tänä tulevana sapattina me luemme 5. Moos. 1:1 – 3:22, profeetoista Jesaja 1:1 – 27 ja Uudesta testamentista 1. Tim. 3: 1 -7.  Kaikki nämä tekstit ovat vaikeasti sulatettavia niin emotionaalisesti, hengellisesti kuin järjellisesti.

Katsokaamme Moosesta, Jeshuaa lukuun ottamatta suurinta Jumalan kansan profeettaa ja johtajaa. Hän uhrasi 80 vuotta elämästään tuodakseen Israelin lapset vapauteen orjuuden kahleista. Hän oli ollut Egyptin prinssinä 40 vuotta asuen yhdessä ihmiskunnan historian loistokkaimmista, todellisista luksus palatseista. Sana luksus juontaa Luksorin kaupungista – jossa Mooses kasvoi faraon palatsissa.

Jos et ole käynyt Egyptissä, ehdotan, että muutaman vuoden päästä, kun koronavirus laantuu ja maailman talous tasaantuu, Netivya suunnittelee erityisen, suuren rukous- ja opintomatkan, jolla on mukana asiantuntijoita Israelista, Kreikasta, Turkista, Jordaniasta ja Egyptistä.

Jos Syyria la Libanon avautuvat siihen mennessä, meidän tulee ottaa nämäkin maat mukaan kuvioihin.  Siitä tulee huikea 21 päivän matka, ensiksikin että rukoilemme näiden maiden ja niiden kansalaisten pelastumisen puolesta. Toiseksi, se on matka, jonka aikana muistellaan kiitollisuudella näiden maiden historiaa ja Jumalan käden liikkumista niiden historiassa.

Kolmanneksi, matkan tarkoitus on löytää innoitusta ja saada opetusta ja juhlia Jumalan työtä ihmiskunnan historiassa, työtä, joka alkoi tässä paikassa maailmaa ja joka myös päättyy tässä paikassa.  Sanoisin että kaiken yllä mainitun lisäksi jokainen osanottaja tulee saamaan rohkaisua ja motivoituu tekemään opetuslapsia Kuninkaalle ja Hänen ikuiseen kuningaskuntaansa, Jeshualle, juutalaisten ja kaikkien pakanoiden kuninkaalle.

Mooses siis vietti Luksorissa elämänsä ensimmäiset 40 vuotta. Sitten hän vietti 40 vuotta lammaspaimenena, työssä jota egyptiläiset pitivät vihonviimeisenä työnä.  Viimeiset 40 vuotta elämästään hän johdatti satojen tuhansien – noin 2 miljoonan – entisten orjien laumaa yhden maailman karuimman autiomaan, Siinain autiomaan, halki. Ja nyt Mooses on kohta nouseva Nebon vuorelle kuolemaan fyysisen kuoleman.

5. Mooseksen kirja on Mooseksen viimeinen ja pisin puhe Israelin kansalle ja maailmalle. 5. Mooseksen kirjan alku on surullinen ja loppu on surullinen. Se on surullinen mutta hyvin tärkeä. Suru ei ole meidän vaan Mooseksen – hän rukoilee Herraa ensi viikon lukujaksossa, joka alkaa sanalla Va´etchanan:

Minä anoin siihen aikaan armoa Herralta näillä sanoilla: ´Herra, Herra, sinä olet alkanut näyttää palvelijallesi valtasuuruuttasi ja kätesi voimaa. Kuka on se jumala taivaassa tai maan päällä, joka voisi tehdä sellaisia tekoja ja voimallisia töitä kuin sinä? Salli minun nyt mennä katsomaan sitä hyvää maata, joka on Jordanin toisella puolella, tuota ihanaa vuoristoa ja Libanonia.´ Mutta Herra oli vihastunut minuun teidän tähtenne. Hän ei kuunnellut minua, vaan sanoi minulle: ´Riittää jo! Älä puhu minulle enää tästä asiasta´” (5. Moos. 3:23 – 26, RK).

