Skip to content

Israel-Apu ry

Yhteistyössä: Netivyah Bible Instruction Ministry, Jerusalem

Primary Menu
  • Israel-Apu
  • Netivyah
  • Sapatti
  • Lukujaksot
  • Luettavaa
  • Kuunneltavaa
  • Äänitteet
    • Keijo Lindeman -ääniteluettelo
    • Seminaarit -ääniteluettelo
    • EN, RU, DE, PT Tulkattuja äänitteitä
    • Joseph Shulam -ääniteluettelo 1982-2016
    • KIOVAN OPETUSKASETIT VENÄJÄKSI TULKATTUNA Перевод на русский с обучающих дисков
  • Kirjallisuus
  • Tilaa
  • Yhteystiedot
Sapatti live
  • Home
  • Artikkelin kirjoittaja
  • Yehuda Bachana
  • Parashat Behar
  • Opetusta Toorasta
  • Yehuda Bachana

Parashat Behar

Israel Apu 7.5.2018

Parashat Behar: Meillä on valta muuttaa Tooraa

7.5.2018, Yehuda Bachana

Tällä viikolla tutkimme Toora -jaksoa nimeltä Parashat Behar. Se puhuu sapattivuodesta, riemuvuodesta ja maan lunastuksesta – kaiken maaomaisuuden palautumisesta alkuperäisille omistajille. Se käsittelee myös aihetta toisten auttamisesta ja rahan lainaamisesta.

Jaksomme mukaan lainan on tarkoitus olla korotonta, jotta naapuria autettaisiin pääsemään jaloilleen. Samoin mainitaan, että jos joku on vaikeassa tilanteessa, hän voi myydä itsensä orjaksi.

Siksi lukukappaleemme opettaa myös orjien vapautumisesta määrättyinä aikoina, joihin sisältyy vapautumisen oikeus ja maksamalla saatu vapaus. 

Miksi sapattivuosi?

Yksi kuuluisimmista lainauksista juutalaisessa ja israelilaisessa maailmassa on kysymys, jonka Rashi tekee koskien tämän viikon Toora –jakson ensimmäistä kappaletta: ”Mitä (erityistä) tekemistä shmitalla (sapattivuodella) on Siinain vuoren kanssa?” Tätä sanontaa käytetään nykyään ilmaisemaan hämmennystä, joka liittyy kahden näennäisesti yhteen sopimattoman asian keskinäiseen suhteeseen.

Alun perin Rashi sanoi, että kaikki Tooran käskyt todella annettiin Siinain vuorella. Miksi sitten shmita (sapattivuosi) –käskyn yhteydessä sen antamisen paikka mainitaan? Tälle jakeelle on tietysti olemassa monia selityksiä.

Menneisyydessä tehdyt Tooran muutosehdotukset

Haluan tänään kosketella sitä muinaisuudessa käytyä väittelyä, joka koski Prozbul’ia (lainoja), maan myymistä ja shmita –käskyä.

Se vaikea kysymys, joka liittyy shmita –käskyyn, on seurannut meitä siitä saakka, kun maanviljelystä on uudistettu nykyisessä Israelissa vuodesta 1889 lähtien, jolloin oli ensimmäinen sapattivuosi uudella ajalla.

Sitä ennen käsky ei ollut aiheellinen, koska se liittyy ainoastaan Israelin maahan. Kuitenkin kysymys ja keskustelu on yhä ajankohtainen, koska samanlaisia kysymyksiä on kysytty eri aiheista vuosien varrella sekä kristittyjen että juutalaisten parissa.

Esimerkiksi Hillel vanhempi teki korjausmuutoksen lainoja (Prozbul) koskevaan käskyyn. Hän eli n. 100 eKr. ja teki korjauksen, joka liittyy lainojen  kuoleutumiseen sapattivuotena. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä, että lähellä sapattivuotta rikkaat eivät lainanneet rahaa. He tekivät näin, koska pelkäsivät, etteivät saisi rahojaan takaisin.

Hillel väitti, että on välttämätöntä lainata rahaa niille, joilla ei sitä ole, koska nämä todella tarvitsevat sitä. Täten olisi parempi, ettei velkojen anteeksiantoa olisi, jotta rikkaat jatkaisivat rahan lainaamista tarvitseville. 

