Kirj. Tri John Harris
Yleiskatsaus
Jumala loi koko ihmiskunnan isän ja äidin pitääkseen heihin yhteyttä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. Mutta Aadam ja Eeva valitsivat oman, Jumalasta riippumattoman, tiensä luottaen tietoon ja sulkien näin itsensä pois Jumalalle antautuneesta siunatusta elämästä. Tämän seurauksena me, heidän jälkeläisensä, kamppailemme löytääksemme oman itsenäisen tiemme järkemme avulla. Uskomme, että meillä on järkevästi toimiva GPS korviemme välissä, ja luotamme, että se johdattaa meitä yksilöinä ja yhteisönä. Näemme tämän seuraukset jo varhain 1. Mooseksen kirjassa ja sitten valitun kansan yrityksissä elää Jumalan kansana. Kun Jeesus tuli, hän kertoi, millaiset ihmiset voisivat kuulla Jumalan äänen, autuaaksi julistetut ihmiset – Jumalan uusi ihmiskunta.
Jumalan suosikit
Millainen on ihminen, joka saa Jumalan suosion? Vanhassa testamentissa on esimerkkejä Hänen siunaamistaan henkilöistä – Aabraham, Joosef ja Daavid. Voimme turvautua autuaaksi julistuksen kuvaukseen niistä, joita Jumala siunaa.
* Hengessään köyhät – ne jotka eivät ole täynnä omaa itseään.
* Murheelliset – ne jotka pyytävät anteeksi omia ja toisten ihmisten syntejä.
* Sävyisät – hiljaisesti hedelmää kantavat.
* Ne joilla on vanhurskauden nälkä ja jano – jotka tahtovat oikaista vääryydet.
* Laupiaat – ne jotka antavat heti anteeksi.
* Puhdassydämiset – ne jotka eivät ole himokkaita vaan jotka tahtovat toisten parasta ja jotka eivät laskelmoi kuinka käyttää toisia hyödykseen.
* Rauhantekijät – jotka eivät jätä jälkeensä sekasortoa vaan jotka ratkovat kiistoja.
* Vainotut ja solvatut – ne joita satutetaan sanoin tai teoin, kun he tekevät sitä mikä on oikein.
Mahdollisuuksista epäonnistumiseen
Sitä vastoin Aadamin ja Eevan varhaisten jälkeläisten elämät auttavat meitä näkemään itsemme luonnollisessa tilassamme. Meidän päivinämme avioliitto- ja perheneuvojat käyttävät apuna perinnöllisyystutkimusta. Tarkastelemalla aiempaa kahta sukupolvea aviomiehet ja vaimot voivat oppia ymmärtämään itseään ja toinen toistaan. Vastaavasti me voimme ymmärtää paremmin perimäämme ihmisluontoa katsomalla varhaisia sukulaisiamme 1. Mooseksen kirjasta.
Aloitamme kuvittelemalla ihmissukua Aadamista ja Eevasta Aabrahamiin ja otamme sitten 5000 metrin näkymän Aabrahamista Kristukseen. Muutamaa harvaa lukuunottamatta kukaan ihminen, ei myöskään Jumalan valittu kansa, ymmärtänyt sitä. Sen sijaan että olisi yrittänyt tehdä yhden tietyn rodun täydelliseksi, Jumala valitsi kaikkien kansojen joukosta yhden ainoan kansan, jolla oli tietyt ominaisuudet.
Jumala loi ensimmäiset vanhempamme suhteessa eläviksi ihmisiksi. Kykymme olla yhteydessä toisiimme tuntuu niin luonnolliselta, että emme pidä sitä minään erityisenä Jumalan lahjana.Ja kuitenkin suurin osa elämässämme koetuista epäonnistumisista johtuu kyvyttömyydestä hoitaa ihmissuhteita. Useammat ihmiset menettävät työnsä ihmissuhteista johtuvista syistä kuin työssä vaadittavien taitojen puutteesta. Vuosia sitten tapasin nunnan, joka oli palvellut Äiti Teresan Kuolevien kodissa ja kätilönä Afrikassa. Hän oli tullut Birminghamiin viettämään sapattivuotta harjoitellakseen toisten kanssa elämistä parantaakseen kykyään olla yhteydessä muihin ihmisiin. Kysyin häneltä, miksi hän tarvitsi sellaista harjoittelua. Hän sanoi, että toisen ihmisen kanssa eläminen on hankalin asia, mitä ihminen joutuu tekemään tässä elämässä. Jos tiiviissä uskonnollisessa yhteisössä asuneen nunnan täytyy parantaa kykyään olla yhteydessä toisiin ihmisiin, miten on meidän laitamme, joista useimmat asumme yksilöllisyyttä korostavassa kilpailuyhteiskunnassa?