Huomatkaa, että tämä Mooses on se sama Mooses, jolle Herra ilmoitti, millainen Hän on:

Sitten Herra laskeutui alas pilvessä, asettui vuoren huipulle Mooseksen läheisyyteen ja lausui Herran nimen. Herra kulki Mooseksen editse ja huusi: ´Herra, Herra on laupias ja armahtavainen Jumala, pitkämielinen ja täynnä armoa ja totuutta´” (2. Moos. 34: 5,6, RK).

Minua surettaa, että Mooses ei päässyt maahan, jonne pääsyä hän odotti 40 vuotta, mutta enemmän minua surettaa vastaus, jonka hän sai Israelin Herra Jumalalta, joka on ” laupias ja armahtavainen ja pitkämielinen…”

Miltä minusta tuntuisi, jos Herra kieltäisi minulta jotain, jonka eteen olen tehnyt työtä ja puurtanut niin kauan? Miltä sinusta tuntuisi?  Suruani lieventää se seikka, että minä tiedän olevani vain lihaa ja verta oleva palvelija ja että Jumala on maailmankaikkeuden herra ja isä ja luoja ja minä luotan siihen, että Hän tietää mikä on oikein ja mikä väärin ja mikä on parasta minulle!

Tämä on ainoa lieventävä tekijä tässä tilanteessa, ja se riitti Moosekselle ja sen pitäisi riittää meillekin, kun Jumala sanoo meille ”Ei!”. Mooseksen puheen loppuosa (jonka esittämiseen kuluu ainakin kolme tuntia Mooabin tasangoilla kevätaikaan, vailla ilmastointilaitteita ja todennäköisesti maassa istuen penkkien ja tuolien puuttuessa.

Loppukin on hyvin surullinen, jopa surullisempi kuin 5. Mooseksen kirjan alku. Näin Jumala puhui Moosekselle ja Joosualle, ennen kuin Mooses nousee vuorelle kuolemaan:

Herra sanoi Moosekselle: ´Sinä pääset lepoon isiesi luo, mutta tämä kansa nousee ja lähtee haureellisesti seuraamaan vieraita jumalia siinä maassa, johon se menee. Se hylkää minut ja rikkoo liittoni, jonka minä olen tehnyt sen kanssa. Sinä päivänä minun vihani syttyy sitä vastaan, minä hylkään sen ja peitän siltä kasvoni. Se joutuu riistettäväksi ja suuret onnettomuudet ja ahdistukset kohtaavat sitä. Sinä päivänä se sanoo: ´Eivätkö nämä onnettomuudet ole kohdanneet minua siksi, ettei Jumalani ole kanssani?´ Mutta silloin minä peitän kasvoni kokonaan kaiken sen pahan tähden, mitä se on tehnyt kääntymällä muiden jumalien puoleen” (5. Moos. 31: 16 – 18, RK).

Voiko tilanne tulla surkeammaksi kuin tämä? Kun miehen elämäntyö näyttää täydelliseltä epäonnistumiselta vuosien kärsimysten ja panostamisen jälkeen? Jumala sanoo Moosekselle, että tuo kansa, jolle hän on uhrannut elämänsä, sortuu tekemään noita kauheuksia ja Jumalan täytyy ”kätkeä kasvonsa” heiltä.

Se tarkoittaa, että Jumala ei välitä heistä eikä heidän tarpeistaan, ja että heidän rukouksensa eivät nouse heidän talojensa kattoa korkeammalle. Lopuksi kuitenkin jotain myönteistä. Lukekaa Hesekiel 39:22-27 ja ymmärrätte, että lopulta kaikki kääntyy hyväksi ja koko Israel pelastuu (katso Room. 11:25-27) ja että Jumala ennallistaa Israelin ja paljastaa heille kasvonsa!

