Netivyah

Netivyah Bible Instruction Ministry, Jerusalem

Kuka on Joseph Shulam?

Joseph Shulam on israelilainen teologi ja Netivyah -yhdistyksen johtaja ja perustaja. Hän on syntynyt Sofiassa, Bulgariassa ja kaksivuotiaana teki vanhempiensa kanssa ”alijan” (=kotiinpaluun) Jerusalemiin. Josephin isä oli kielenkääntäjä ja ns. ”lo dati” (= ei uskonnollinen). Vuonna 1961 sai Joseph koulun opettajalta tehtäväksi tutkielman tekemisen kristinuskosta. Tehtävään kuului tutustuminen Uuteen Testamenttiin. Samaan aikaan Joseph tutustui kahteen amerikkalaiseen lähetyssaarnaajaperheeseen joilla oli samanikäisiä lapsia. Syntyi ystävyyssuhde ja alkoi syvempi kirjoitusten tutkistelu joka johti siihen, että Joseph tuli kuuliaiseksi evankeliumille v. 1962.

Siitä seurasi ankara hyökkäys häntä ja pientä uskovien ryhmää kohtaan jota Joseph johti. Hän joutui jättämään kotinsa ja lähti 16 vuotiaana USA:han jossa opiskeli ensin kristillisessä opistossa ja sitten Michiganin kristillisessä Collegessa. Vuonna 1964 hän palasi Jerusalemiin ja otti täyden vastuun siellä olevasta uskovien ryhmästä. Hän jatkoi opiskelua Jerusalemin Heprealaisessa Yliopistossa aiheena ”Tanach” (= Vanha Testamentti) ja Raamatun arkeologia. Opiskelun päätyttyä hän palasi USA:han täydentämään teologisia opintoja. Siellä hän suoritti tutkinnot David Lipscomb Collegessa.

Mitä Netivyah [netivja] tarkoittaa?

Netivyah on hepreaa ja tarkoittaa ”Herran Tie”. Ilmaisua ”tie” on käytetty monta kertaa UT:ssa kuvaamaan Jeshua Messiaan (Jeesuksen Kristuksen) ensimmäisten opetuslasten uskoa ja vaellusta. Apostolien tekojen 24:14 Paavali sanoo: ”Mutta sen minä sinulle tunnustan, että minä sitä tietä vaellan, jota he lahkoksi sanovat, niin palvellen isieni Jumalaa, että minä uskon kaiken, mitä on kirjoitettuna laissa ja profeetoissa”.

netiv (= tie, polku) +  ja (=Jumala (Herra), niin kuin kehotuksessa  Halleluja = ylistäkää Jumalaa!), Netivyah, Jumalan (Herran) tie.

Mikä on Netivyah järjestö?

Netivyah on usean messiaanisen seurakunnan ja myös arabiseurakunnan vaalima yhteinen messiaaninen järjestö Israelissa, keskuspaikkanaan Jerusalem. Netivyah yhdistyksellä on monitahoista paikallista ja kansainvälistä toimintaa ja opetustyötä, johon kuuluvat mm.:

 • Auttaa messiaanisia juutalaisia hengellisesti ja materiaalisesti (mm. entisen Neuvostoimperiumin alueelta tulevien maahanmuuttajien avustus).
 • Soppakeittiö, joka avustaa päivittäin ruoka-apua tarvitsevia.
 • Olla ymmärtämyksen siltana juutalaisen kansan ja kristittyjen sekä juutalaisuuden ja kristillisyyden välillä.
 • Opiskella ja opettaa Uutta Testamenttia ja muita Raamatun kirjoituksia ensimmäisen vuosisa¬dan seurakunnan taustasta ja juutalaisen historian juurista käsin.
 • Edistää messiaanista korkeakoulutusta Messiaanisen Midrashan kautta (paikallinen Raamattu Yliopisto Israelin uskoville).
 • Uuden Testamentin selitysteoksien laatiminen heprealaisesta näkökulmasta.
 • Teaching from Zion (Opetusta Siionista) lehti.
 • Osallistuminen Lausannen juutalaisten evankeliointikomiteaan.
 • Kansainvälinen yhteydenpito ja apu uskovien teologisissa ongelmissa.
 • Hengellinen ohjaus ja opetus messiaanis-tyyppisille seurakunnille Israelissa ja eri puolilla maailmaa (Suomessa, Brasiliassa, Ruotsissa, Bulgariassa, Saksassa, USA:ssa jne.).
 • Messiaaninen synagoga Israelin Paimen (srk) toimii Jerusalemissa Netivya’in tiloissa.
 • Hepreankielinen ja venäjänkielinen evankeliointi- ja opetustoiminta radiolähetysten kautta.
 • Tällä hetkellä tapahtuva juutalaisuuden UT:n selitysteoksen laatiminen.

Joseph Shulam

Netivyah 

raamatunopetusjärjestö Jerusalemissa
Joseph Shulam

Joseph Shulam

Joseph Shulam on israelilainen teologi ja Netivyah -yhdistyksen johtaja ja perustaja. Joseph on tehnyt elämätyönsä tutkien ja opettaen Raamattua ja luennoiden laajasti ympäri maailman sekä auttaen ja rohkaisten opetuslapsia muun muassa Suomessa, Saksassa, Bulgariassa, Venäjällä, Ukrainassa, Brasiliassa, Yhdysvalloissa, Espanjassa, Portugalissa, Kiinassa, Hong Kongissa, Egyptissä, Italiassa, Ranskassa, Hollannissa, Japanissa, Koreassa, Kyproksella, Kreikassa, Unkarissa, Sveitsissä ja tietysti Israelissa.

Yehuda Bachana

Yehuda Bachana

Yehuda on työskennellyt Netivyah järjestössä nuoriso-ohjaajana sekä ruuanjako-ohjelman ja soppakeittiön valvojana. Tällä hetkellä hän palvelee Netivyah järjestön apulaisjohtajana ja kuuluu Ro’eh Israel seurakunnan vanhimmistoon.truck narwhal kombucha wolf cardigan butcher whatever pickled you.

Daniel Stern

Daniel Stern

Daniel hoitaa Netivyahin toimiston käytäntöjä ja on mukana Trans World Radio:n kautta lähetettävän hepreankielisen Kol haYeshua (Pelastuksen ääni) radio-ohjelman tuottamisessa.