Jos Jumala ei olisi luonut meitä suhteessa eläviksi, emme osaisi rakastaa. Suhteessa elävinä meillä on potentiaali rakastaa Jumalaa ja muita ihmisiä. Jos olisimme vain ajattelijoita, emme osaisi rakastaa.
Siitä huolimatta ensimmäiset vanhempamme tekivät virheen, kun he valitsivat oman ihmistietämyksensä seuraamisen sen sijaan että olisivat asuneet jumalallisessa yhteisössä – läheisessä suhteessa Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen. Kaikki ovat tehneet tämän saman virheen ja surullista kyllä, useimmat ihmiset ovat jääneet sen virheen vangiksi. Me luulemme tietävämme, mikä meille on parasta. Oletamme olevamme järkeviä yksilöitä ja niin ollen luulemme tarvitsevamme vain tervettä järkeämme hallitaksemme elämäämme.
Korkea älykkyys auttaa meitä tietämään asioista, mutta se ei auta meitä ymmärtämään itseämme eikä mukautumaan Jumalan tahtoon. Älykkäimmätkin ihmiset tekevät suuria virheitä elämässään. Jumala ei suunnitellut meistä itseohjautuvia yksilöitä, joita ohjaavat vain järki ja tieto. Hän loi meidät suhteessa eläviksi ihmisiksi – elämään Hänen yhteydessään niin että Hänen ja meidän tahtomme ja ajatelumme sekoittuvat toisiinsa. Jos me kuolemme itsellemme elääksemme Hänen yhteydessään, Hän vie meidät tämän maailman kaaoksen läpi. Me lepäämme Hänessä, eivätkä tämän maailman ristiriitaiset virtaukset heiluttele meitä.
Näemme itsemme ensimmäisissä esivanhemmissamme
Ensimmäisten vanhempien ensimmäinen lapsi tappoi kateuttaan veljensä. Sitten hän upposi syvemmälle pahuuteen rakentamalla ensimmäisen inhimillisen hallituksen. Augustinus vertasi tätä kateudesta johtuvaa ensimmäistä murhaa Rooman myyttisten perustajien, Romuluksen ja Remuksen, murhaan. Tämän ihmisessä asuvan piirteen tähden veli tappoi veljensä. Myöhemmin 1. Mooseksen kirjassa Nimrod, mahtava metsästäjä, rakensi Baabelin ja perusti Niiniven. Baabelista ja Niinivestä tuli Jumalan päävihollisia Hänen työssään valitun kansansa hyväksi. Assyyrialaiset,joiden pääkaupunki Niinive oli, ottivat vangiksi ja kuljettivat pois pohjoisen kuningaskunnan kymmenen heimoa.Myöhemmin babylonialaiset ottivat vangiksi ja veivät maanpakoon eteläisen kuningaskunnan juutalaiset. Ilmestyskirjassa Johannes kuvasi Roomaa Baabeliksi, Kristuksen kuningaskunnan vastustajaksi.
Kainilla oli kolme myöhempää jälkeläistä, jotka symboloivat kolmea ihmisen pääkiinnostusta. Jaabal edustaa hyvää elämää asuessaan teltoissa rikkauksiensa – karjalaumojensa – ympäröimänä. Nykypäivän Jaabalilla on iso talo ja hän on suursijoittaja pörssissä. Jubal tunnetaan lyyran ja huilun soittajana, ja hän edustaa viihdemaailmaa. Yltäkylläisyytemme keskellä me estämme itseämme keskittymästä pyrkiessämme tavoittamaan loputtomasti yhä enemmän katkeamatonta viihdettä. Tuubal oli tekniikan miehiä, pronssin ja raudan takoja. Tieteisiin perustuva teknologia moninkertaistaa kykymme varmistaa itsellemme yhä enemmän hyvää elämää.