Sama koskee kysymystä sapattivuodesta israelilaisessa maanviljelyksessä. Ensinnäkin sitä Tooran vaatimusta, että maanviljelytoiminta pysäytettäisiin vuodeksi, ei voitaisi täyttää. Niinpä hyväksyttiin Heter Menhirah (myymislupa), jonka avulla Israelin maata myytiin vieraalla siksi, että tuli mahdolliseksi jatkaa työntekoa maalla, joka ei teknisesti enää kuulunut itselle. Perusteena tälle idealle oli se, että ilo hyvin tärkeää, että asuttamisen vauhti ja maanviljelys Israelissa ei saanut pysähtyä. 

Väittelyä Tooran joustavuudesta

Rabbi Kook, joka toimi rabbina uudistuneen juutalaisen uudisasutuksen parissa Israelissa, uskoi, että hänen velvollisuutensa oli löytää keino, joka auttaisi maanviljelystä, talouselämää ja maatalouden vientiä jatkumaan. Hän uskoi, ettei yhteiskunnan pitänyt mennä vararikkoon.

Lisäksi hän näki juutalaisen uudisasutuksen Israelin maassa alkuna lunastukselle. Hän uskoi, että hänen velvollisuutensa uskonnollisena johtajana oli seisoa juutalaisen uudisasutuksen uudistuksen tukena Israelin maassa.

Ne, jotka vastustivat ajatusta maan myymisestä, asettivat väittelyn pääkohdaksi tarpeen omistautua noudattamaan Tooraa. Heidän mielestään ihmisten halukkuudesta ja kyvystä tulla toimeen taloudellisesti sapattivuoden aikana ei tarvinnut keskustella.

On velvoite, käsky, niin kuin myös lupaus, että Jumala siunaa niitä, jotka pitävät sapattivuoden. Vastustajat väittivät, että meidän on noudatettava sapattivuotta ja todistettava, että Toora on ikuinen, ikuinen Jumalan Sana.

Henkilökohtaisesti yhdyn paljolti rabbi Kookin tapaan ottaa aika hallintaan. Sellainen päätös, joka muuttaa Tooran käskyjä ja vaikuttaa uudisasukkaiden koko talouteen, vaatii suurta uskoa ja tunne-elämän voimaa.

Arvostan uskonnollista johtajaa, joka ymmärtää, että Toora annettiin ihmisille auttamaan heitä rakentamaan tervettä ja oikeanlaista yhteiskuntaa.

Tooran tarkoitus

Tooran tarkoitus on tuoda läheisyyttä ihmisen, hänen yhteisönsä ja Jumalan välille.

Johtajan on tarkattava sitä yhteiskuntaa, jossa hän elää, sovellettava lakeja ja jopa kumottava Tooran käskyjä silloin, kun ne voivat vahingoittaa ihmisiä.

Uskovina meidän on joskus vaikeaa olla joustavia Jumalan Sanan suhteen, löytää keskitietä. Monesti ajattelemme, että Jumalan Sana on taloutemme, mukavuutemme ja yhteiskuntamme tarpeiden yläpuolella.

Totuus on, että ei ole olemassa musta-valkoisia vastauksia. Pikemminkin jokaisen yhteiskunnallisen johtajan on tutkittava yhteiskunnan ajankohtaista tilannetta ja muutettava sitä ihmisten tarpeiden mukaan.

Sen tähden rabbi Kookin päätös myydä ja ohittaa sapattivuosikäsky oli oikea päätös tuota aikaa varten. Köyhistä huolehtimisen pitäisi olla sellainen velvollisuus, että se ohittaa miljoonan muun ongelman, vaikka ne olisivat korkealla tärkeysjärjestyksessä

Miksi Tooran korjaukset ovat meille tärkeitä

Tänä päivänä kuitenkin Israelin talouden kykyä täyttää sapattivuosikäskyä tulee tarkastella uudestaan. Meidän on löydettävä luovia ratkaisuja voimistaaksemme talouselämää ja erityisesti maanviljelyssektoria. Meidän olisi löydettävä varsinkin ratkaisu, jonka myötä maanviljelijät pystyisivät tulemaan toimeen kunniallisesti silloinkin, kun he viettävät sapattivuotta.