Rukoilkaa edelleen Marcian terveyden puolesta – muisti, diabetes, nivelreuma. Tyttäremme Danah tarvitsee paljon rukoustukea tilanteessaan, samoin tyttärentyttäremme Noaam. Muistakaa heitä rukouksissanne. Muistakaa rukouksin poikaamme Barrya ja hänen perhettään, Bethiä ja pojanpoikaamme Joey´a, jotka ovat myös kotona ja tekevät työtä kotoa käsin tänä aikana. Marcian äiti June on 91-vuotias ja hän ja hänen veljensä ja heidän perheensä tarvitsevat rukouksianne.

Brasiliassa on paha tilanne koronaviruksen tähden ja liikemiehet ovat myös suuressa paineessa yhteiskunnallisen levottomuuden keskellä. Meillä on Brasiliassa paljon veljiä ja sisaria, jotka tarvitsevat rukoustamme ja esirukoustamme puolestaan. Annan lyhyen listan seurakunnista ja veljistä ja sisarista Brasiliassa, jotka tarvitsevat rukouksiamme ja Jumalan arnoa näinä rankkoina aikoina:

Rukoilkaa Netivyan Brasiliassa olevien tytärseurakuntien puolesta: Har Zion, Ensenando de Siao ja Sar-El; ja messiaanisten seurakuntien puolesta Fortalezassa, Santa Mariassa, Sao Paulossa, Rio de Janeirossa ja muissa kaupungeissa, ja yksityisten ihmisten puolesta, jotka kaipaavat Jumalan armoa parantuakseen: Michelle O., Marcelo Guimaraesin perhe, etenkin hänen isänsä Paulo, ja Marty Galante, ja Resendan perhettä ja heidän liiketoimiaan.

Pidämme tällä viikonlopulla Skypessä erityisen online seminaarin, johon osallistuu useita satoja ihmisiä Brasiliasta.  Seminaarin aiheena on ”Jumalan kuningaskunta”.  Se on hyvin tärkeä seminaari, jossa opettaa lisäkseni Matheus Guimaraes. Seminaari on lauantai-iltapäivänä Brasilian aikaa ja sunnuntaiaamuna Brasilian aikaa. Jos haluatte ilmoittautua, tässä on tietoja:

 MZANDONNA@YAHOO.COM

Rukoilkaa parantumista seuraaville: sisar Angela Taiwanilta on nyt Houstonissa, Teksasissa, hän saa monimutkaista hoitoa syövän parantumiseksi. Sanokaa erityisrukoukset Angelan puolesta ja myös kalliin sisaremme Ruby Littlen puolesta Oklahoma Cityssä. Hänelläkin on rankkaa koronaviruskaranteenin ja kemoterapian kanssa.

Rukoilkaa seuraavien puolesta: Samuel Lopes on 17-vuotias poika, joka käy läpi hyvin vaikeaa vaihetta. Rukoilkaa Rachelin ja Danielin puolesta, he ovat sisar ja veli, jotka tarvitsevat työtä ja emotionaalista parantumista.

Muistakaa rukouksissanne seuraavia: Aries Franklin Mayers Sr., Nancy, Don ja heidän poikansa Aaron Hook, Rachel David, Kimin vaimo Jingyung Lee, tri Yuizawa, Tiz H., Lion H., Michael Shiffman, Joe Mays, Ilana Avramov, Cynthia Parveenin sisar, Angela Isby, TonyBlack, David Stern ja hänen perheensä. Anne West, joka on nyt 100 vuotta vanha.

Jatkakaa rukousta seuraavien puolesta: Gary, Melanie, Sarit, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Zvi D. ja Batsheva, Jonathan B ja hänen vaimonsa Aviva ja heidän lapsensa, pastori Isaac Chennaissa, Intiassa, Louisa ja Tony Hongkongissa.

Pitäkää rukoustanne kuin äänen antona Taivaan uurnaan jokaisen veljen ja sisaren hyväksi, jonka puolesta rukoilette. Armon ja suosion sana Kaikkivaltiaan armoistuimen edessä kuuluu näiden veljien ja sisarten hyväksi kaikkialta maailmasta.