Aadamista ja Eevasta lähti Kainin jälkeläisten lisäksi toinenkin sukulinja. Seet, heidän kolmas poikansa, korvasi Aabelin. Yksi Seetin jälkeläisistä, Hanok, miellytti Jumalaa niin paljon, että Hän säästi Hanokin näkemästä kuolemaa ja otti hänet olemaan kanssaan. Ennen vedenpaisumusta Nooa oli huomattavin Seetin jälkeläisistä, hän oli ainoa hurskas ihminen maan päällä. Nooan päiviin tultaessa ihmisistä oli tullut niin turmeltuneita, että Jumala katui tehneensä heidät. Hän määräsi tulvaveden pyyhkäisemään maan päältä kaikki ihmiset ja eläimet.
Vedenpaisumuksen jälkeen Jumala aloitti puhtaalta pöydältä Nooan ja hänen kolmen poikansa – Jaafetin, Seemin ja Haamin kanssa. Jaafetin jälkeläiset asuivat Syyriassa, Kreikassa, Italiassa ja aina Espanjassa asti. Me olemme todennäköisesti Jaafetin jälkeläisiä. Haamin sukukunta asui Kanaaninmaassa, Egyptissä, Pohjois-Afrikassa ja Arabiassa. Seemiläiset ryhmittyivät Mesopotamiaan Eufrat- ja Tigris- jokien ympärille ja eteläiseen Arabiaan.
Baabelin lähettyvillä asuva itsevarma, ylpeä kansa päätti rakentaa tornin, joka ulottuisi taivaisiin, tehdäkseen itselleen nimen. Jumala ei tahtonut heidän toteuttavan inhimillistä kunnianhimoaan, joten Hän sekoitti heidän kielensä. Tämän jälkeen ihmisten on ollut mahdoton onnistua maailmanlaajuisissa projekteissa. Me ajattelemme omalla kielellämme, siksi eri kieliä puhuvien on vaikea ajatella samalla tavalla. On vaikea kuvitella, millainen maailma olisi, jos ihmiset loisivat yhdessä työtä tekemällä maailman, joka vastaisi heidän toiveitaan ja halujaan. Näytelmässään Macbeth Shakespeare kuvaa, millaista on elää erillään Jumalasta.
Elämä on vain vaeltava varjo, kurja näyttelijä
joka tepastelee levottomana näyttämöllä
Ja sitten ei enää kuulu mitään: se on
idiootin kertoma tarina, täynnä ääntä ja kiihkoa,
vailla merkitystä. (suomennos PP)
Uusi kansa, valittu kansa
Kun Jumala näki miten ihmiset pyrkivät kaiken aikaa elämään Hänestä riippumattomina, Hän otti omakseen yhden kansan, joka asettaisi Hänet kaikkien taipumustensa edelle. Siksi Hän kääntyi Seemin jälkeläisten puoleen, jotka asuivat Eufrat-virran itäpuolella ja kutsui Aabrahamin Uurista, Baabelista etelään olevasta kaupungista. Hän vei Aabrahamin tuon ajan muinaisen maailman kehittyneimmästä paikasta asumaan Haamin jälkeläisten keskuudessa Kanaanin takamailla. Täällä Aabrahamista tulisi valitun ja siunatun, valoksi ihmiskunnalle olevan, kansan alkuisä. Jumala pani Aabrahamin jälkeläiset Haamin jälkeläisten orjiksi Egyptiin vuosisatojen ajaksi.