Tänä aikana me voimme tuoda viljaa muista maista sapattivuoden aikana, mutta todellinen kysymys on: Mitä tapahtuu maanviljelijöille? Jos he ajautuvat konkurssiin, mitä sitten? Mikä on Israelin maanviljelyksen tulevaisuus? Tätä pitää meidän uskovina ajatella. Yksi suurimmista haasteistamme on kehittää Messiaan ruumista niin, että se sukeltaa esiin Israelin kulttuuriselta, uskonnolliselta ja yhteiskunnalliselta taustalta. Itse asiassa meidän on pyrittävä mukauttamaan messiaaninen juutalaisuus siihen muotoon, että se pystyy käsittelemään tämän tapaisia yhteiskunnan monimutkaisia kysymyksiä ja ongelmia.

Jeshua antaa meille vallan ja vastuun

Jeshua, Uusi testamentti ja itse Toora antavat meille vallan ja vastuun. Täten niiden ajankohtaisuus kestää koko elämän ja kautta kaikkien sukupolvien.

Toora on ikuinen, se on aina ajankohtainen tuhannet vuodet. Se on luonteeltaan sekä ehdoton että joustava. Jumala on sovittanut Tooraan inhimillisen mekanismin, joten sitä voidaan soveltaa ja niin se on jatkuvasti ajankohtainen elämän opas.

Toora ei ole taivaassa, se on täällä maan päällä, annettu ihmisille, ja Jumala itse antoi ihmisille vallan hallita. Jeshua meni niin pitkälle, että hän opetti meitä tällä vallalla ja sanoi Pietarille: 

”Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet, ja minkä sinä sidot maan päällä, se on oleva sidottu taivaissa, ja minkä sinä päästät maan päällä, se on oleva päästetty taivaissa.” – Matthew 16:19 

Toisessa kohdassa:

“Totisesti minä sanon teille: kaikki, minkä te sidotte maan päällä, on oleva sidottu taivaassa, ja kaikki, minkä te päästätte maan päällä, on oleva päästetty taivaassa.” – Matthew 18:18 

Ajattelen, että tämä valta annettiin jokaiselle yhteisön johtajalle, jokaisella on suuri valta. Kuitenkin tällaiseen valtaan sisältyy hinta; opettajan tuomio on suhteessa hänen vastuuseensa. Tämä tulee esille Jaakobin opetuksessa:

”Veljeni, älkööt aivan monet teistä pyrkikö opettajiksi, sillä te tiedätte, että me saamme sitä kovemman tuomion.” – James 3:1 

Nämä jakeet antavat meille vastuun ja vallan. On tärkeää pitää nämä tasapainossa. Yhtäältä velvollisuutemme on ymmärtää Jumalan Sanan henki, opettaa sitä, sisäistää se ja elää sen mukaan.

Toisaalta nämä osoittavat, että meidän ei tule antautua uskonnolliseen legalismiin, jossa uskonto, uskomukset ja Toora ovat tärkeämmät kuin ihmiset ympärillämme.

Tooran inhimillinen puoli

Miksi Jumala laittoi Tooraan inhimillisen puolen? Toora, joka olisi ehyt ja lopullinen, joka ei vaatisi opiskelua ja inhimillistä pohdiskelua, jättäisi meidät kuvan ulkopuolelle.

Inhimillinen puoli, muutokselle altis, on se koostumus, jonka Jumala valitsi säilyttääkseen Tooran ja käskyt ajankohtaisina tuleville sukupolville.

Haasteet, joita nykyään kohtaamme, ovat hyvin suuret. Joka sukupolvella on omat vaikeutensa, etunsa ja haittansa.

Kuitenkin meidän sukupolvessamme koko perheinstituutio on vaarassa. Ihmiset tulevat entistä yksilökeskeisemmiksi, jokainen elää omassa kuplassaan.

Seuraava sukupolvi on tärkeä 

Pidän äärimmäisen tärkeänä opettaa lapsia ja nuoria, huolehtia seuraavan sukupolven varttumisesta ja kohdata tähän liittyvät suuret haasteet. Sillä tulevaisuutemme on seuraavan sukupolven varassa, se on suorana jatkona elämällemme ja työllemme.