Rukoilkaa seuraavien puolesta: Um Mahmud Abu-Eid ja Jimmy Abu-Eid ja hänen perheensä, Keijo ja Salme, rakkaat veljemme Suomessa, Tim Tucker, Satu-Maria, Sini-Tuulia, Eveliina, Erkki ja Sirpa Murto, Eva H., Patty, Andrea, Julia ja Victor, ja Aaron Tani. 

Rukoilemme eri puolilla maailmaa olevien puolesta: Zhou Wenrilan, Paulo, Marcelo ja hänen isänsä, Aben perhe, Toru, Takeo Sensei, Daisuke Sensei, Tomoko San, Yumi ja hänen isänsä pastori Ohara. George, pastori Isaac Chennaissa Intiassa, ja Louisa ja Tony Hongkongissa.

Lisätkää rukouksiinne Guilherme Antonio Nothen Becker ja hänen vaimonsa Artuza de Oliviera, lisätkää myös Rachael ja Daniel Webster ja Lizette Nancy ja Jose Carlos Rio de Janeirosta, Brasiliasta.

Etuoikeutenne saada rukoilla veljien ja sisarten puolesta, joita ette tunne henkilökohtaisesti, on paljon suurempi etuoikeus ja siunaus, kuin voitte kuvitella. Palvelette Jumalan lähettiläänä siinä mitä kutsutaan ”agape-rakkaudeksi”.

Se on yksi suurimpia palveluksen muotoja Jumalan kuningaskunnassa. Kaikkivaltias Jumala, joka antaa jokaiselle lapselleen hyvää tekemästämme hyvästä ja vastineen tekemästämme pahasta, on siunaava teitä.

Teidän vilpittömät rukouksenne ihmisten puolesta kaikkialla maailmassa saavat aikaan seuraavia asioita kuningaskunnalle, Kuninkaalle ja Messiaan ruumiille:

1. Ne yhdistävät teidät ja ruumiin suurempaan tuonpuoleiseen liittorukoukseen.

2. Ne ovat osoitus Jumalan kansan ykseydestä.

3. Teidän rukouksenne osoittaa, että fyysisen maailman ja henkilökohtaisten intressien ulkopuolella on ihmisiä, joita yhdistää aito side ja suhde, joka ei ole maallinen vaan taivaallinen.

4. Herra tuntee lapsensa ja arvostaa ja palkitsee lupaustensa mukaan.

Rukoilkaa niiden puolesta, jotka tarvitsevat vähän enemmän Taivaan Isämme siunausta ja armoa elämässään ja liiketoimissaan: Reuven ja Clil, jotka eivät ole nyt Israelissa, mutta haluavat tulla takaisin kotiin, ja seuraavien veljien ja sisarten puolesta, jotka tarvitsevat apua ja varjelusta sairautta vastaan ja myös menestystä työssä ja elämässä: Deborah Ruth, Lydia, Sima, Laurel S., Naomi, Orna, David S., Daniel, Ayala, Hillel, Elhanan, Tony, tri Song, Michael Knezevich, Ismael Alves,  Asher Gabriel, M. Ahuva, ja 90-vuotias Dov H.

Rukoilkaa Israelin puolesta. Jerusalemin ja Tel Avivin kaduilla ja muuallakin maassa on hillitöntä mellakointia ja väkivaltaisuutta. Nämä mellakat johtuvat siitä, että suuri osa Israelin väistöstä ei ymmärrä, mitä hallitus tekee koronaviruspandemian suhteen.

Liikeyrityksiä suljetaan, vakavaraisia yhtiöitä ja liikeyrityksiä menee konkurssiin. Jopa kansallinen lentoyhtiömme on konkurssin partaalla. Ihmisillä ei ole panna ruokaa pöytään. Peruselintarvikkeiden tarvitsijoiden määrä kasvaa.

Netivya on ruokkinut Jerusalemin köyhiä yli 25 vuotta. Meillä on korkeasti arvostettu humanitaarinen palvelutyö, joka toimii yhteistyössä Jerusalemin kaupungin kanssa. Koska tulee yhä enemmän niitä, jotka eivät ole tarvinneet aikaisemmin sellaista apua, rukoilen, että Herra innostaisi ja motivoisi veljiä ja sisaria ja palvelutöitä, jotka voivat auttaa tässä asiassa, menemään nettisivuillemme www.netivyah.org ja tekemään voitavansa, jotta pystymme ainakin kaksinkertaistamaan niiden ihmisten ja perheiden luvun, joita palvelemme.