Kun 430 vuotta oli kulunut, Jumala nimitti Mooseksen johdattamaan heidät ulos Egyptistä. Paavali kirjoittaa, että heidät kasettiin Moosekseen pilvessä ja meressä. Matkaa tehdessään he söivät samaa hengellistä ruokaa ja joivat samaa hengellistä juomaa hengellisestä Kalliosta, joka kulki heidän kanssaan ja joka oli Kristus. Vaikka heistä pidettiin näin hyvin huolta, he eivät pystyneet elämään kutsunsa mukaisesti. Näistä entisistä orjista, jotka oli vapautettu kahleista, tuli epäjumalanpalvelijoita ja he lankesivat seksuaaliseen moraalittomuuteen. He kiusasivat Kristusta, heidän kanssan kulkenutta Kalliota, ja nurisivat tyytymättöminä. Aikuiset miehet – jotka oli kastettu pilvessä ja meressä – eivät luottaneet Jumalaan, ja niin he kuolivat ennen saapumistaan Luvattuun maahan.
Jumala antoi heille kaikesta huolimatta ohjeita, miten elää Jumalan valona Jaafetin ja Haamin pimeässä maailmassa. Vaellettuaan 40 vuotta autiomaassa he pääsivät maahan, joka vuotaa maitoa ja hunajaa, jonka kaivoja he eivät olleet kaivaneet ja jonka hedelmätarhoja he eivät olleet istuttaneet. Ikään kuin jalosukuinen, rikas, hyväntahtoinen mies olisi löytänyt hylätyn, likaisen vauvan ojasta, poiminut sen syliinsä, kylvettänyt ja pukenut kuninkaallisiin vaatteisiin ja antanut sille parhaan kasvatuksen, mutta kun tämä orpo aikuistui, hän hylkäsi rakastavan, anteliaan isänsä.
Jonkun aikaa he asuivat Kanaaninmaassa ilman hallitsijaa. Aina kun he olivat tottelemattomia Jumalalle, he jäivät naapuriensa saaliiksi, mutta Jumala lähetti heille aina pelastajan heidän avukseen, kun he huusivat Hänen puoleensa. He alkoivat kadehtia naapurikansoja, joilla oli kuningas ja vakinainen armeija. Niinpä he pyysivät kuningasta, ilmeisesti tajuamatta että he pyrkivät itse pitämään huolta itsestään. Aadamin ja Eevan lailla he etsivät riippumattomuutta Jumalasta. Muistakaa:
* Aadam ja Eeva päättivät selvitä elämästä yksin, ihmisviisauden avulla.
* Kain, ensimmäinen murhamies, muodosti ensimmäisen, Jumalan hallintavallasta erillään olevan ihmishallinnon.
* Nimrod rakensi Baabelin ja Niiniven, joista kummastakin tuli Jumalan kansan vastustaja.
* Babylonialaisten naapurit yrittivät tavoittaa taivaat Jumalasta riippumattomina ihmisvoimin ja inhimillisen suunnitelman mukaan.
Vastaavalla tavalla Jumalan valittu kansa päätti huolehtia omasta turvallisuudestaan omin voimin asettamalla kuninkaan ja vakinaisen armeijan kansan johtoon.
Jumala antoi heille kolme kuningasta. Ensimmäinen oli Saul, joka lähti pian kulkemaan omia teitään anastaen jonakin hetkenä papinkin roolin. Sitten Jumala asetti kuninkaaksi oman mielensä mukaisen miehen, Daavidin. Tämäkin kuningas teki virheitä, mutta kun hänelle kerrottiin niistä, hän pyysi anteeksi ja katui, vaikka hänen täytyi kantaa seuraukset. Sitten Salomo, rikkain ja viisain mies, yhdisti kaiken, mitä Daavid oli valloittanut Eufrat-virrasta Egyptiin. Salomon poika, Rehabeam, menetti sen kaiken, lukuunottamatta Jerusalemia ympäröivää Juudan heimoa, yhden ainoan väärän päätöksen tähden. Siinä oli taas mies, jota johti hänen oma egonsa ja halunsa olla suuri mies.