Viime aikoina maailmassa ollaan herätty nuorten ja lasten kasvatukselle. Sen pitää olla yksi polttavista kysymyksistä tänään, koska ei voi olla mitään jatkuvuutta arvoille, kulttuurille tai uskolle ilman nuorison kasvatusta.

Uskon, että seuraavan sukupolven kasvattaminen on kärkihanke Raamatussa. Itse asiassa useimmat juhlat on tarkoitettu opettamaan lapsille Jumalasta, Jeshuasta Messiaasta, lunastuksesta, Toorasta ja Jumala työn tekemisestä. Rukoilen, että Jumala antaa meille voimaa ja viisautta löytää oikea tasapaino Tooran käskyissä ihmisen ja Jumalan välillä ja ihmisen ja hänen lähimmäisensä välillä.

Continue Reading

Previous: Parashat Emor
Next: Parashat Bechukotai

Aiheeseen liittyviä

Exoduksen sankarittaret
  • Opetusta Siionista
  • Yehuda Bachana

Exoduksen sankarittaret

5.4.2022
Daavidin urhoolliset soturit – Jooab, traaginen sankari
  • Opetusta Siionista
  • Yehuda Bachana

Daavidin urhoolliset soturit – Jooab, traaginen sankari

15.2.2022
Exoduksen suuret ihmeet
  • Opetusta Siionista
  • Yehuda Bachana

Exoduksen suuret ihmeet

4.1.2022

Hae artikkeleista

Uusimmat artikkelit

  • Talvilukemisto 2022-2023
  • Seitsemän lajia
  • Parannuksen Portti
  • Ajat ja aikakaudet raamatullisessa kalenterissa
  • Paavali ja synagoga
  • Auto Ha-Ish: ”Tuo Mies” ja Jeshua
  • Kalastajan tapa
  • Temppeli, synagoga ja alkuseurakunta
  • Ulkokultaisuus ja Kerskaaminen
  • Ulkokultaisuus ja Henki
  • Ulkokultaisuus ja käännyttäminen
  • Ulkokultaisuus ja Synti
  • Ulkokultaisuus ja Taivasten Valtakunta
  • Davidin ja Salomonin hirstoriallinen Kuningaskunta
  • Negevin autiomaa
  • Syyslukemisto 2022
  • Uutta ihmiskuntaa kohti
  • Perheen määritelmät
  • Holokaustin tytär
  • Uskon perheen kasvattaminen Israelissa

Luettavaa

  • Ajankohtaista (15)
  • Artikkelin kirjoittaja (290)
    • Daniel Stern (6)
    • Joseph Shulam (189)
    • Jukka Rokka (2)
    • Keijo Lindeman (50)
    • Rittie Katz (2)
    • Sonia Waters (1)
    • Yehuda Bachana (40)
  • Artikkeliryhmät (467)
    • Jerusalemin rukouslista (210)
    • Netivyah Uutiskirje (13)
    • Opetuksia (53)
    • Opetusta Siionista (131)
    • Opetusta Toorasta (50)
    • Profeetallista (27)
    • Tooran lukujaksot (5)
  • Lukemistot (10)
  • Menora (1)
  • Restore (1)
  • TFZ (1)
  • Yovel (2)

Huomasitko nämä

Talvilukemisto 2022-2023
  • Lukemistot

Talvilukemisto 2022-2023

6.12.2022
Seitsemän lajia
  • Opetusta Siionista

Seitsemän lajia

6.12.2022
Parannuksen Portti
  • Opetusta Siionista

Parannuksen Portti

29.11.2022
Ajat ja aikakaudet raamatullisessa kalenterissa
  • Joseph Shulam
  • Opetusta Siionista

Ajat ja aikakaudet raamatullisessa kalenterissa

22.11.2022

Yhteystiedot

  • Yhdistyksen toimihenkilöt

Linkit

  • Israel-Apu YouTubessa
  • Israelin paimen suomessa
  • Netivyah Jerusalemissa
Israel-Apu ry | MoreNews by AF themes.