Pääministerimme asia on yhä oikeudessa. En iloitse siitä, että tällaista tapahtuu Israelissa, mutta rukoilen, että oikeuslaitoksessamme osoitetaan todellista oikeudenmukaisuutta ja vanhurskautta. Totuuden on tultava esiin eikä mieleeni ole toisen israelilaisen pääministerin vankilaan joutuminen. Yksi presidenttimme on ollut vankilassa, samoin yksi valtionvarainministeri ja sisäministeri ja myös yksi eduskunnann jäsen. Riittää!

Maailma on muutosten pyörteissä kun koronavirus koskettaa miljoonia ihmisiä ja sadat tuhannet perheet ovat jo menettäneet rakkaitaan tälle raamatullisten mittasuhteiden vitsaukselle. Silti meidän täytyy olla myös kiitollisia maista, kuten Israel, joissa aletaan palata normaaliin pikkuhiljaa ja varotoimia noudattaen.

Jerusalemin seurakunnastamme pyydämme teitä yhtymään kanssamme rukoukseen seuraavien veljien ja sisarten puolesta: Gary, Melanie, Sarit, Gabriela, Ahuva, Leah, Ilana, Hannah, nuori Gabriela, Zvi D. Ja Batsheva, Jonathan B. Ja hänen vaimonsa Aviva ja heidän uusi vauvansa.

Rukoilkaa rakkaiden ystävien puolesta: Rabbi Morton Salt ja hänen perheensä ja rabbi Hassablad. He ovat molemmat jo iäkkäämpiä ja tarvitsevat varjelusta ja siunausta. Rukoilkaa myös ortodoksi rabbien ryhmän puolesta, ryhmän nimi on Tzohar, rohkea rabbien ryhmä Israelissa, jotka haluavat nähdä Tooran arvojen ennalleen asettamisen ja orgaanisemman kannan juutalaisiin arvoihin ja elämäntapaan. He tekevät suurenmoista työtä soveltamalla Tooran todellisuutta käytäntöön 2000-luvulla.

Koronavirus uhkaa maailman taloutta lamalla ja laskusuhdanteella. Muutamat tärkeistä tukijoistamme ovat jo vähentäneet tukeaan meille. He eivät ole menetelleet näin vain Netivyan kohdalla, vaan kaikkien tukemiensa palvelutöiden kohdalla, joita on paljon. Tahtoisin pyytää teitä ensin rukoilemaan, mikä on teidän osuutenne Netivyah Raamatun Opetusjärjestön tukemisessa. Toiseksi tahtoisin teidän, jotka seisotte rinnallamme rukouksin ja taloudellisesti tukien, tekemään parhaanne pysyäksenne edelleen kanssamme. Ymmärrämme, että ajat voivat olla kovat vielä monta vuotta, mutta ymmärrämme myös, että Jumala on valinnut teidät ja siunannut teitä juuri tällaista aikaa varten.

Toivotan teille kaikille, jotka pysytte Israelin rinnalla ja jotka rukoilette Jerusalemin puolesta, Herran parhaimpia siunauksia ja kaikkien Hänen lupaustensa toteutumista Hänen uskollisille lapsilleen. Niitä, jotka kuulevat Jumalaa ja tekevät Hänen tahtonsa, kutsutaan viisaiksi! Niitä, jotka vain kuulevat Hänen sanansa, mutta eivät tee sen mukaan, kutsutaan tyhmiksi! Pyrkikäämme kaikki olemaan aina viisaita eikä koskaan tyhmiä. Paras on edessä!

Israelin Herra Jumala ja Jeshuan, Messiaamme, Kuninkaamme, Opettajamme, Rabbimme ja Herramme armo olkoon teidän kaikkien kanssa.

Joseph Shulam