Kun Rehabeam ilmoitti, että verotus tehtäisiin raskaammaksi, pohjoiset heimot valmistautuivat kapinaan, ja muuan kunnianhimoinen mies, joka oli valmiina toimimaan, käytti tilannetta hyväkseen ryhtyä heidän päällikökseen – hän oli Jerobeam. Niin jakautui Jumalan valittu kansa kahdeksi kansaksi, etelässä Juuda ja pohjoisessa Israel, ja molempien historia kuvataan heitä hallinneiden kuninkaiden hallituskausien kautta. Israelin kuninkaat ja kansa hylkäsivät usein Jumalan ja kääntyivät naapurikansojen epäjumalien puoleen. He tekivät virheen, kun Jerobeam teki kaksi kultaista vasikkaa, toisen Daaniin ja toisen Beeteliin. Hän käytti uskontoa poliittisiin päämääriin. Lopulta Jumala lähetti israelilaiset assyyrialaisten julmaan vankeuteen eikä heistä enää tullut kansaa.
Eteläisestä kuningaskunnasta suurin osa juutalaisista, nimenomaan pystyvimmistä, kuljetettiin Babyloniaan, jonne he jäivät 70 vuodeksi. Palattuaan Jerusalemiin ja sen ympäristöön he eivät enää harjoittaneet koskaan epäjumalanpalvelusta. Myöhemmin he rakensivat synagogeja ja keskittyivät Kirjoituksiin. Syntyi erilaisia ryhmiä, kuten yliuskonnolliset fariseukset, saddukeukset, kirjanoppineet ja laintuntijat. Omissa rooleissaan heistä tuli legalisteja; he kiinnittivät enemmän huomiota muotomenojen ja lakiseremonioiden noudattamiseen kuin siihen, että heistä tulisi Jumalan sydämen omaava kansa. Tuhansia vuosia sen jälkeen, kun ensimmäiset ihmiset luotiin elämään suhteessa Jumalaan ja toisiin ihmisiin, juutalaisten legalismi etäännytti heidät niin täysin Jumalasta, että he eivät tunnistaneet Häntä, kun Hän ilmestyi Jeesuksena Kristuksena. Jeesus sanoi, että he siivilöivät hyttyset ja nielivät kamelit.
Opiksi meille
Miksi olen kirjoittanut tämän lyhyen katsauksen siitä, kuinka Jumala etsii kansaa, joka eläisi Hänen yhteydessään? Siihen mennessä kun Kristus tuli, juutalaiset uskonnolliset johtajat olivat antaneet uskonnollisten oppien, käytäntöjen ja muotojen tulla pääasiaksi. Niinpä he olivat unohtaneet, mitä Jumala viime kädessä tahtoi heistä tulevan. He laskivat enemmän fyysiseen Aabrahamista polveutumisensa varaan kuin siihen, että omistaisivat hänen uskonsa.
Takavuosina seurakuntamme uskoi, että jos palauttaisimme ensimmäisen vuosisadan seurakunnan muodot ja käytännöt, se tekisi meistä Jumalan kansaa. Tämä hallitseva kiinnostus vei meidät pois tärkeimmästä – että Pyhä Henki saisi muovata meitä Jumalan kaltaisuuteen Hänen yhteydessään.
Tämän kirjoituksen avulla tuon esiin, että ihmiskunta on alusta lähtien osunut harhaan valitessaan kulkea omia teitään. Rikas Pohjois-Amerikka on erossa Jumalasta ja uskoo, että me olemme saaneet aikaan oman menestyksemme tieteen ja teknologian kautta. Esi-isiemme tavalla olemme alkaneet luottaa enemmän omaan ajatteluumme kuin Jumala-suhteen etsimiseen.
Joten muistakaamme taipumuksemme luottaa omaan älyymme ja kyvykkyyteemme. Kantakaamme huolta itsestämme ja seurakunnastamme niin kuin Paavali kantoi huolta galatalaisista lapsistaan: ”Lapseni, teidän vuoksenne olen jälleen synnytystuskissa, kunnes Kristus saa teissä muodon” (Gal.4:19).
Suomentanut P.Pulli, Raamatun lainaukset: Raamattu kansalle.
Netivyah
TEACHING FROM ZION – OPETUKSIA SIIONISTA
nro 39, huhtikuu 2020, teemana PERHE